Ал Джазира: Ми-6 се опитвали да отслабят Хамас

Предлагали добро отношение с пари от Евросъюза
Обновена: 31 яну 2011 17:01 | 26 яну 2011 11:10, Елка Василева
0
Ал Джазира: Ми-6 се опитвали да отслабят Хамас
Град Газа. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според публикувани от катарската телевизия „Ал Джазира“ конфиденциални документи, отнасящи се за близкоизточния мирен процес, британското разузнаване Ми-6 е участвало активно в опитите за отслабване на движението Хамас.

Документите са от 2004 г. През 2006 г. движението Хамас спечели изборите в Ивицата Газа и след това пое изцяло властта там.

Британското министерство на външните работи заяви, че не коментира въпроси, свързани с разузнаването.

В понеделник „Ал Джазира“ започна да публикува 1600 конфиденциални документа, стенограми от срещи, електронни писма и други, които се предполага, че са били предадени на журналистите от представители на палестинската страна. Те се отнасят до преговорите между палестинците, израелците и американците и обхващат периода от 2000 г. до 2010 г.

ВВС засега не успява да потвърди достоверността на тези документи от независими източници.

Съгласно план на седем страници, за който се посочва, че е съставен от служители на британското разузнаване Ми-6, на властите в Палестинската автономия са били предложени няколко начина за „отслабване на боеспособността“ на онези, които отхвърлят пътната карта, тоест предложения от американците план за мирно урегулиране в Близкия изток и по-специално на движението Хамас, „Ислямски джихад“ и „Бригадите на мъчениците от Ал Акса“.

Още по темата

В публикувания от „Ал Джазира“ документ се предлага да „бъде обсъдена възможността за временно задържане на лидерите на Хамас и на „Ислямски джихад“, като отношението към тях бъде добро“. Това е трябвало да стане с пари, предоставени от ЕС.

Макар че Форин офис отказа да коментира изтеклата информация, в изявление на британското външно министерство се казва, че Великобритания от няколко години участва в подготовката на сили за сигурност на Палестинската автономия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари