Париж и Лондон готови за авиоудари над Либия

Все пак "арабските революции са дело на арабите", каза Саркози
11 мар 2011 17:05, Елка Василева
94
Париж и Лондон готови за авиоудари над Либия
Снимка: Ройтерс

Франция и Великобритания сериозно обсъждат възможността за нанасяне на въздушни удари по цели в Либия, ако режимът на Муамар Кадафи използва химическо оръжие или авиация срещу мирните жители на страната.

Това каза френският президент Никола Саркози на срещата на върха на ЕС, предаде АФП.

Париж разглежда и други възможности освен военна намеса, тъй като „арабските революции са дело на арабите“, допълни Саркози.

Но Саркози и британският премиер Дейвид Камерън „са готови да нанесат целеви удари, ако това бъде поискано от ООН, Арабската лига и либийската опозиция“.

Саркози призова също така колегите си от ЕС да последват примера на Франция и да признаят Преходния национален съвет в Бенгази като единствената законна власт в Либия.

На 10 март Франция официално призна Преходния национален съвет (ПНС) на Либия за "единствен законен представител на либийския народ".

Съюзниците й обаче от ЕС и НАТО подкрепиха тази стъпка само частично, като заявиха, че се признават държави, а не техните правителства, пише Lenta.ru.

В същото време много европейски столици заявиха, че полковник Кадафи е изгубил легитимност.

Разговорите за установяване над Либия на зона, забранена за полети на бойната авиация и нанасяне на целеви въздушни удари, започнаха, след като управляващият режим хвърли танкове и авиация за потушаване на народните вълнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Интересно взе да става,преди малко казаха по CNN,че Кадафи е мобилизирал стотици хиляди наемници,но само малка част от тях хвърля в боя срещу бунтовниците,защо ли е оставил повечето наемници в готовност,само чакат-ЗАЩО ЛИ!!!
5
7
 
19
 
! Отговори
аз преди 13 години
Тоя Саркози е луд! Колко араби живеят във Франция? И като започнат война с Либия с цивини жертви мисли ли какво е чака Франция! А Великобритания? Защо медийте в Бг не отразиха простестите в Лутън срещу ескалиращия ислямски екстремизъм?
4
3
 
6
 
! Отговори
aa преди 13 години
bez angli4anite i amerikancite nakide nay otrvatielnite nacii na sveta
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПУСКАИТЕ *** И НЕ ГИ МОТАИТЕ ВЪОБЩЕ !!!!!!!
2
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пуцайте по този грозник Кадафито.
1
9
 
16
 
! Отговори
гагов преди 13 години
Саедам не ги удари ама Кадафито ще цапне Франца.