Сирийски дезертьори атакуваха база на военното разузнаване

Части от важния обект са разрушени в среднощно нападение с гранатомети
Обновена: 16 ное 2011 11:31 | 16 ное 2011 11:31,
40
Сирийски дезертьори атакуваха база на военното разузнаване
Протестите в Сирия продължават вече осем месеца. Снимка: Reuters

Дезертьори от сирийската армия са атакували база на военното разузнаване близо до столицата Дамаск, съобщи Ройтерс.

По време на среднощната атака са разрушени части от сградата на военновъздушното разузнаване в Хараста, според представители на сирийската опозиция.

Нападателите са от група, нарекла се "Свободна сирийска армия" – в нея участват дезертирали войници, които се обявиха срещу режима на Башар Асад.

Още по темата

При атаката те са използвали гранатомети и тежки картечници. Засега не е ясно дали при нападението има загинали. Районът е отцепен.

Нападението в Хараста може да изиграе ключова роля, защото сирийското военновъздушно разузнаване е една от най-опасните държавни агенции и участваше в потушаването на протестите срещу президента Башар Асад, отбелязва Би Би Си.

Това е първата сериозна атака срещу голям военен обект в Сирия от началото на протестите насам. Тя се случва на фона на срещата на Арабската лига в Рабат, на която ще бъде изготвен отговор на насилието в страната. Очаква се лигата формално да замрази членството на Сирия в организацията – решение за тази крайна мярка бе взето в събота.

Сирийското правителство ограничи силно достъпа на чуждестранни журналисти в страната и е много трудно да бъдат потвърдени информациите за насилието и цивилните жертви, избити от армията.

По данни на ООН от началото на протестите през март досега в страната са загинали повече от 3500 души. Сирийското правителство обаче твърди, че убийствата са дело на екстремисти или престъпни групи.

Същевременно Турция, която доскоро подкрепяше режима в Дамаск, обяви, че е изгубила доверие в него. Вчера премиерът Реджеп Таип Ердоган предупреди, че кървавото потушаване на протестите може да постави президента Башар Асад редом до световните лидери, "които се хранят с кръв".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
memphis преди 12 години
Чета коментарите и не мога да повярвам.Всички прогресивни мнения се оценяват с "-".Каква фанатична зган са българските комунисти!България нямала напредък? Как ще има с тези гангренясали мозъци?
39
2
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
USA - глобалният терорист!!! Безспорен факт е че Съединените Американски Щати диктуват развитието на събитията в т.нар. "горещи точки" по целия свят. Какво става в страните в които се намесва САЩ. Страните са напълно съсипани до състояние на хуманитарна катастрофа. Повече от очевидно е, че ако има световен агресор и империя на злото то това може да бъде единствено САЩ. Ако САЩ беше човек определението за него щеше да е само едно - патологичен престъпник. Жертвите само от Виетнамската война на САЩ са около 6.5-7 милиона над (4 милиона цивилни! включвайки 600.000 камбоджанци) (9). Корейската война - 3.6 милиона. Ембаргото срещу Ирак след войната в залива 1 милион. Още един милион иракчани в настоящата война в Ирак. Броя на жертвите на НАТО в Афганистан е неясен. Сухарто антикомунист, подкрепян и въоръжаван от САЩ и запада 2 милиона. Да оставим настрана, че жертвите на втората световна война също следва да се припишат на капитализма. Както ще покажа в следващ текст капитализма, расизма, национализма и крайната му форма фашизма имат обща етична основа неравеството на хората, която е противоположна на социалистическата и комунистическата етика. Това добавя около 60 милиона жертви на сметката на капитализма. Жертвите на поддържаните от САЩ и запада хунти в Латинска Америка са около половин милион. Атомните бомби в Хирошима и Нагасаки съвсем безсмислено употребени 400 000 жертви. Като теглим чертата се получава 14-15 милиона жертви на капитализма от Втората световна война насам като жертвите на последната не са включени! За какво се бори САЩ сега? Измисля си врагове за да води агресивни завоевателни войни с цел грабеж на природни ресурси! Отчитайки всички тези неща следва да заключим, че определението Империя на злото подхожда много на САЩ, даже бихме могли да разширим понятието до цивилизация на злото.
38
1
 
2
 
! Отговори
/Ванга/ преди 12 години
"Пророчествата на Ванга""Човечеството ще преживее много катаклизми и много бурни събития. Ще се променя и съзнанието на хората. Ще дойдат тежки времена, хората ще се разделят на групи по вяра. Ще дойде на света най-старото учение. Питат ме: "Скоро ли ще дойде това време?" Не, не е скоро. Още Сирия не е паднала!""След 2000 година от земята първо ще изчезне една арабска държава, а после ще потъне един голям град. "Сега Русия се нарича Съюз. Но ще се върне старата Русия и ще се казва като при свети Сергий. Нейното духовно превъзходство ще признаят всички, включително и Америка. Преди това ще се сближат три страни - Китай, Индия и Русия ще се съберат в една точка. България ще е при тях само ако бъде заедно с Русия и като част от Русия. Без Русия за България няма бъдеще."/Ванга/Руското религиозно превъзходство е предсказано и от американския пророк Едгар Кейси: "...От Русия идва надеждата на света..
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За тези от вас, които разбират английски и наричат НАТО, САЩ и Израел убийци и агресори- ето една много интересна статия с малко статистически данни относно това, колко мюлюлмани са убити през последните 50 години и от кого. По-специално- колко от тях са убити от Израел. Забележете, че авторът на статията е мюсюлманин. ;)
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да ми се сърдиш, и да не ми се сърдиш,заблудената си ти.Ако случайно обичаш България,пиши на Кирилица.А ако не я обичаш-заминавай си в арабия.Има достатъчно арабски държави и всичките са от демокрация нагоре.Само внимавай да не те гръмне някой демократичен ***. ;))А като ненавиждаш "***", да те питам- ти в Израел да не би да си била?Защото аз съм бил достатъчно пъти,и знам каква вредна *** са арабите.Princess-да не си от на Киро *** фамилията?Там са все от "принц" нагоре. хаха
35
2
 
1
 
! Отговори
princess преди 12 години
20-32.mnogo si zabluden,no ti ne si vinoven,zatova nemoga da ti se sardq,osven,ako naistina si ***-togava prosto te nenavijdam,a 6to se otnasq do polojenieto v Syriq-opitvat se da varvqt po scenariq,na drugite arabski strani,no nqma da gi ogree.spesti si zlobnite komentari,kam strana,koqto nepoznava6 i nikoga ne si bil tam,za6toto ,ako si bil,nikoga nqma6e da govori6 po tozi na4in...
34
1
 
1
 
! Отговори
princess преди 12 години
do 33.koi da gi razsledva?amerika?-ta nali te gi nasadiha i prodaljavat da gi poddarjat s orajie,ne4uvano i nevijdano dosega,a da ne govorim s kakva tehnika za komunikacii razpolagat,samo moje da sanuvate.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не го направят тези дезертирали войници в САЩ да видят какво ще им се случи. Въоръжени до зъби бунтовници стрелят срещу войската и полицията на Сирия и после ще ми говорят за граждански права. Защо не разследват убийците, а се грижат за тях. След Либия никой не може повече да ме убеди за никакви каузи за спазване на човешки права
32
5
 
5
 
! Отговори
от 20 до 22 преди 12 години
Брех, много арабофили в тоя форум, ей... Дали от много слушане на чалга сте такива?? :))И 22, да ти кажа, казва се "семит", а не "семиД". ;) А е вярно, че нЕма лабаво: Евреите се кланят на Б-г Всемогъщий, Създател на Земята и Небето, и Той ги спасява от всички мързеливи крадливи антисемитски ***.За справка,отвори Библията и учебника по история.И асадчо ще иде при митлер, гьобелс,гьоринг,арафат,садамчо и кадафи.Иранските психари и турският Ерджолан,както и ФАТАХ, ХАМАЗ, ХИЗБУЛА и те са натам.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поста на 29- е мокрите сънища на едно *** пубертет
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според пророчеството на баба Ванга 3 световна война ще започне когато падне Сирия и ще завърши в Ерусалим където силите за злото сащ и изрел яко ще издухат супата
29
13
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Последната соц.арабска страна вече е пътник
28
1
 
9
 
! Отговори
princess преди 12 години
NA SNIMKATA SA PODKREPQ6TITE PREZIDENTA,tova e vav vsi4ki gradove,milioni hora,razganato e siriiskoto zname ,na koeto pi6e SYRIA E DOBRE.prestanete s dezinformaciqta prodajniciiiiiiiiiiiiiiii
27
1
 
8
 
! Отговори
princess преди 12 години
i o6te ne6to...prestaneta s lajlivqta informaciq i drugoto koeto e tazi snimka e ot PODKREPQ6TITE PREZIDENTA,a ne proteeeeeeeeest,qsno li e...
26
1
 
8
 
! Отговори
princess преди 12 години
abe nerazbrahte li ve4e mrasnata igra na amerika i izrael-nai golemite teroristi na sveta?omrazni mi da pi6a po tozi dezinformira6t sait,no kato vi gledam komentarite -nemoga da se sdarja.8 meseca tezi MRASNICI,po kakav li ne na4in se opitvat da svalqt ne rejima,a CQLA syriq ,za6toto im e tran v o4ite,4e ne varvqt po gaidata im.tova e nai golemiq problem i kato vijdat ,4e nestava izpolsvat drugite arabski strani,koito sa im podlogi ...SIRIQ E SILNA I NARODA E EDINEN.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Протестите в Сирия продължават вече осем месеца"И никой не споменава за глад, липса на хранителни доставки, затворени магазини...С какво ли се хранят професионално протестиращите?
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 16. Твоето е типична Гьобелсова пропаганда. Тя гласи: "Не е важно че лъжеш. Повтаряй го често и ще се намерят балъци да повярват"Та кой най-много губи от събитията които довеждат ислямски фундаменталисти на власт и допускат разграбване на оръжия. Не е ли точно Израел! Кой най-много губеше от войните в Европа. Тези които вместо земи имаха сухи пари които се обезценяваха - т.е. евреите. Та дай да ги обвиним че разпалват война и/или размирици
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 21 ами ти
22
4
 
8
 
! Отговори
до20 преди 12 години
семидче ти ми помни думата ,че съвсем скоро е времето дето *** ще си платят за всички престъпления към човечеството ,цялата тази негативна енергия която е набрал светът към юдейте ще се канализира и ще се стовари със страшна сила към всички мошета ,помни ми думата нЕма лабаво и тоя път и дявола на когото се кланите няма да ви помогне
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой върви бодро по стъпките на Кадафи 2. и Саддам 3.?