ЕС затяга санкциите срещу Сирия

Засегнати са финансовият сектор, добивът на петрол и на природен газ
Обновена: 1 дек 2011 16:16 | 1 дек 2011 16:16, Елка Василева
8
ЕС затяга санкциите срещу Сирия
Снимка: Архив Reuters

Министрите на външните работи на страните от ЕС решиха да затегнат икономическите санкции срещу Сирия, предадоха световните агенции.

Обект на затегнатите наказателни мерки са секторът на финансите, на добива на петрол и на природен газ, отбелязва Франс прес.

Това е втората серия от санкции на ЕС срещу Дамаск.

Още по темата

В списъка на физическите и юридическите лица, подлежащи на наказателните мерки, са добавени още 11 фирми и 12 лица. Те няма да имат право на европейски визи, а авоарите им в банки в ЕС се замразяват. Списъкът с имената ще бъде оповестен до петък, отбелязва Ройтерс. Смята се, че сред тях ще е сирийската държавна петролна компания Дженеръл петролиъм корпорейшън.

"Целта на мярката е да се прекъсне достъпът до финансирането на режима", подчерта европейски източник, цитиран от Франс прес.

Мерките предвиждат забрана за износ към Сирия на оборудване за петролната и газовата промишленост или на софтуерни продукти, позволяващи да се следят интернет и телефонните разговори.

В новите мерки срещу Сирия се забранява и отпускането на кредити при изгодни лихвени проценти, спиране на помощите и на гаранциите за износ към Сирия, предоставени на европейски компании, както и търгуването със сирийски държавни облигации.

Днес министрите на външните работи на страните от ЕС имаха и обяд с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, на който обсъдиха оказването на по-силен международен натиск над Дамаск да спре насилието срещу протестиращите.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Не може ли турция да се намеси в конфликта, че да гледаме сиир! За да ги спрат евреите ще завият за свободен Кюрдистан. Но турците са страхливи като анадолски тарикати.
7
0
 
2
 
! Отговори
Ami sega? преди 12 години
Миналия петък, режимът на Асад е получил от Русия брегови комплекси Бастион със свръхзвукови противокорабни ракети Яхонт . Известно е, че тези оръжия ще обхванат цялата брегова линия на Сирия от вероятна атака откъм морето.Според американски военни експерти, в момента в света няма никакви средства за отбрана, способни да неутрализират ракети Яхонт. Ракетите може да поразяват цели на разстояние от 300 км и достигат скорост до 750 м / сек, с минимална височина на полета от 4,5 метра, което дава възможност да се потапят кораби с малки и средни тонажи , като корвети, фрегати и разрушители, и да причинят сериозно увреждане на кораби с по-големи размери.Също така в отговор на пристигането до бреговете на Сирия на американския ядрен самолетоносач George HW Bush , Русия изпраща в региона тежкия самолетоносач от Северния флот Адмирал Кузнецов и големия кораб Адмирал Чабаненко (за борба с подводници) , които ще посетят пристанище Тартус на 6 декември.
6
5
 
2
 
! Отговори
Тюрк преди 12 години
Славянино ти не ги мисли останалите, и си гледай ***, хлебарко изгърбена.
5
4
 
4
 
! Отговори
славянин преди 12 години
ЕС да мисли как ще се оправя със талибанските правителства на ''новоосвободените'' арабски държави.
4
4
 
6
 
! Отговори
АСАД преди 12 години
ще си го преместя само ха ха ха да ви п...я на *** ЕС
3
4
 
4
 
! Отговори
Сириец преди 12 години
Голяма работа, има и други доставчици.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надай се да го има , че ако го няма май ще трябва да се обрязваш
1
5
 
3
 
! Отговори
Еврейски съюз преди 12 години
Абе до седмица ващо съзюзче като гледам може да го нема, кой знай. Аз ако бях на ващо място щях малко по-така дипломатичен да бъда, не знае човек какво може да стане после, нал' тей ?