Десетки са загиналите и ранените при взривовете в Дамаск

Смята се, че отговорността за експлозиите е на "Ал Кайда"
Обновена: 23 дек 2011 14:51 | 23 дек 2011 14:50, Елка Василева
10
Десетки са загиналите и ранените при взривовете в Дамаск
Снимка: Reuters

Над 30 души, повечето от тях цивилни, бяха убити и 100 ранени тази сутрин при две самоубийствени експлозии на коли бомби в Дамаск, съобщи заместник-министърът на външните работи Фейсал Мекдад на Сирия, цитиран от Асошиейтед прес.

Мекдад каза това, докато придружаваше първия екип наблюдатели на Арабската лига до мястото на експлозиите, които според държавната телевизия са поразили щабовете на силите за сигурност и разузнаването и по всяка вероятност са били извършени от „Ал Кайда“.

Мекдад добави, че взривовете затвърждават убеждението на сирийското правителство, че вълненията, разтърсващи страната от март насам, са дело на терористи. "Казахме го още от самото начало," заяви той пред журналисти.

Сирийският тв канал Дуния съобщава за 40 убити и 100 ранени, като потвърждава, че повечето от жертвите са цивилни.

Експлозиите били чути в целия град. Източник, пожелал анонимност, съобщи за ДПА, че много от ранените са в критично състояние.

Засега никой не е поел отговорност за атентатите. По сведения на очевидци, интервюирани от ДПА по телефона, сирийските сили за сигурност блокират всички пътища към района на експлозиите. В един от кварталите, блокирани от полицията и армията, са били арестувани няколко души.

Още по темата

Взривовете станаха ден след пристигането в Сирия на първата група арабски наблюдатели, чиято задача е да подготви условията за работа на мисията на Арабската лига. Тя трябва да направи оценка на ситуацията в страната. Наблюдателите ще трябва да установят на място кой е отговорен за смъртта на цивилни – сирийските военни и полицаи или въоръжени бунтовници.

Това е първата операция на терористи самоубийци в Сирия, откакто преди девет месеца в страната започнаха антиправителствените протести. Опозицията иска президентът Башар Асад да бъде отстранен от ръководството на страната.

По данни на ООН броят на жертвите при сблъсъците в Сирия е над 6 000 души. По данни пък на сирийските власти при сблъсъците с  въоръжената опозиция в страната са загинали над 2 000 военни и служители на правоохранителните органи. Властите в Сирия заявяват, че срещу правителствената армия действат добре въоръжени бунтовници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ДамаскексплозииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
true преди 12 години
това ли е мирния ислям
9
4
 
3
 
! Отговори
Мохамед пророка преди 12 години
Каква хубава демокрация им *** на вратата на сирийците, бедна им е фантазията! Щом двама велики демократизатори, доказали се в Либия, са се захванали, нема лабаво! Гномчето Сарко и кенийчето Барко ще им донесат от чудните плодове на уахабитския ислям,,,
8
1
 
9
 
! Отговори
princess преди 12 години
bog da prosti vsi4ki zaginali...gledkata sled vzrivovete e UJASQVA6TA,a vie vsi4ki pi6ete gluposti ot nqma kakvo da pravite...nikoi ne e zastrahovan,4e utre nqma da mu se slu4i sa6toto.teroristite sa NAVSQKADE.
7
3
 
8
 
! Отговори
Ало преди 12 години
до Хамеракенаца отиди си в Китай или врусия дето толкова ги обичаш и говори за демокрация
6
5
 
10
 
! Отговори
щъ преди 12 години
Демокрация по хАмерикански в действие. Предполагам, че в наши дни няма по-страшно проклятие от това - "хАмериканците да те демократизират дано." ))))))))))))))))))))
5
5
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Егати олоигофрените са писали преди мен
4
4
 
8
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Където стъпят ГМО-тата остава десетилетен хаос!
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Усеща се дългата ръка на ЦРУ...
2
8
 
14
 
! Отговори
8 годишен преди 12 години
това ли е мирния ислям
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво!