Сирия: Това е гражданска война. По улицата има тела

В страната започна голямо военно настъпление
Обновена: 30 яну 2012 14:53 | 30 яну 2012 10:28, Елка Василева
129
Сирия:  Това е гражданска война. По улицата има тела
Снимка: Reuters

В Сирия вчера започна голямо военно настъпление, с което режимът иска да си върне части от Дамаск, които са под фактическия контрол на бунтовниците, ден след като Арабската лига съобщи, че спира наблюдателната си мисия заради растящото насилие, пише британският в. "Гардиън".

Силите на режима убиха най-малко 19 души в едни от най- кървавите сблъсъци в столицата от началото на 10-месечния бунт в Сирия. Очевидци в Дамаск съобщават за тежки сблъсъци. Военни обстрелват жилищни квартали.

"Това е гражданска война. По улицата има тела", заяви за Ройтерс активист от сирийското предградие Кфар Батна.

Десетки умират, докато режимът на Башар Асад обстрелва квартали на Дамаск, гласи заглавие на британския вестник "Дейли телеграф". Опозиционни активисти съобщиха за улици, осеяни с човешки тела, след като настъпващите военни стреляха с артилерия срещу четири от отдалечените предградия на Дамаск, отбелязва вестникът.

10-месечният бунт в Сирия навлезе в особено жестока фаза, което някои наблюдатели отдават на нервността на режима след поредицата бунтовнически победи в Дамаск и на други места. През първите седмици на изпратената миналия месец наблюдателска мисия на Арабската лига сирийските въоръжени сили проявиха относителна сдържаност в сравнение с кръвопролитията през есента, отбелязва "Дейли Телеграф".

Въпреки че стотици души бяха убити след пристигането на наблюдателската мисия, насилието се разрасна драстично с близо 250 жертви от миналия вторник насам. Най-малко 66 души са убити вчера според Сирийския център за наблюдение на човешките права. В знак на протест срещу увеличаването на жертвите Арабската лига прекрати през уикенда наблюдателската мисия в Сирия, посочва БТА.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби пристигна вчера в Ню Йорк, за да настоява пред Съвета за сигурност на ООН за приемане на резолюция в подкрепа на мирния план на Арабската лига, който призовава за оттеглянето на Асад. Съветът за сигурност се очаква да обсъжда тази седмица събитията в Сирия, но Русия подчерта, че ще наложи вето на всяка резолюция, която предвижда санкции или намеква за смяна на режима.

Подкрепата на Москва за Асад изглеждаше колеблива към края на миналата година, но Русия отново застана зад бившия си съюзник, опасявайки се от разрастване на революционните промени след продемократичните протести в руската столица.

Без наблюдатели на място и дипломатическа перспектива конфликтът в Сирия между силите за и против Башар Асад се засилва опасно, пише френският в. "Фигаро". Главната опозиционна група - Сирийският национален съвет настоява повече отвсякога за международна защита на цивилните. Съветът призовава и за демонстрации в цял свят пред посолствата на Русия заради несъгласието й с проекторезолюцията, внесена в ООН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отхвърляте офицялното становище на Москва ли, другари?
106
2
 
5
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
до 105 - така са изостанали че оръжията им нямат аналог в света , единственото нещо в което не че изостават а му свършва годността са ядрените ракети от някои класове до 2020 г и рустаците това и правят но с доста бавни темпове за съжаление
105
2
 
15
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
толкова са изостанали технологично руснаците че в космоса американците летят на руски кораби а американските ракети са с руски двигатели, да на простотиите , дребните нещица кат МД-алс може и да са по напред , ще ти дам и един пимер от няколко дни- тук един лагер решиха да го подменят който е руски и те му дават 50 години гаранция , минали са може би 30 вече и отгоре доколкото разбрах и си е здрав , същия го смениха с на сименс- познай , изкара 3 месеца и се разпадна
104
1
 
12
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Няма да се плашиш, те и от Германия изоставаха с 20 години, но не беше достатъчно за Вермахта. Сигурността на Русия е гарантирана от собствената и армия, а ние ще чакаме друг да ни пази.
103
7
 
4
 
! Отговори
"Русия изостава преди 12 години
от водещите европейски икономики с около двадесет години; 2) това изoставане от САЩ е над тридесет години, а според експертите на кремъл дори и повече; военното изоставане на Русия от САЩ е най-потискащо за днешния политически елит в Русия. Това признават самите руснаци. В доклад пред руската академия за военни науки през декември 2007 г. Командващия руските ВВС генерал Зелин посочва, че днешното състояние на елементите на системата на въздушно-космическа отбрана (ВКО) на Русия е критично..."
102
1
 
5
 
! Отговори
princess преди 12 години
vreme e ve4e "bezza6titnite buntovnici"da si polu4at zaslujenoto.davai BA6AR,23 000 000 narod sa sas teb!Raz4isti SYRIQ ot tazi *** i pokaji na celiq svqt,4e SYRIQ NQMA NIKOGA DA BADE PODLOGA NA ZAPADA!!!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приключвам ,че имам по важни работи от това да споря със стена , убихме си времето за какво ли никой не знае
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не проф.Чирков не беше ли депутат имаш нещо против него ли
99
0
 
0
 
! Отговори
DO 100 преди 12 години
ИСКАШ *** ИЛИ ТУРКА ДА СТАНЕ ПР. НА БГ...ЯСНО))
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали си демократ , какво имаш срещу афроамериканците , ако беше преди години щеше да извадиш и кукулукдклан от арсенала си , това че Обама е президент на САЩ е същото ако например чеченец стане президент на Русия ама май на куково лято а .
97
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да те открехна руснаците имат сметка от война в Иран защото ще скочат цените на петрола , а бюфжета им е разчетен на цена от 120 долара.
96
0
 
7
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Духай на черните като гледам ти харесва))))
95
0
 
4
 
! Отговори
Нееее преди 12 години
Иска на черните да духа повече))))
94
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да знаеш не са много розови сценарийте за Русия с бюджет разчетен основно 60% на износа на суровини , технологично изоставане от Европа поне с 10 години а от Щатите с 30 , да някой ходят на екскурзии по света други си строят най-големте яхти на света , но това не са всички и ти ако беше там нямаше да си от тях.
93
0
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
И най-вече свири на Тиквата да правиш))))
92
0
 
2
 
! Отговори
do 92 преди 12 години
Хуморист)))))
91
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предпочитам да съм гражданин на ЕС от колкото на Руската Федерация
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩОМ *** СРЕЩУ РУСИЯ МОШЕТАТА ,РУСИЯ Е НА ПРАВ ПЪТ И ЩЕ СЕ РАЗВИВА БУРНО И МНОГО ДОБРЕ ОТ ТУК НАТАТЪК И ЗАТОВА РУСНАЦИТЕ ЩЕ ХОДЯТ НА ЕКСКУРЗИИ СПО СВЕТА С БАЛИ ПАРИ ,А НИЕ ВЕРНИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА САЩ И ИЗРЕЛ ЩЕ МИЗЕРСТВАМЕ С НАЙ НИСКИТЕ ДОХОДИ В ЕВРОПА
89
0
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 12 години
Ти си гледай БГ реалността с Русия не се занимавай
88
0
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Грузия или Джорджия))))