Сирия: Това е гражданска война. По улицата има тела

В страната започна голямо военно настъпление
Обновена: 30 яну 2012 14:53 | 30 яну 2012 10:28, Елка Василева
129
Сирия:  Това е гражданска война. По улицата има тела
Снимка: Reuters

В Сирия вчера започна голямо военно настъпление, с което режимът иска да си върне части от Дамаск, които са под фактическия контрол на бунтовниците, ден след като Арабската лига съобщи, че спира наблюдателната си мисия заради растящото насилие, пише британският в. "Гардиън".

Силите на режима убиха най-малко 19 души в едни от най- кървавите сблъсъци в столицата от началото на 10-месечния бунт в Сирия. Очевидци в Дамаск съобщават за тежки сблъсъци. Военни обстрелват жилищни квартали.

"Това е гражданска война. По улицата има тела", заяви за Ройтерс активист от сирийското предградие Кфар Батна.

Десетки умират, докато режимът на Башар Асад обстрелва квартали на Дамаск, гласи заглавие на британския вестник "Дейли телеграф". Опозиционни активисти съобщиха за улици, осеяни с човешки тела, след като настъпващите военни стреляха с артилерия срещу четири от отдалечените предградия на Дамаск, отбелязва вестникът.

10-месечният бунт в Сирия навлезе в особено жестока фаза, което някои наблюдатели отдават на нервността на режима след поредицата бунтовнически победи в Дамаск и на други места. През първите седмици на изпратената миналия месец наблюдателска мисия на Арабската лига сирийските въоръжени сили проявиха относителна сдържаност в сравнение с кръвопролитията през есента, отбелязва "Дейли Телеграф".

Въпреки че стотици души бяха убити след пристигането на наблюдателската мисия, насилието се разрасна драстично с близо 250 жертви от миналия вторник насам. Най-малко 66 души са убити вчера според Сирийския център за наблюдение на човешките права. В знак на протест срещу увеличаването на жертвите Арабската лига прекрати през уикенда наблюдателската мисия в Сирия, посочва БТА.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби пристигна вчера в Ню Йорк, за да настоява пред Съвета за сигурност на ООН за приемане на резолюция в подкрепа на мирния план на Арабската лига, който призовава за оттеглянето на Асад. Съветът за сигурност се очаква да обсъжда тази седмица събитията в Сирия, но Русия подчерта, че ще наложи вето на всяка резолюция, която предвижда санкции или намеква за смяна на режима.

Подкрепата на Москва за Асад изглеждаше колеблива към края на миналата година, но Русия отново застана зад бившия си съюзник, опасявайки се от разрастване на революционните промени след продемократичните протести в руската столица.

Без наблюдатели на място и дипломатическа перспектива конфликтът в Сирия между силите за и против Башар Асад се засилва опасно, пише френският в. "Фигаро". Главната опозиционна група - Сирийският национален съвет настоява повече отвсякога за международна защита на цивилните. Съветът призовава и за демонстрации в цял свят пред посолствата на Русия заради несъгласието й с проекторезолюцията, внесена в ООН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъди спокоен тя матушката сама ще си посегне , посяга си ежеминутно , жалко за народа там
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За кого става въпрос че нещо не ми стига инфото
85
0
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Мокрите сънища на натовец.....само това ви остаба да мечтаете, но докоснете ли Русия просто НАТО ще изчезне за минути и това го знаете))))
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука някакъв седерушко си мечтае арабските революции да( достигнели) Русия...с една дума тоя като всеки юдей си казва къде ги стяга чепика , алчните *** ненаситни мазни *** ,че огромните подземни и надземни природни богатства който притежава необятната руска страна за голямо ционистко съжаление не е като в Ирак или Либия и я са посегнали да краднат от Матушката я са ги изплющели през кривите ционистки пръсти
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ee..най-верния съюзник на нато бе ИЗНАСИЛЕН пред очите на батковците си)))))
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти наистина си болен , кой ти каза че на някого му хрумвало такова нещо , вонните доктрини са съвсем друго нещо те са по скоро въздържащи , а Русия нека се пази от Китай защото имат какво да делят в Сибир
81
1
 
4
 
! Отговори
ДО 79 преди 12 години
ИСКАТЕ ДА НАПАДНЕТЕ РУСИЯ И ТЯ ДА НЕ ВИ ИЗМЕТЕ.....ТОВА ВИ ЧАКА...КЬДЕ С ЯДРЕНО ОРЬЖИЕ, КЬДЕ С КОНВЕНЦИОНАЛНО....ЩЕ БЬДЕТЕ ИЗМИТАНИ)))) СВИКВАИТЕ.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Начинът ти на писане пасва на стила на Работническо дело от преди 10 ноември. Същата терминология , същата злост.
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя е завовевателна , поредна война между империй
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така ти доказа току що че Русия продължава да си е империя при това на злото и да се държи имперски с граничещите с нея страни , нали се сещаш че тя е федерация от републики само на хартия
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОГАТО НАТОВЦИТЕ ПИЩЯТ ЗНАЧИ РУСИЯ Е НА ПРАВИЛЕН ПЬТ...)))
76
1
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 12 години
ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА Е НАЙ-МАЛКОТО НО ЗА ВАС АНТИБЬЛГАРИТЕ...
75
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
стига глупости кога Русия или Китай са били критерии в обществените отношения.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото и да плуят по Русия само това могат да правят, ако бяха наистина силни щяха да помогнат на грузинеца...ама да помогнеш на грузия не е като да пишеш по форумите...)))
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и какво добро си видял във/от Русия и Китай
72
0
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
нато и Русия са футболни отбори))))) А ти от кои си))) Аз сьм за доброто и справедливостта демек за Русия, Китай, почти всички дьржави от Латинска Америка и др
71
1
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Руския ядрен арсенал-гарант за световен мир, натояците могат единствени и само словестно да плуят по братушките)))))
70
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 70 А ти от кои си от НАТО или от Русия
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са прави-ядрен удар по нато и при най-малкия инцидент. Това е тяхната доктрина. Нека сега всеки да си чеши езика..
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво от това спомняш ли си за Косово