Сирия: Това е гражданска война. По улицата има тела

В страната започна голямо военно настъпление
Обновена: 30 яну 2012 14:53 | 30 яну 2012 10:28, Елка Василева
129
Сирия:  Това е гражданска война. По улицата има тела
Снимка: Reuters

В Сирия вчера започна голямо военно настъпление, с което режимът иска да си върне части от Дамаск, които са под фактическия контрол на бунтовниците, ден след като Арабската лига съобщи, че спира наблюдателната си мисия заради растящото насилие, пише британският в. "Гардиън".

Силите на режима убиха най-малко 19 души в едни от най- кървавите сблъсъци в столицата от началото на 10-месечния бунт в Сирия. Очевидци в Дамаск съобщават за тежки сблъсъци. Военни обстрелват жилищни квартали.

"Това е гражданска война. По улицата има тела", заяви за Ройтерс активист от сирийското предградие Кфар Батна.

Десетки умират, докато режимът на Башар Асад обстрелва квартали на Дамаск, гласи заглавие на британския вестник "Дейли телеграф". Опозиционни активисти съобщиха за улици, осеяни с човешки тела, след като настъпващите военни стреляха с артилерия срещу четири от отдалечените предградия на Дамаск, отбелязва вестникът.

10-месечният бунт в Сирия навлезе в особено жестока фаза, което някои наблюдатели отдават на нервността на режима след поредицата бунтовнически победи в Дамаск и на други места. През първите седмици на изпратената миналия месец наблюдателска мисия на Арабската лига сирийските въоръжени сили проявиха относителна сдържаност в сравнение с кръвопролитията през есента, отбелязва "Дейли Телеграф".

Въпреки че стотици души бяха убити след пристигането на наблюдателската мисия, насилието се разрасна драстично с близо 250 жертви от миналия вторник насам. Най-малко 66 души са убити вчера според Сирийския център за наблюдение на човешките права. В знак на протест срещу увеличаването на жертвите Арабската лига прекрати през уикенда наблюдателската мисия в Сирия, посочва БТА.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби пристигна вчера в Ню Йорк, за да настоява пред Съвета за сигурност на ООН за приемане на резолюция в подкрепа на мирния план на Арабската лига, който призовава за оттеглянето на Асад. Съветът за сигурност се очаква да обсъжда тази седмица събитията в Сирия, но Русия подчерта, че ще наложи вето на всяка резолюция, която предвижда санкции или намеква за смяна на режима.

Подкрепата на Москва за Асад изглеждаше колеблива към края на миналата година, но Русия отново застана зад бившия си съюзник, опасявайки се от разрастване на революционните промени след продемократичните протести в руската столица.

Без наблюдатели на място и дипломатическа перспектива конфликтът в Сирия между силите за и против Башар Асад се засилва опасно, пише френският в. "Фигаро". Главната опозиционна група - Сирийският национален съвет настоява повече отвсякога за международна защита на цивилните. Съветът призовава и за демонстрации в цял свят пред посолствата на Русия заради несъгласието й с проекторезолюцията, внесена в ООН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
6
 
! Отговори
1878 преди 12 години
Мисля че зад бунтовете в Сирия стоят американците. Те подръчват навсякъде после дебаркират като миротворци и взимат природните ресурси на страната. Назначават начело на държавата свои марионетки и настъпва мир и огромна бедност за обикновенните хора.
6
4
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Да. Ако бай Тошо беше смазал тия 300,000 *** на цариградско с танковете и ако беше разстрелял цялата номенклатура, сега нямаше да имаш олигарси и отдавна щяхме да сме тръгнали по пътя на Китай - на бавната реформа. А Кадафи го свалиха в Либия и може би затова в момента там има 10,000 души задържани без съд и присъда, а много места са без ток и вода. Народът е винаги прав, но никога не е прав, когато се превърне в екзалтирана тълпа, чиято единствена цел е да руши. Тълпата е ***.
5
1
 
4
 
! Отговори
apechdb преди 12 години
Ванга за идването на извънземните- Рано е! Сирия още не е паднала!
4
11
 
5
 
! Отговори
ANANIMEN преди 12 години
Егати *** има в този сайт , тов ли искате да се беше случвало с вас на протестите 1990 година или в началото на 1997 , хората не сикат повече диктатурата на Асад.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво. Смажете екзалтираните тълпи от ***.
2
6
 
13
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
повече от ясно е кой подклажда огъня , така както стана с всички арабски революции , снерия е същия като в Либия 1към 1 даже тъпите американци не си правят и труда да го променят, което значи че бързат........ че покрай тия бунтовнеце има натовси съветници е на 100 % , ясно е и кой ги е въоръжил , войната за Иран минава през Сирия , интересно дали Иран ще направи ход като прати войска в Сирия в помощ на Асад
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TRIABVA DA GI IZBIYAT TEA BUNTOVNICI