Сирия: Това е гражданска война. По улицата има тела

В страната започна голямо военно настъпление
Обновена: 30 яну 2012 14:53 | 30 яну 2012 10:28, Елка Василева
129
Сирия:  Това е гражданска война. По улицата има тела
Снимка: Reuters

В Сирия вчера започна голямо военно настъпление, с което режимът иска да си върне части от Дамаск, които са под фактическия контрол на бунтовниците, ден след като Арабската лига съобщи, че спира наблюдателната си мисия заради растящото насилие, пише британският в. "Гардиън".

Силите на режима убиха най-малко 19 души в едни от най- кървавите сблъсъци в столицата от началото на 10-месечния бунт в Сирия. Очевидци в Дамаск съобщават за тежки сблъсъци. Военни обстрелват жилищни квартали.

"Това е гражданска война. По улицата има тела", заяви за Ройтерс активист от сирийското предградие Кфар Батна.

Десетки умират, докато режимът на Башар Асад обстрелва квартали на Дамаск, гласи заглавие на британския вестник "Дейли телеграф". Опозиционни активисти съобщиха за улици, осеяни с човешки тела, след като настъпващите военни стреляха с артилерия срещу четири от отдалечените предградия на Дамаск, отбелязва вестникът.

10-месечният бунт в Сирия навлезе в особено жестока фаза, което някои наблюдатели отдават на нервността на режима след поредицата бунтовнически победи в Дамаск и на други места. През първите седмици на изпратената миналия месец наблюдателска мисия на Арабската лига сирийските въоръжени сили проявиха относителна сдържаност в сравнение с кръвопролитията през есента, отбелязва "Дейли Телеграф".

Въпреки че стотици души бяха убити след пристигането на наблюдателската мисия, насилието се разрасна драстично с близо 250 жертви от миналия вторник насам. Най-малко 66 души са убити вчера според Сирийския център за наблюдение на човешките права. В знак на протест срещу увеличаването на жертвите Арабската лига прекрати през уикенда наблюдателската мисия в Сирия, посочва БТА.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби пристигна вчера в Ню Йорк, за да настоява пред Съвета за сигурност на ООН за приемане на резолюция в подкрепа на мирния план на Арабската лига, който призовава за оттеглянето на Асад. Съветът за сигурност се очаква да обсъжда тази седмица събитията в Сирия, но Русия подчерта, че ще наложи вето на всяка резолюция, която предвижда санкции или намеква за смяна на режима.

Подкрепата на Москва за Асад изглеждаше колеблива към края на миналата година, но Русия отново застана зад бившия си съюзник, опасявайки се от разрастване на революционните промени след продемократичните протести в руската столица.

Без наблюдатели на място и дипломатическа перспектива конфликтът в Сирия между силите за и против Башар Асад се засилва опасно, пише френският в. "Фигаро". Главната опозиционна група - Сирийският национален съвет настоява повече отвсякога за международна защита на цивилните. Съветът призовава и за демонстрации в цял свят пред посолствата на Русия заради несъгласието й с проекторезолюцията, внесена в ООН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
7
 
! Отговори
??????? преди 12 години
Къде са тия трупове бе,ал гъзира що не покаже?!!!!
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха ха кви хамерикански профани пишат тука,а да направим ли сметка колко скапани совалки им гръмнаха във въздуха на хамериканците и сума ти народ изгоряха в тая прехвалена и модерна "техника". има още дълго време да дишат прахта на Русия в космотехнологиите .
125
1
 
2
 
! Отговори
да 122 преди 12 години
Да и много лошо паднаха и американците останаха без ракети. Сега руснаците трябва да ги качват на автостоп до МКС. И да ги свалят от там, горките.
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
@ 125:Много сложни методи на изтребление описвате - достатачно е те да продължат /защото вече са там/ да ровят с изостаналата си технология за шистов газ в Добруджа и с житницата ни е свършено!
123
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ни пази бог от Руския прогрес! Могат да ни избият без да искат! Възможностите са им широки - кеф ти борба за мир, кеф ти ядрен самовар в Белене, кеф ти ракета решила, че вече не и се лети...
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
121, на Марс има ли вторични суровини, та са си изстреляли скрапа в тази посока? Ето за това хората ги е страх от Русия - да не им падне парче космически самовар на главата. Страшно си е!
121
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се горещете толкова, Русия е в кошчето за ***, което се смалява, защото те продадоха на Китай част от него.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещата динамично се менят - докато си пишем и вече 5 спътника, 4 ракети, 2 самолета ни паднаха и 2 подводници ни потънаха: Изненадааа.
119
4
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааа...114... преди 12 години
"СВЕТЛИННИ ГОДИНИ"...КАЗВАШ, А......ХА,ХА,ХААА...Е , СИГУРНО ОТ СВЕТЛИНАТА НА СЛЪНЦЕТО ИМ ПАДНА ВЧЕРА РАКЕТАТА ЗА МАРС....Не, Й Е ПОНЕСЛА СВЕТЛИНАТА НА "СОЦ-ГОДИНИТЕ", ха,ха,хаааааа.....ХА,ХА,ХАААА...КОГО ЛЪЖЕШ ,БЕ.....ХА,ХА,ХАААА...?
118
4
 
3
 
! Отговори
РУСИЯ ИМА .... преди 12 години
..ПРЯКО УЧАСТИЕ В ТАЗИ ВОЙНА ----ТАМ СА И БАЗИТЕ !В СИРИЯ ,РУСКОТО ОРЪЖИЕ ИЗБИВА .....НАРОДА НА СИРИЯ -----МЪЖЕ, ЖЕНИ ,ДЕЦА И СТАРЦИ...!РУСКОТО ВЛИЯНИЕ ---ПРЕДИ ВСИЧКО!ЕТО ВИ ...."братушката"---КВИ ГИ ВЪРШИ ....ПО "БОЛШЕВИШКИ"......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
117
2
 
3
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
до 110- искаш пример - ето- прочети или първо си намери хронологията на съвместните ВВС учения Индия-САЩ ..после коментирай
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо четем пропаганда. Защото Reuters са пуснали кореспонденти които правят база данни новини. Останалия дребосък, се абонира и има достъп до новините. Превеждат ги от английски и готово, имаме новина. А че нищо не струва, че е лъжа и пропаганда, отделна тема. Надявам се нашите журналисти да проявят някакъв разследващ дух, да търсят и други източници на информация. Поне ги цитирайте паралелно. Западните медии се владеят от 6 корпорации и те в момента провеждат инфо война. А аз искам истината.
115
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези новини действително са за балъци. Как си представяте сирийската армия със всичките си танкове и артилерия да бъде изблъскана от цели градове от тълпа граждани размахваща пушки??? Очевидно е,че там има десант на израелски/американски командоси,същите които се биха срещу армията на Кадафи.
114
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5 спътника, 3 ракети, 2 самолета ни паднаха и 2 подводници ни потънаха: Изненадааа.
113
3
 
5
 
! Отговори
do112 преди 12 години
Непрекъснато по медиите се появяват някакви американски генерали и пищят, че ще изостанат и че американската армия не е достатъчно силна. Ето и едно филмче което показва загубата на превъзходството във въздуха и ПВО системите с ясни примери. Трябва много малко англииски - youtube/watch?v=VnnMNF-UKxE&feature=related
112
4
 
18
 
! Отговори
do 112 преди 12 години
Послъгваш малко, Русия била зле. Кой знае, коя жълта преса си чел . А си го извадил и от контекста на съдържанието. Американски льольо. Само в космическите изследвания САЩ е на светлинни години зад Русия. А за военна техника още от ВСВ руснаците имат желяно правило, никога не се хвалят, само ще ти казват колко са зле и оръжието им е ръждясало. За да могат в един момент да кажат: Изненадааа. Такава им е политиката във воденето на информационна война. много добре са я развили. Щом шараните се ловя
111
3
 
19
 
! Отговори
BG преди 12 години
Преведена новината звучи така: В Сирия се води война. Израел, САЩ и няколко арабски държави изсипаха мощен десант от командоси, кръстени "въстаници", в опит да завладеят Дамаск. Да сложат бързо имитация на правителство, което да поиска помощ. И помощта веднага ще пристигне до 15 мин. Въстаниците или по-точно терористите са отблъснати. Това е война. Израел ни демонстрира, как по същия начин са окупирали преди време чужди земи. Сирия защитава независимостта си.
110
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
111, не ни разказвайте какво Ви се иска, а дайте цитат. Твърдението Ви е абсурдно. Американците, както четем в официално изявление на Москва са 30+ години напред, а китайците сега започват - всъщност са на фаза копиране на чужди достижения.
109
4
 
7
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
Има и официално становище на американски анализатори, че САЩ губят военното си превъзходство пред новите руски и китайски разработки -особено в ПВО и авиацията. Днес обменът на технологии е много по-лесен отколкото през Студената война, а това работи за руските и китайските интереси и те застигат Запада с всяка година. Тоя либерален капитализъм ще изяде главата на американците.
108
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
108, прав си, нямат аналог; сами падат, потъват и се палят - единствени са в света! Руската военна заплаха се заключава в това да не ти падне руска ракета на главата, докато лети на съвсем другаде.