Москва: В Сирия има не един, а няколко източника на насилие

Според Русия външни играчи се стремят към смяна на режима в Дамаск
Обновена: 6 фев 2012 14:49 | 6 фев 2012 13:08, Елка Василева
160
Москва:  В Сирия има не един, а няколко източника на насилие
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Някои оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат неприлично и истерично. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

"Някои гласове на Запад с оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат, бих казал, неприлично, някъде на ръба на истерията", изтъкна Лавров. Той припомни поговорката "Който се сърди, рядко е прав", посочва агенцията.

Целта на "подобни общо взето истерични изявления е главно да се забули същината на онова, което е станало и става сега". Същината е, че днес в Сирия "има не един, а няколко източника на насилие", поясни Лавров.

"Затова подкрепихме най-активно ноемврийската инициатива на Арабската лига, че е необходимо да бъде спряно насилието, откъдето и да идва то", изтъкна руският министър. Тази тези наистина бе отразена в резолюцията, подложена на гласуване, но документът трябва да съдържа не само лозунги, а и конкретни мерки за осъществяване на съответните положения, отбеляза Лавров.

Още по темата

"Такива мерки бяха описани доста подробно, но само за едната страна, само за правителствената страна - добави той. - Ние внесохме няколко поправки, за да отстраним дисбаланса и да опишем конкретните стъпки спрямо въоръжените екстремисти в Сирия, които очакваме от опозицията и държавите в световната общност."

Според Лавров Русия предлага в резолюцията да бъде включен призив към сирийската опозиция да се разграничи от въоръжените екстремисти в страната. Освен това държавите, които имат влияние върху подобни групировки, трябва да бъдат приканени да го упражнят, за да бъде спряно насилието.

Русия предлага също искането към властите на Сирия да изтеглят армейските части от градовете в страната да се допълни с искане към въоръжените групировки също да напуснат градовете, информира Лавров.

Русия неведнъж е убеждавала Дамаск да ускори реформите и продължава да го прави. Някои външни играчи обаче "имат други цели" и "се опитват да използват това движение за смяна на режима", "укрепват въоръжените групировки", което "само увеличава броя на жертвите", отбеляза руският външен министър.

Москва е изненадана от отказа на Съвета за сигурност да приеме напълно логични поправки към резолюцията, "отразили по време на предишните кръгове от консултации неща, важни за Русия и Китай", посочи Лавров. Тези поправки предвиждаха да бъдат изключени всякакви текстове за санкции и да се спомене, че резолюцията не упълномощава когото и да било да употреби сила, поясни той.

"Естествено е печално, че съавторите й решиха прибързано да подложат резолюцията на гласуване, макар че се обърнахме към тях с молба да отпуснат още няколко дни, включително за да може да обсъдим ситуацията, след като Михаил Фрадков и моя скромна милост посетят Дамаск на 7 февруари", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

По поръчение на президента Дмитрий Медведев Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят на 7 февруари Дамаск за среща с президента Башар Асад, припомня агенцията съобщение на руското външно министерство.

"Излезе, че за съавторите (. . .) е по-важно да стоварят върху някого вината за ставащото, да отвлекат вниманието от дейността на въоръжените групи, които получават оръжие и други видове съдействие от чужбина. Това е било по-важно за тях от постигането на консенсус в Съвета за сигурност", заяви руският външен министър.

Москва и Пекин се опасяват в Сирия да не се повтори "либийският" сценарий. С подкрепа от войски на НАТО, санкционирана от ООН, и с разрешението на Съвета за сигурност опозицията в северноафриканската страна успя да свали режима на Муамар Кадафи, но усилията да бъде възстановена стабилността останаха без успех, пише РИА Новости, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
4
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
кой те пита кво искаш бе???????????????????????????
112
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирия е преграда на ислямизма към България!Турция за това действа с всички средства против Сирия и подпомага външно снабдяване с оръжие и с инструкции.
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шевронското псе Свобода, то да хваща пътя - пътя към кучешките пържоли!Свобода пише от американското посолство.
110
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Агресивните в Сирия са ислямистите, американската марионетка Катар и всички, които може да ангажира Израел.Сирия е пречка за нападението на Иран!За това американците и дъртата леля, която беше у нас искат да махнат Асат.Но там ще дойдат ислямистите - Египет, Кувейт, шериата - Либия и ще започнат гонения на християните.Но това на американците им е през оная работа, тъй като са далеч а и оръжията трябва да се изразходват, за да се купуват нови.
109
15
 
8
 
! Отговори
Свобода преди 12 години
В ръмънският шелф в Черно море е открито голямо находище на газ.Ексон ще проучва и планира инвестиция за 10 милярда.В нашият шелф има много повече газ и нефт и ние сме длъжни да започнем да го добиваме докато е време,защото до 20 години петрола няма да струва нищо.Искаме газ и петрол да добиваме,който не иска е национален предател
108
23
 
4
 
! Отговори
Свобода преди 12 години
Искам да живея нормално.Искам енергиина независимост от руските проекти.Искам шиистов газ да се добива в България.Искам да живея като бял човек.Искам да се добива газ и нефт в България.А всички Еколози хващайте си пътя и към Русия,там протестирайте как унищожават тайгата в сибир.Тук искаме газ,нефт и нормален живот
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 127. Много си прав, точно такова беше посланието на ОНАЗИ, след срещата и с ***.Не исках дори да си го помисля. Или Шеврон- газ, или намеса във вътрешните работи под предлог защита на" дискриминираното малцинство".
106
20
 
6
 
! Отговори
Еко боклуци преди 12 години
да кажем да на Шеврон, и не на платените еколози от Газпром.ДА на ШЕВРОН .ИСкаме шиистов гас,искаме да сме като Дубай или Доха искаме да се развием и да живеем модерно,а не по руски и китайски(скотски живот предлагат тези две страни)Искаме Шеврон и шиистов газ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
105
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни духовни *** пишат тука , може би наистина Петър Младенов трябваше да извика танковете та после да бяхме се разправили подобаващо с вас мръсни *** , за вас човешкия живот не означава нищо и никога не е означавал , впрочем това сте го научили най-вече от Русия в която през хилядолетната и история човешкия живот също не е означавл нищо.
104
0
 
20
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Унгария,Румъния,Гърция,Португалия,Ирландия,Испания,Италия,Сащ,Аржентина,фалираха.Сърбия,Ирак,Афганисан ги смачкаха,Македония се разпада,Йемен,Либия,Египет,ги демократизираха и дойдоха добрите мюсулмански братя,Иран,Сирия са под жесток удар,Етиопия,Еритрея,Мозамбик умират от глад,С.Корея ядът трева,Нигерия гони 300 милиона,1054 земетресения за година,цунами,наводнения,убийствени жеги,сняг във Египет,Ледниците свършват,един луд луд свят,че и ние във него....
103
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 120 Естествено че си такъв , безпросветен , бездарен , мразещ всичко окло себе си и неспособен за нищо , а горивото ще се вдига така или иначе , но алтернативата няма да ти дойде нито от Москва нито от Пекин.
102
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе *** на Америка да ви питам след като днес заредих колата за 2,70 лева дизел и знам ,че заради интереса на някакви евреи ни наложиха ембарго на иранския петрол от което скочиха цените ,след като тия от сащ и ес ни налагат някакви правила в които да си *** е (нормално) и да търпя *** банди да грабят и убиват безнаказано и ако случайно си намеря работа за да ми дават жълти стотинки ,а аз не съм съгласен с тези неща ,значи според вас съм (комунист) а нещастници така ли?
101
9
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Еда ти е чести Китай Ян , ЖАН или Хан самоч е мъничко си сбъркал да знаеш в зомбираното си комуниидно мислене
100
0
 
18
 
! Отговори
jan преди 12 години
проамериканската политика в България от 20 год. насам си свърши работата. Страната е пълна с зомбита - никаква мисъл в главите, и най-лошото - няма желание за размисъл. Не ми трябва Русия, ама не ми трябва и Америка, която с държавните си служители лобира за частните им фирми. Умират като държава - затова драпат с всички средства (десетки хиляди убити в Ирак, Либия, Сирия -само в последните години) да заграбят повече.СССР умря , САЩ-умира, идва Китай. А ние с това надупване ще останем ли?
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
Не. Наблюдавайки нещата, ако помислиш малко, сам ще стигнеш до доста изводи. Повечето хора отказват да мислят сами и чакат все някой да им каже наготово истината.
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 103 СерГей е евреин
97
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Асад трябва навреме да смаже тия въоръжени терористи ,с цялата мощ на армията да ги унищожи! Трябва да спре по всякакъв начин настъпването на исляма,защото утре тия ислямисти ще почукат и на нашата врата!
96
13
 
2
 
! Отговори
Томов преди 12 години
до 115, а от къде? От устата на руската пропаганда ли?
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
Руснаците хубаво казват за такива ситуации следното:Тонко и точно продумана этикавсякого крупного кровопролития:чистые руки - у теоретика,чистая совесть - у исполнителя.Не очаквайте да научите някаква истина от новините по тв-то.
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе защо вече не се пише за Либия, Какво стана там, демокрацията цъфна и върза а ?