Москва: В Сирия има не един, а няколко източника на насилие

Според Русия външни играчи се стремят към смяна на режима в Дамаск
Обновена: 6 фев 2012 14:49 | 6 фев 2012 13:08, Елка Василева
160
Москва:  В Сирия има не един, а няколко източника на насилие
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Някои оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат неприлично и истерично. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

"Някои гласове на Запад с оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат, бих казал, неприлично, някъде на ръба на истерията", изтъкна Лавров. Той припомни поговорката "Който се сърди, рядко е прав", посочва агенцията.

Целта на "подобни общо взето истерични изявления е главно да се забули същината на онова, което е станало и става сега". Същината е, че днес в Сирия "има не един, а няколко източника на насилие", поясни Лавров.

"Затова подкрепихме най-активно ноемврийската инициатива на Арабската лига, че е необходимо да бъде спряно насилието, откъдето и да идва то", изтъкна руският министър. Тази тези наистина бе отразена в резолюцията, подложена на гласуване, но документът трябва да съдържа не само лозунги, а и конкретни мерки за осъществяване на съответните положения, отбеляза Лавров.

Още по темата

"Такива мерки бяха описани доста подробно, но само за едната страна, само за правителствената страна - добави той. - Ние внесохме няколко поправки, за да отстраним дисбаланса и да опишем конкретните стъпки спрямо въоръжените екстремисти в Сирия, които очакваме от опозицията и държавите в световната общност."

Според Лавров Русия предлага в резолюцията да бъде включен призив към сирийската опозиция да се разграничи от въоръжените екстремисти в страната. Освен това държавите, които имат влияние върху подобни групировки, трябва да бъдат приканени да го упражнят, за да бъде спряно насилието.

Русия предлага също искането към властите на Сирия да изтеглят армейските части от градовете в страната да се допълни с искане към въоръжените групировки също да напуснат градовете, информира Лавров.

Русия неведнъж е убеждавала Дамаск да ускори реформите и продължава да го прави. Някои външни играчи обаче "имат други цели" и "се опитват да използват това движение за смяна на режима", "укрепват въоръжените групировки", което "само увеличава броя на жертвите", отбеляза руският външен министър.

Москва е изненадана от отказа на Съвета за сигурност да приеме напълно логични поправки към резолюцията, "отразили по време на предишните кръгове от консултации неща, важни за Русия и Китай", посочи Лавров. Тези поправки предвиждаха да бъдат изключени всякакви текстове за санкции и да се спомене, че резолюцията не упълномощава когото и да било да употреби сила, поясни той.

"Естествено е печално, че съавторите й решиха прибързано да подложат резолюцията на гласуване, макар че се обърнахме към тях с молба да отпуснат още няколко дни, включително за да може да обсъдим ситуацията, след като Михаил Фрадков и моя скромна милост посетят Дамаск на 7 февруари", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

По поръчение на президента Дмитрий Медведев Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят на 7 февруари Дамаск за среща с президента Башар Асад, припомня агенцията съобщение на руското външно министерство.

"Излезе, че за съавторите (. . .) е по-важно да стоварят върху някого вината за ставащото, да отвлекат вниманието от дейността на въоръжените групи, които получават оръжие и други видове съдействие от чужбина. Това е било по-важно за тях от постигането на консенсус в Съвета за сигурност", заяви руският външен министър.

Москва и Пекин се опасяват в Сирия да не се повтори "либийският" сценарий. С подкрепа от войски на НАТО, санкционирана от ООН, и с разрешението на Съвета за сигурност опозицията в северноафриканската страна успя да свали режима на Муамар Кадафи, но усилията да бъде възстановена стабилността останаха без успех, пише РИА Новости, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
4
 
! Отговори
Томов преди 12 години
До Апис, прощавай, но питайки ме за САЩ само ми отваряш вратата. Мога да ти дам антология на престъпленията им срещу човечеството. Но ти не се прави на ощипан за Русия. Защото интересите са им изцяло меркантилни и империалистически в случая. Когато разпозная зло, независимо дали е враг на друго зло, аз мога да го посоча, както и мога да замълча, когато зло върши добрина на света. И да, 5-6 милиарда долара за оръжейната индустрия на Русия са много пари.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
... и още нещо - много е лесно да си седиш у монитора и да пишеш ''Време е за война'', ''Искам тази страна да удари тази''... Хора! Когато изгубите крака и ръце във война, когато избият близките ви и умирате от глад, тогава ако оцелеете, говорете така. На чужд гръб и сто тояги са малко.
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирия е кръстопът на много интереси! На Русия не й пука за сирийците те просто искат на този етап да се запазят статукството, същото искат и китайците, главно от страх това да не е първата стъпка към инвазия в Иран, техен основен съюзник в региона и основен доставчик на петрол! На САЩ, Израел и европейските сили също не им пука за сирийците, но за тях сега е момента да наложат влиението си в този региона, да изолират Иран и до поставят на власт нов послушен вожд!
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
72!Сополивец!Животът не е клипчета !Нещата изискват да си чел нещо, което го е написала историята, да го запомниш и мисли , а не да ръсиш в стил - не питай за лудото, то само се обажда.Не става въпрос за лицемерната политика на САЩ спрямо държавите, особено със суровини. Що САЩ не иде в Сомалия да нахрани гладните? Мнение по тези въпроси могат да изказват хора с житейски опит, а не на всяко гърне мерудия. Демокрацията дава възможност за избор. Да купиш диплома не е достатъчно да си начетен.
69
2
 
7
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Томов, "оръжейните интереси на Русия, възлизащи на няколко милиарда годишно" няколко млрд годишно? Не усещаш ли колко е смешно и тъпо това, което си написал при положение, че американската икономика затъва с няколко ТРИЛИОНА годишно. какви омрази какво 5 лева? Нали отидоха в Ирак и Афганистан и как е там сега? Кажи айде как е в Ирак къде бяха и къде са сега?
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, хора, не ви ли писна САЩ да освобождават разни страни, нанасяйки им пълен погром и заграбвайки богатствата им... не знам има ли още човек, който да е толкова заблуден, че да вярва в добрите намерения на САЩ.
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75-ti, я ми обясни след като в комунизма хората са били само статистическа бройка, Българите 1989г. чакаха да се роди 9 милионния Българин, а сега при управлението на твоите господари демократите Българите намаляха, и се чака раждането на 3 милионния *** ? Ако ти си Българин, аз съм трамвай...Имам впредвид по душа. Ясно е че си просто едно дърво без корени.
66
11
 
5
 
! Отговори
за 81 преди 12 години
Не си съчинявай омраза срещу САЩ, те са наши съюзници и приятели.
65
15
 
4
 
! Отговори
Томов преди 12 години
Интересно е да се наблюдава, как омразата срещу САЩ замъглява всякакъв опит да се оцени ситуацията трезво. Някои хора забравят, че борбата срещу семейство Асад е поне от 20 години. Многократно са прилагали геноцид върху собствения си народ. Просто почетете малко история или разпитайте някой сириец имигрант за какво става въпрос. Но когато въпроса е за оръжейните интереси на Русия, възлизащи на няколко милиарда годишно и последната и задгранична военноморска база, какво да си говорим за морал.
64
0
 
8
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Читател, Сталин не е бил прав ли? Големи тикви ей големи създадени да робуват, защото сами немогат да мислят. Е тука един каза правилно, че някой са заседнали в 1990, когато американец звучеше добре. Други са заседнали някъде в соца. Мислете бе тикви.
63
3
 
13
 
! Отговори
ив преди 12 години
"Победоносният" (петролоносният) поход на янките ще бъде спрян!
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
69-ти, ако 1000 *** въоражени с от външни сили почнат да тероризират и поставят искания на нашето правителство, да нападат полицията ни, военните ни, да взривяват и да искат да завземат властта с външна намеса това какво е ? Метеж ? Радукализм ? Тероризъм ? Сепаратизъм ? Или си много ***, или просто си поредния фалшив фейс манипулиран от някой си..
61
12
 
5
 
! Отговори
читател преди 12 години
Лавров, бивш ръководител а КГБ, какво друго мнение може да има? Вълкът козината си мени, но нравът - не.За такива като него е важна идеологията, а хората са статистически бройки, или както е казвал Сталин - смъртта на един човек е трагедия, а на милион - статистика...
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Допадна ми 58.Да се преброят войните на двете страни, като се има пред вид кога е възникнала държавата им.Войните на 20 век бяха срещу това, което се случи- Китай?Едно е да воюваш на чужда територия, друго е агресиата да мине два пъти в най-плодородната част на страната,нападана и в гръб.Това е трудно възстановимо и преодолимо за хората и икономиката.Големият руски народ живее просто и ще защити Родината си.В Давос казаха:"Моделът на европейския капитализъм е изчерпан".И го знам отдавна.
59
6
 
14
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Какви невинни хора бе не разбрахте ли вече, че в Сирия има два вида играчи едните са Русия, Китай, Иран и тн. другите са САЩ, Израел и Англия. Кои са невинни? Ако едните са с властта то другите правят преврат срещу нея и обратното. Това е положението другари и госпожи :) Време е да спрете да четете сайтове, а да напрегнете гънки ;-)
58
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видяли ли сте поне едно клипче, за гадните убиийства там, че защитавате като папгали Русия!!!??
57
4
 
16
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Всеки, който не защитава позицията на ББ и ЦЦ се цензурира, а именно, че трябва да обичаме САЩ :) много мразим *** ама американската система е много по отвратителна. Крайно време е да започнем да разчитаме на себе си. Другите само ще ни експлоатират.
56
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как не ви е гнус да защитавате всекидневните убиийства на невинни хора! Ако армията разстрелва тука така безмилостно жени и деца????/
55
1
 
6
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Кой се отврати бе днес.бг и CNN ли? Хаха
54
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова промити мозъци русофилски е трагично за една нация! Целят свят се отврати от позицията на Русия и Китай-тука ги защитавате! От страх да не стане и при тях така оправдават всекидневен растрел на невини жени и деца! Гнус!