Москва: В Сирия има не един, а няколко източника на насилие

Според Русия външни играчи се стремят към смяна на режима в Дамаск
Обновена: 6 фев 2012 14:49 | 6 фев 2012 13:08, Елка Василева
160
Москва:  В Сирия има не един, а няколко източника на насилие
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Някои оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат неприлично и истерично. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

"Някои гласове на Запад с оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат, бих казал, неприлично, някъде на ръба на истерията", изтъкна Лавров. Той припомни поговорката "Който се сърди, рядко е прав", посочва агенцията.

Целта на "подобни общо взето истерични изявления е главно да се забули същината на онова, което е станало и става сега". Същината е, че днес в Сирия "има не един, а няколко източника на насилие", поясни Лавров.

"Затова подкрепихме най-активно ноемврийската инициатива на Арабската лига, че е необходимо да бъде спряно насилието, откъдето и да идва то", изтъкна руският министър. Тази тези наистина бе отразена в резолюцията, подложена на гласуване, но документът трябва да съдържа не само лозунги, а и конкретни мерки за осъществяване на съответните положения, отбеляза Лавров.

Още по темата

"Такива мерки бяха описани доста подробно, но само за едната страна, само за правителствената страна - добави той. - Ние внесохме няколко поправки, за да отстраним дисбаланса и да опишем конкретните стъпки спрямо въоръжените екстремисти в Сирия, които очакваме от опозицията и държавите в световната общност."

Според Лавров Русия предлага в резолюцията да бъде включен призив към сирийската опозиция да се разграничи от въоръжените екстремисти в страната. Освен това държавите, които имат влияние върху подобни групировки, трябва да бъдат приканени да го упражнят, за да бъде спряно насилието.

Русия предлага също искането към властите на Сирия да изтеглят армейските части от градовете в страната да се допълни с искане към въоръжените групировки също да напуснат градовете, информира Лавров.

Русия неведнъж е убеждавала Дамаск да ускори реформите и продължава да го прави. Някои външни играчи обаче "имат други цели" и "се опитват да използват това движение за смяна на режима", "укрепват въоръжените групировки", което "само увеличава броя на жертвите", отбеляза руският външен министър.

Москва е изненадана от отказа на Съвета за сигурност да приеме напълно логични поправки към резолюцията, "отразили по време на предишните кръгове от консултации неща, важни за Русия и Китай", посочи Лавров. Тези поправки предвиждаха да бъдат изключени всякакви текстове за санкции и да се спомене, че резолюцията не упълномощава когото и да било да употреби сила, поясни той.

"Естествено е печално, че съавторите й решиха прибързано да подложат резолюцията на гласуване, макар че се обърнахме към тях с молба да отпуснат още няколко дни, включително за да може да обсъдим ситуацията, след като Михаил Фрадков и моя скромна милост посетят Дамаск на 7 февруари", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

По поръчение на президента Дмитрий Медведев Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят на 7 февруари Дамаск за среща с президента Башар Асад, припомня агенцията съобщение на руското външно министерство.

"Излезе, че за съавторите (. . .) е по-важно да стоварят върху някого вината за ставащото, да отвлекат вниманието от дейността на въоръжените групи, които получават оръжие и други видове съдействие от чужбина. Това е било по-важно за тях от постигането на консенсус в Съвета за сигурност", заяви руският външен министър.

Москва и Пекин се опасяват в Сирия да не се повтори "либийският" сценарий. С подкрепа от войски на НАТО, санкционирана от ООН, и с разрешението на Съвета за сигурност опозицията в северноафриканската страна успя да свали режима на Муамар Кадафи, но усилията да бъде възстановена стабилността останаха без успех, пише РИА Новости, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 43Манипулативно и смешно!Целта е - близо до Иран- напредваща и с помощта на Русия, която дръзна да защити ресурсите си от агресията на жандарма, чрез ядрената енергетика. Не им харесва да бъдат близки Китай, Русия, Иран, Ирак, Индия, Корея, та дори и Турция.Ето схемата - правим криза, тя съсипва еврото, Меркел тича с жални очи в Китай, той се връзва и-влизат там "доброжелателите" да "обработят" китайците. Там лидерът е друг, моделът е друг - беше и в Югославия.Китайците не хващат и грип.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 52 * а ти като пращаш хората насам -натам , защо ти не си обереш крушите я за сащ я за родния ти израел , че от такива като тебе страда българския народ
51
1
 
7
 
! Отговори
7 преди 12 години
Rusia e velika durjava i tia kato nas si ima problemi s mafia i taka.A amerikancite si4ki i m se vushushtavat shot tova e kato da gledash doma na nekoi mafiot i da vikash e glei kva kushta gle kva gradina cel kitai kopa napraiha sumati voini (i se poiteresyvaite za 4asniaim federalen rezerf ima i filmi )trudno netrudno triabvva da se borim za pravda ako rusia beshe kato amerika moje i tia da po4ne da pravi kato neia
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде наште!!Биите ги до дупка,вратаря им ги е слаб.
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е демократично да решаваш вместо цял един народ кое е правилно за него и кое е грешно, така че дотук с "хуманните" и демократични цели на САЩ, Франция и т.н. Този случай повече прилича на колониалния подход на великите сили от началото на 20 век.
48
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малий янките газ пикаят. Шистов!
47
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия и Китай не само спряха поредната циониска лъжа за Сирия ,но и предотвратиха започването на война с ядрен Иран която може да има страшни последици за цялото човечеството ,а тези дето пишат ,че са против руснаците и за смяна на управниците в Сирия не са нищо друго освен *** които искат война с Иран ,ама някой друг да им свърши работата ,защото те са страхливи плъхове
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 38На теб кой ти каза, че тези хора са отрицателни герои?Пропагандата?САЩ няма работа на Балканите. Имаше само до толкова, колкото да ги разбърка.Както по целия свят!От турско робство не ни е освободил САЩ!От фашистко - също!Има много за четене - чети и си съставяй мнение."Кат Русия няма втора!..."Великият Вазов!Времето ще покаже.
45
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я хайде някой да емигрират в Русия ,другите уалтави в Китай,та и ние да стане като смотаните хамериканци,да ми е мъъъничко по голяма заплатката и по евтин дизела.Да ви *** в катилите нещастни!
44
1
 
12
 
! Отговори
Бардак Отдвама преди 12 години
Ся ще им пратя два самолетоносача, да им покажа кой получи Нобеловата награда!
43
2
 
17
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
До 38Офф, такива като теб са ми най-смешни. Тръгнали да обясняват как Русия е никой, и как никой не се е съобразявал с нея. И Афганистан, и Ирак, и Либия са нападнати със подписа и на Русия в ООН. Че ако не са руснаците, война в Афганистан не би могла да се води, защото пакистанците вече не дават коридори на НАТО и всичко минава през Русия. Световната политическа сцена не е проста, в смисъл не е за хора с основно образование като теб. Образовай се малко, научи се да мислиш и тогава пиши.
42
0
 
6
 
! Отговори
Хилавми Клитор преди 12 години
Демокрацията се крепи на Нортроп и Боинг, ако не знаете. Затова наливаме пари в тях, защото водим непрекъснати войни, за да има мир.
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самата идея няколко държави да отсъждат кой е диктатор, кой е терорист, кое правителство е легитимно и т.н. е нарушение на международното право, грубо вмешателство във вътрешните работи на суверенни държави и най-общо казано е вредно и неправилно! Само сирийския народ може да свали от власт Башар Асад - дори той да е най-кръвожадния тиранин, само сирийския народ има правото да го съди! Както западните сили, така и Русия и Китай се мешат във вътрешните работа на редица страни,но това е прекалено!
40
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия иска в чужбина да се лее кръв и хората да не се занимава с протестите в срещу фалшифицираните избори.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 35Тук е пълно с мислещи хора, а не с повърхостни мозъци като теб.Такива са много полезни, защото винаги са готови да изкукуригат това, което им се каже.За някои неща наистина трябват мозъци на мислещи хора и в тази връзка твоето присъствие в тези коментари е неподходящо.Липсата на познания води до липса на собствено мислене.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако САЩ не водят войни, трябва да станат като нас на 270 лева
37
1
 
8
 
! Отговори
китаец преди 12 години
янките ДГД
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво си мислите,че всичко ни е даденост,не и никога не е било така няма и да бъде.За нефта,ми да какво ви пука не са ни направили нищо но когато стане цената не посилна ревете против нея ,скъп ни бил бензина.Скъп ще е, ако не знаете цял свят е в едно кълбо,едното води до другото.Тук има една ясна визия да се спре насилието.Всички араби и запада +САЩ са за а Русия която си продава оръжието там не???Китай...е тои е винаги опаки,но пак са интереси,не си мислете че Русия и Китай нямат такива.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тоя сайт всички ли са неграмотници? Няма ли поне един, дори само един който да познава елементарната граматика и правила за правопис? Обяснете ми "съавторите (. . .) е по-важно " това какво значи? Кой ви е казал, че можете да вадите само избрани думички от цитат? Кой ви е казал, че можете да слагате точки и скоби в цитат ако цитирания не го е казал? ЧАЛГА!
34
4
 
9
 
! Отговори
Гъдю преди 12 години
Ауууу, янките се засегнаха...