По 2 ракети в минута – ожесточен обстрел на Хомс

Обсъжда се изпращане на международни мироопазващи сили в Сирия
Обновена: 14 фев 2012 12:56 | 14 фев 2012 12:55, Елка Василева
210
По 2 ракети в минута – ожесточен обстрел на Хомс
Град Хомс, Сирия. Снимка: Reuters

Сирийският бунтовнически град Хомс днес беше подложен на най-ожесточените бомбардировки от пет дни насам от силите на режима на президента Башар Асад, предаде Франс прес, като се позовава на опозиционна организация.

Най-тежки са бомбардировките срещу квартал Баба Амр, започнали призори. Средно по две ракети на минута падат в квартала, заяви пред агенцията шефът на Сирийския център за наблюдение на човешките права, Рами Абдел Рахман, който се позовава на местни активисти. Броят на жертвите и ранените засега не е известен.

По данни на ООН над 300 души са загинали от 4 февруари при офанзивата срещу жилищни квартали в Хомс, с която режимът цели да смаже протестите в третия по големина град в Сирия, наречен "столица на революцията".

"Ситуацията е трагична. Има бременни жени, болни от сърце и диабет и най-вече ранени, които не успяваме да евакуираме", заявил Хади Абдала, член на "Революционния съвет на Хомс".

Той разказа, че снощи трима активисти влезли в града с кола, натоварена с хляб, детско мляко и лекарства. Автомобилът им бил улучен от снаряд и тримата загинали, целите овъглени. "Казахме им, че е опасно да идват, но те настояваха да се притекат на помощ на жителите", добави представителят на опозицията.

Телевизия „Ал Джазира“ е публикувала в редакционния си блог два видеозаписа от Хомс. В коментар зад кадър авторите на записите твърдят, че са обстрелвани главно жилищни сгради, така че загиват най-вече мирни жители.

Освен това те призовават арабските страни и света да се притекат на помощ на хората, които умират в Сирия.

Междувременно Белият дом съобщи, че проучва предложението на Арабската лига за изпращане на международни мироопазващи сили в Сирия.

Президентският говорител Джей Карни заяви, че САЩ са започнали да обсъждат с Арабската лига и международните си партньори обстоятелствата, при които една сила под шапката на Арабската лига, на ООН или на друга организация би могла да поддържа мира.

Сирийските военни отхвърлят категорично идеята за миротворци, настоявайки, че подобна мярка би била неоправдана намеса във вътрешните работи на страната им.

Говорителят на Белия дом не спомена нищо за американско участие в подобна сила, въпреки че САЩ са допринасяли със свои войници в подобни мисии на ООН. Карни изтъкна само, че вниманието сега е насочено към оказване на натиск върху президента Башар Асад да спре военните операции срещу протестиращите и да се откаже от властта. "Една мироопазваща мисия може да започне само ако има мир, който да бъде опазван. За съжаление знаем, че такъв мир няма", допълни говорителят.

Китайското външно министерство подкрепи посредническите усилия на Арабската лига в Сирия, но не даде ясен сигнал дали подкрепя предложението й за изпращане на международна мироопазваща сила.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че навлизане на чужди миротворци в Сирия е възможно при спазване на определени условия. По думите му за тази цел е необходима покана от страна на Дамаск и второ – прекратяване на насилието.

„За да бъде разположена миротворческа мисия, се изисква съгласието на приемащата страна. За миротворческа мисия или както тази мисия се нарича на езика на ООН – мисия за поддържане на мира, първо трябва да има мир, който да се поддържа. С други думи, трябва да бъде договорено нещо като прекратяване на огъня“, поясни позицията си Лавров.

В момента дипломатическите усилия, насочени към прекратяване на насилието в Сирия, са блокирани и конфликтът там започва да приема мащабите на гражданска война, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 79 а ти оюе ли не си разбрал,ч е изобщо не ставаше дума за тези оръжия , те бяха само предтекст, става дума за ствсем разлино нещо , борбата с тероризма може да е успешна единствено когато се премахнат корените за неговото възникване и целта беше да се изгради един свободен, демократичен и проспериращ Ирак в сърцето на арбския свят , който да служуи за пример , трудно е това начинание , но то е единствения правилен ход.
70
0
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Без външна намеса това е невъзможно.
69
1
 
3
 
! Отговори
с преди 12 години
долу тези, горе онези - кой ви бръсне за слива пък вас бе?някакви хора с промивано от медиите съзнание пишат коментари как щели да пуснат атомна бомба в Москва или в Тел Авив. ще пуснете докато играете на Цивилизация на старите си компютри.да знаехте езици, да бяхте прочели доклада на наблюдателите от арабската лига - щяхте да знаете, че на обикновения сириец изобщо не му трябват вашето мнение, ООООООО-НЕ-НЕ, НПОта, всякакви бивши и настоящи колониални империи...
68
5
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не ви ли омръзна да тиражирате едни и същи глупости , ако на 23.12.1989 година Петър Младенов наистина беше наредил на танковете да влязат в София какво мислите че щеше да стане и какво щеше да последва , пак ли американския империализъм и израелския цинизъм щяха да са ни виновни , егати *** има тука.
67
2
 
6
 
! Отговори
72 преди 12 години
76, и теб са ти промили мозъка. Ще го разбереш някой ден така, както разбра, че Саддам Хюсеин НЯМА оръжия за масово унищожение. Само че, Ирак и разсипан за дълго.
66
1
 
9
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
В тоя град цивилни няма. Те са го напуснали и ако е останал някой това е защото терористите не дават възможност на хората да избягат. Защо подкрепяте терористи, а не законното правителство и власт ? Гадовете използват населението за жив щит.
65
1
 
3
 
! Отговори
Врачка преди 12 години
И аз предвиждам борба за мир, след което няма да остане камък върху камък.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало, CNN и другите американски телевизии. Сменете си кадрите, че се повтарят с тези "заснети" в Либия.
63
2
 
6
 
! Отговори
bg идиот преди 12 години
Сирия не е нито Ирак, нито Либия. Ще видите!
62
2
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Чичо Сам и подгласници да престанат с измислиците. Време е САЩ да започнат да се съобразяват с желанията на хората. Стига експанзия и ламтеж за богатства. Скоро предстои откат и той ще е страшен. Света има нужда от мир, а не от измислени войни.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките тия псевдо-пропагандни писания са предвесник на нова война в близкия изток. Питам се, ОТКЪДЕ ТАЯ ВЪОРЪЖЕНА СЪПРОТИВА У БУНТОВНИЦИТЕ? ОТКЪДЕ ИДЕ ОРЪЖИЕТО? КОЙ ГИ СНАБДЯВА? И КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ЕДНА ДЪРЖАВА, ПАБИЛО ТО И АРАБСКА, ПА БИЛО ТО И ДИКТАТОРСКА ШЕ СЕ ОСТАВИ НЯКАКВИ БАНДИТИ ДА НАПАДАТ РЕДОВНАТА ИМ АРМИЯ.Някой има интерес все някъде да гори, да се намесва "миротворчески" и .. ДА СИ ПОСТАВИ ПОСЛУШЕН РЕЖИМ.Този път май ще сбъркат. А ако посегнат и на Иран, сигурно ще сбъркат яко
60
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко още хора трябва загинат там, за да вденете че там има проблем и заради ината на Русия не се разрешава , много ви е лесно на топло пред компа , но ако бяхте там.
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия миротворци първо трябва да унищожат сирийската армия. Голямо мироопазване ще настане.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много нагло, много. Възмутително. То тогава да дойдат 15 хиляди ирански командоси, дето Асад ги помоли официално. Може и 20 хиляди миротворци от Русия. Ще почнат да падат по 6 ракети на минута върху терористите в Хомс.
57
1
 
9
 
! Отговори
киро преди 12 години
Тези снимки ги показваха и когато беше войната в Либия.
56
1
 
7
 
! Отговори
7 преди 12 години
Чудна работа, ако ги стрелят с Град, което е малко вероятно предвид 2 ракети за минута с какво ги стрелят? Ако са друг тип ракети дори и една ще нанесе много по-големи поражения и жертви. Въпроса е, имало ли е ракети?
55
2
 
12
 
! Отговори
бгт преди 12 години
Нещата са ясни.Мощна пропаганда работи за нова война в Близкия изток с любезното участие на САЩ=НАТО и Израел.Този филм сме го гледали многократно с изброените по горе участници.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
талибани-тези едва ли осъзнават какво им се случва
53
3
 
18
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Продължава пропагадната война на ибрикчиите на чичо Сам против Сирия! Помислете малко бе хора, за какви мирни простести става дума, армията воюва с тях месеци и не може да се справи, това са отлично обучени и въоражени бандити командвани от ингилиски и катарски спецназ, данните са на израелското разузнаване, а то грешки не прави! Същият сценарий се разиграва като с Либия и целта е същата - сваляне на законното правителство и заграбване на богатствата на страната от западните компаниии !
52
1
 
10
 
! Отговори
vr преди 12 години
Всичко върви по план за американците и евреите.И на малките деца е ясно на къде дърпат нещата тези две страни-нова война в близкия изток.Целта не е Сирия,а Иран.