По 2 ракети в минута – ожесточен обстрел на Хомс

Обсъжда се изпращане на международни мироопазващи сили в Сирия
Обновена: 14 фев 2012 12:56 | 14 фев 2012 12:55, Елка Василева
210
По 2 ракети в минута – ожесточен обстрел на Хомс
Град Хомс, Сирия. Снимка: Reuters

Сирийският бунтовнически град Хомс днес беше подложен на най-ожесточените бомбардировки от пет дни насам от силите на режима на президента Башар Асад, предаде Франс прес, като се позовава на опозиционна организация.

Най-тежки са бомбардировките срещу квартал Баба Амр, започнали призори. Средно по две ракети на минута падат в квартала, заяви пред агенцията шефът на Сирийския център за наблюдение на човешките права, Рами Абдел Рахман, който се позовава на местни активисти. Броят на жертвите и ранените засега не е известен.

По данни на ООН над 300 души са загинали от 4 февруари при офанзивата срещу жилищни квартали в Хомс, с която режимът цели да смаже протестите в третия по големина град в Сирия, наречен "столица на революцията".

"Ситуацията е трагична. Има бременни жени, болни от сърце и диабет и най-вече ранени, които не успяваме да евакуираме", заявил Хади Абдала, член на "Революционния съвет на Хомс".

Той разказа, че снощи трима активисти влезли в града с кола, натоварена с хляб, детско мляко и лекарства. Автомобилът им бил улучен от снаряд и тримата загинали, целите овъглени. "Казахме им, че е опасно да идват, но те настояваха да се притекат на помощ на жителите", добави представителят на опозицията.

Телевизия „Ал Джазира“ е публикувала в редакционния си блог два видеозаписа от Хомс. В коментар зад кадър авторите на записите твърдят, че са обстрелвани главно жилищни сгради, така че загиват най-вече мирни жители.

Освен това те призовават арабските страни и света да се притекат на помощ на хората, които умират в Сирия.

Междувременно Белият дом съобщи, че проучва предложението на Арабската лига за изпращане на международни мироопазващи сили в Сирия.

Президентският говорител Джей Карни заяви, че САЩ са започнали да обсъждат с Арабската лига и международните си партньори обстоятелствата, при които една сила под шапката на Арабската лига, на ООН или на друга организация би могла да поддържа мира.

Сирийските военни отхвърлят категорично идеята за миротворци, настоявайки, че подобна мярка би била неоправдана намеса във вътрешните работи на страната им.

Говорителят на Белия дом не спомена нищо за американско участие в подобна сила, въпреки че САЩ са допринасяли със свои войници в подобни мисии на ООН. Карни изтъкна само, че вниманието сега е насочено към оказване на натиск върху президента Башар Асад да спре военните операции срещу протестиращите и да се откаже от властта. "Една мироопазваща мисия може да започне само ако има мир, който да бъде опазван. За съжаление знаем, че такъв мир няма", допълни говорителят.

Китайското външно министерство подкрепи посредническите усилия на Арабската лига в Сирия, но не даде ясен сигнал дали подкрепя предложението й за изпращане на международна мироопазваща сила.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че навлизане на чужди миротворци в Сирия е възможно при спазване на определени условия. По думите му за тази цел е необходима покана от страна на Дамаск и второ – прекратяване на насилието.

„За да бъде разположена миротворческа мисия, се изисква съгласието на приемащата страна. За миротворческа мисия или както тази мисия се нарича на езика на ООН – мисия за поддържане на мира, първо трябва да има мир, който да се поддържа. С други думи, трябва да бъде договорено нещо като прекратяване на огъня“, поясни позицията си Лавров.

В момента дипломатическите усилия, насочени към прекратяване на насилието в Сирия, са блокирани и конфликтът там започва да приема мащабите на гражданска война, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цивилно население,цивилно население,че да облекат военни дрехи,какво излизат навън като се стреля?
150
0
 
5
 
! Отговори
Христо преди 12 години
Турция е единствената държава, където и обикновените хора, и властите демонстрират искрена симпатия към българите. Когато разберат, че си българин, а не поляк, руснак или сърбин, веднага променят отношението, усмихват се и се държат наистина приятелски. Даже има един остров, Гьокчеада, където български риболовци натвориха куп бракониерски ***, стигна се и до арести, но нито един от арестуваните не се оплака от лошо отношение. Сигурно и във Франция щеже да отнесе поне един в ребрата, но там йок
149
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мани тая работа, малко ли попове утрепаха в Турция. Малко им трябва на турчагите да си покажат простотията.
148
2
 
12
 
! Отговори
АЗ СЪМ БЪЛГАРИН! преди 12 години
Знамето на Ястреб не ме дразни! Нека си го ползва! За Сирия-нека си остане такава както си беше-дето да си християнин не е опасно!!!! Египет беше също така-еврейн,християнин-няма проблем-и в Кайро и хургада си се разхождахме с кръстове,а на никой не му пукаше. Сега,гледам офертите за Египет...нещо не вървят?!
147
1
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Думата "***" и производните и` се трие тук.
146
1
 
11
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Изчадия масонсо-евроатлантически, и вашият ред наближава! ***, кръвопийци гнусни!
145
2
 
7
 
! Отговори
лъжи и пак лъжи преди 12 години
снимката е от Либия ,защо само ройтерс тиражират подобни снимки от Сирия ?!
144
0
 
0
 
! Отговори
до 182 преди 12 години
а какво друго прочете освен за брадите..коментирай останалото понеже си интелигентен-дума вече без значение в днешния свят
143
2
 
5
 
! Отговори
не само преди 12 години
иран трябва да се демократизира а и целия свят за да не пълнят европа а да си седят в демократизираните си държави и да работят да става алъш-вериша а не да ги яхат брадатите *** и да ги настройват срещу останалия свят.да ги държат неграмотни.в името на какво сме врагове с тези хора измислиха си едно име аллах и сега ни го навират в очите.смешно е .затова подкрепям американците-да махат всичките брадатковци и да позволят на хората да се обръснат изкъпят а дамите да сложат по един минижуп
142
0
 
0
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
youtube/watch?v=8FbF18hDosw това е музика с Български фолклор
141
1
 
7
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
ами що турция не се изправи пред САЩ а русия трябва да се изправя ?
140
0
 
1
 
! Отговори
до princess преди 12 години
аз работя за изванземните проблем :) ?
139
2
 
2
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
колко сме напред с Българският фолкора ам в тоя сайт не мога да постна клипове да видиш как цялата земя се тресе от Българска музика не от чалга не и от турска а от българска от япония до америка сичко пее и свири на Български .
138
4
 
1
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
ти си турчин от къде тая любов към русия и тая надежда възлагаш на техните плещи ? и защо?
137
3
 
3
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
е тука си ужасно прав русия има също така много ядрени подводници който могат да стрелят от всяка точка на света имат и 7 500 ядрени бомби обаче и америка имат толкова бомби .
136
1
 
1
 
! Отговори
до princess преди 12 години
спокойно турчина астреб ше те спаси няма да се плашиш .
135
0
 
4
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
2 *** са возени до космоса и Александър Александров и в България имаше най много заводи на балканският полуостров сърби турци гърци и други ни дишахте прахта И ИМАШЕ НАЙ голямото предприятие кремиковци вий катерихте по дарветата .
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бе много ги разберате войнете , ако не беха се намесили па се намешиха , големи миротворци гледам , и кат се намешика та какво промениха
133
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тони Монтана , та къде викаш щатите са се намешали , бе верно , прав си , *** много и бързо бягат да ти кажа , за това са най-подготвени
132
2
 
2
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
У Монтана е същото. Виетнам е пример , какво можеше да е на Корейския полуостров, ако не се бяха намесили САЩ (ООН). Имай предвид , че там до 75 година се води война. Нали знаете?