7000 сирийски войници прочистват квартал в град Хомс

От месец градът е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел
1 мар 2012 07:12, Елка Василева
94
7000 сирийски войници прочистват квартал в град Хомс
От месец Хомс е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел. Снимка: Reuters

Най-малко 7000 сирийски войници и офицери започнаха операция за прочистване на квартал Баба Амр в град Хомс от членове на опозицията, предаде Ройтерс.

Високопоставен представител на Свободната сирийска армия съобщил за Ройтерс, че на подразделенията на опозиционните сили е дадено нареждане да активизират действията си срещу правителствените части в цялата страна, за да помогнат да бъде отслабен натискът срещу Хомс.

Градът от близо месец е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел, посочва агенцията.

Според чуждестранни дипломати в Дамаск в операцията срещу Баба Амр участва и сирийската 4-та бронетанкова дивизия, командвана от Махер Асад, по-малкия брат на президента Башар Асад, която вече стана известна с безкомпромисните си действия срещу антиправителствените бунтовници.

Според ливанския телевизионен канал "Ал Манар", който е под контрола на ислямистката организация "Хизбула" - основен съюзник на сирийския режим в Ливан - "антитерористичната" операция в Хомс вероятно ще приключи след броени часове.

Войници от специалните части на армията прочистват всяко здание в квартала и търсят скрити членове на опозицията и чуждестранни журналисти.

Сирийската армия прочиства от опозиционери и съседните на Хомс градове Растан и Ал Кусейр. Съобщава се за боеве в района на градовете Хама, Алеп и Идлибу посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: СирияХомс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Аз ти казвам един факт, пък ти си прави изводите.
41
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ ако признаят референдума, все едно да си признаят, че бунтът е организиран от тях. В крайна сметка, ако Башар няма подкрепата на мнозинството от населението, ще падне от власт. Засега това не става и организаторите на събитията са се изприщили от яд.
40
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и какво искаш да кажеш , че американци подтикват албанци да се бунтуват в Македония , знаеш ли колко им е през оная работа на Америка ситуациата на Балканите , изобщо не ги интересуваме , занимаха се малко с нас тука заради Милошевич и това беше .
39
5
 
18
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Ако беше манипулиран народа щеше масово да е по улиците , а армията нямаше да е вярна на режима. Сирия не е съставена от един или два града, малцинството не може да налага волята си на мнозинството. Трябва да признаеш, че без външна намеса подобни ,, въстания,, са немислими. Има пресен пример от Балканите, когато македонските спец части обградиха в едно село ,,албанските бунтовници,, и части на САЩ дойдоха специално да ги евакуйрат.
38
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ отхвърлиха референдума за новата конституция на Сирия и го определиха като абсолютно циничен, след като след почти година насилие от страна на правителствените сили в страната хиляди хора бяха убити, предаде АФП.Говорителят на държавния департамент Виктория Нуланд подчерта: Ние отхвърляме референдума като абсолютно циничен. Всъщност това, което президентът Башар Асад направи, е че подложи документ, който той е съставил, на вот, който той контролира, така че да може да запази властта си, подчерта тя.
37
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Личи си , че нещата няма да свършат добре за ,,бунтовниците,,. В българските медии цари пълно затъмнение и както винаги дават положението едностранчиво, явно каквото им спуснат ,,отгоре,,. Сигурно пак са разчитали на масов народен бунт след като, разръчкат нещата, но след референдума Запада остана неприятно изненадан и веднага дадоха заден по въпроса. Башар това и чакаше и в момента привършва работата.
36
2
 
24
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Само така! Бой по "вносните" бунтовници! Да си ходят да правят бунтове откъдето са дошли - в Турция, Франция, Саудитска арабия, даже в Америка!Много са толерантни турците към кюрдските партизани, та са се захванали и революция да изнасят!
35
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 36 Референдума е манипулиран , то е ясно в една тоталитарна система резултатите са от 90% нагоре , колкото до сирийската армия естествено че избива сирийци , какво се съмняваш , правила го е не един път преди 1970 година по време на многобройните атентати , правила го е при баща му на Асад когато загиват 30 000 души и пак същия град е център на съпротивата , но товав е било в периода на студената война и запада се е съобразявал с много неща , днес не е така и Асад ще падне въпрос на време .
34
3
 
24
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ЕТО ПОСЛЕДНА ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ ПО СЪБИТИЯТА:Вчера следобяд град Хомс включително и квартал Баба Амр, където бяха обкръжени бунтовиците, е напълно превзет от правителствените сили след масиран артилерийски обстрел, което се е наложило зашото бунтовниците разполагат освен със стрелково оръжие, също и с тежко въоръжение -- миномети и противовъздушни ракетни установки. Всички огнища на съпротива са подавени. В момента се извършва прочистване на района сграда по сграда, вход по вход, къща по къща от единични стрелящи бунтовници. Според телевизия "Ал Арабия" броя на убитите е 104, има и много пленени бунтовници. Сред пленените има и френски военнослужещи, които при разпита им са заявили, че са били пленници на бунтовниците, но не са казали по какъв начин и защо са дошли в Сирия.Телевизия "Ал-Джазийра" пък съобщи, че все още имало няколко улици в Хомс държани от бунтовниците.
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Асад има голяма поддръжка от населението. Референдумът го показа. За разлика от Либия по телевизията не дават нито един бунтовник сватбар, просто такива няма. В Хомс и другите градове действат професионални наемсници, които използват населението за жив щит. Предполагам скоро ще се окаже , че има десетки или стотици ,,репортери,, и ,,журналисти ,, в тоя град които се чудят как да се имъкнат от кръвожадната редовна сирийска армия. Вие представятели ли си редовната българска армия да избива българи
32
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сенарий има само в болните ви глави , а Башар Асад е пътник както се изказа негов съгражданин живеещ в България , иначе на Асад се възлагаха големи надежди , когато дойде на власт , наистина е бил ново лице за сирия и е внесъл живот в политиката , но услявията в Близкия изток последните 10 години са го накарали да се втвърди , а сега една година след началото на бунтовете и толкова безмислени жертви просто път назад няма. Асад си пропусна шанса
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижда се, че и когато руснаците считат някой за истински съюзник , могат да му помогнат. Дипломацията и дрънкането на оръжие свършиха работа. Без Русия Башар беше пътник, а Сирия щеше да се превърне в поредната насрана от ,,демократите, държава.
30
4
 
20
 
! Отговори
Кольо преди 12 години
Сценария е същия, като в Либия, но тука май няма ще се объркат сметките на САЩ и компания.
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно, че и американците дадоха на заден за Сирия. НАТО обяви, че няма да се меси. Явно поддръжката за режима е силна в самата Сирия, а знаем, че когато се очакват много жертви САЩ избягват да участват. Тоя път няма кой да им свърши работата.
28
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до тука бяха платените терористи събрани от кол и въже и подплатени с зелени обезценени хартиики-доларчета от техните задкулисни господари крадливите ционистки мошеници ,номера с Либийската(революция) тоя път не мина ,Кадафито излезе *** ,че се обвърза със запада и яко му го начукаха ,Асад добре си е научил урока и се е обвързал с могъщите Русия и Китай ,а там вече ,Моше не може много да бара ,защото ще има яка плесница през сурата
27
14
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Браво Кирец по профанско изпълнение от твоето едва ли някой би могъл да сътвори
26
4
 
28
 
! Отговори
kireza преди 12 години
на 26Не е никаква гражданска,там се бият всички убийци от арабският свят,които бяха и в Либия!Те са въоръжени от ЦРУ,изпълняват заповедите на ЦРУ!Убиват мирни граждани за да дадат повод на САЩ да нахлуе по най бандитският начин,както го направиха и в Либия!Между другото кулите в Ню Йорк са унищожени от ЦРУ,доказателство е рухването на 3-ят небостъргач,който не бе атакуван от самолет,но рухна едновременно с другите!Погледнете на Дискавъри как специалисти взривяват здания:))))
25
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАЧКАЙ АСАД!!! Малко остана, а после покажи английския, френския, катарския и турския спецназ по новините та да види целия свят каква *** са западняците.
24
4
 
21
 
! Отговори
kireza преди 12 години
Сега света върви към 3-та световна по абсолютно схемата на Втората световна война - тогава бяха Етиопия,Манджурия,Испания,Чехословакия,Австрия....Полша беше катарзисът на едно бандитско световно общество...Мисля че сега Иран ще бъде спусъка на 3-та световна.....Световното бандитско "правителство" просто търси повод(проформ) за разгръщането на термоядренният вариант!В Ирак нямаше ядрени и химически оръжия,в Иран е същото,но на кой му пука?На нашият Младенов също....Прати коритото в Либия,защо?
23
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е гражданска война