7000 сирийски войници прочистват квартал в град Хомс

От месец градът е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел
1 мар 2012 07:12, Елка Василева
94
7000 сирийски войници прочистват квартал в град Хомс
От месец Хомс е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел. Снимка: Reuters

Най-малко 7000 сирийски войници и офицери започнаха операция за прочистване на квартал Баба Амр в град Хомс от членове на опозицията, предаде Ройтерс.

Високопоставен представител на Свободната сирийска армия съобщил за Ройтерс, че на подразделенията на опозиционните сили е дадено нареждане да активизират действията си срещу правителствените части в цялата страна, за да помогнат да бъде отслабен натискът срещу Хомс.

Градът от близо месец е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел, посочва агенцията.

Според чуждестранни дипломати в Дамаск в операцията срещу Баба Амр участва и сирийската 4-та бронетанкова дивизия, командвана от Махер Асад, по-малкия брат на президента Башар Асад, която вече стана известна с безкомпромисните си действия срещу антиправителствените бунтовници.

Според ливанския телевизионен канал "Ал Манар", който е под контрола на ислямистката организация "Хизбула" - основен съюзник на сирийския режим в Ливан - "антитерористичната" операция в Хомс вероятно ще приключи след броени часове.

Войници от специалните части на армията прочистват всяко здание в квартала и търсят скрити членове на опозицията и чуждестранни журналисти.

Сирийската армия прочиства от опозиционери и съседните на Хомс градове Растан и Ал Кусейр. Съобщава се за боеве в района на градовете Хама, Алеп и Идлибу посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: СирияХомс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР...! преди 12 години
....А ДА ЖИВЕЕ СИРИА...ХИХИ...!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китай и Русия ще набият канчето на щатите дипломатически.До война няма да се стигне.Много ги е страх от 2-те супер сили.Помнете ми прогнозата
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tochno taka chistka tribva .bravo asad .
79
1
 
3
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
1, прав си 1, така е. Според еврейската пропаганда е така. А според реалностите е точно противоположното. Голям терор цари, да бе. Но виждаме какво се случи в Ирак и Либия след като ги "демократизираха". Почти всеки ден взривове, престрелки. А в Сирия такива нямаше, преди да дойдат външните "демонстранти". Другото, дето си написал са ти мокрите сънища. Кого лъжеш.
78
0
 
2
 
! Отговори
princess преди 12 години
do 68;eh i tiiiiiiiiii,tova e amerikanskata demokraciq-kakvoto ti kajat-tova 6te pravi6,a ne kakvoto iska6.ne im haresvat komentarite ,6te gi iztriqt,ne im e udobna nqkoq strana-bombi4ka i posle 6te vadvorqvat mir.....
77
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление САЩ отдавна са набелязали Асад и Сирия за поредната жертва и Русия в случая едва ли би могла нещо да промени.Ще и остане само моралното удоволетворение , че е предупреждавала, както и бонусите от високите цени на нефта , които Западът и поднася на тепсия!
76
8
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
Сирия оправяне няма. Този *** асад просто трябваше малко да отвори вентила и да изпъсне налягането.Той направи обратното. И нито русия, нито китай могат да помогнат за някакво оправяне на кризата. САЩ нито могат, нито искат. Там населението е от 4 основни общности - по около 15 % шиити, алевити, около 20% християни и 40% сунити. Освен тях има друзи, кюрди и над 1,5 милион палестинци. Алевитите управляват, шиитите ги подкрепят и всички други са против. Цари тежък политически и икономически терор, бедност, простотия, а омразата между общностите става все по-непреодолима. Ще има гражданска война, ще текат реки от кръв.
75
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много нагли *** тия *** САЩ!
74
3
 
17
 
! Отговори
princess преди 12 години
kraino vreme be6e BASHAR da gi iz4isti ot liceto na zemqta,no lo6oto e ,4e tezi,koito sa izbqgali,prevzeha dnes drug kvartal-HAMEDIQ,koito e 90 % hristiqni i za sajelenie vsi4ki DO EDIN sa prinudeni da si napusnat domovete si s risk da badat plq4kosani ot"buntovnicite"......dano po- skor BASHAR o4isti celiq HOMS.
73
4
 
31
 
! Отговори
democracy преди 12 години
Браво на Асад, че не се предаде...а и народа е с него....
72
4
 
31
 
! Отговори
jan преди 12 години
Гледам НОВА и как говорителката съобщава с тъжни почти насълзени очи за прочистването на града и на мен също ми става тъжно, тъжно...Защото нямаме свободни медии, защото ни мислят за баламурници....
71
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и още нещо 62 , Аз не се срамувам а се гордея че съм израснал по онова време и съм бил на страната на СССР , а да и тогава господинчо хората не си продаваха годежните пръстени за да могат да преживеят , продажна жалка западна ***
70
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 62 като те гледам че пишеш и живуркаш значи СССР не те е осакатила как трябва , защо пък ние не можем да ви простим погрома над България в интерес на САЩ и ЕС , това се питам и аз , ко стана с светлото бъдеще обещано от такива като тебе където говореха че видите ли кат влезнем в НАТО и ЕС тука ша стане РАЙ , та къде е рая да те питам 62 и имай предвид че на такива *** като тебе ще им търсим сметка
69
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с две думи в плен на наемниците и тъй наречената опозиция въоръжена и с тежко оръжие се намират деца и жени които ще бъдат избити и представени че сирийската войска ги е унищожила
68
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дамаск.Сирийската опозиция призова международната общност да се намеси, за да спре потенциално клане в Хомс. Призивът бе отправен, след като частите на президента Башар Асад установиха контрол над квартала Баба Амр в града, предаде АФП.Призоваваме международната общност, мюсюлманските и арабските държави да се намесят незабавно, за да предотвратят избиването в близките часове на десетки хиляди деца, жени и възрастни хора, се казва в изявление на Сирийския национален съвет.Четем: "помогнете ще ни изтрепят" хак да вие:))))
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дамаск. В Сирия голяма част от въоръжените опозиционери напуснаха квартал Баба Амр в град Хомс, съобщи Сирийската организация за мониторинг на човешките права, цитирана от Интерфакс.В същото време източници в Свободната сирийска армия съобщиха по телевизия Ал Арабия, че основната причина за оттеглянето е недостигът на боеприпаси.По-рано бе съобщено, че сирийските правителствени войски днес са предприели масиран щурм на опозиционните градове. Около седем хиляди военнослужещи са участвали в обсадата на град Хомс, който в крайна сметка бе взет под контрол.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно, че не си го пройзвеждат. Жалко, че пак народът страда. САЩ се грижат за правата на ,,човека,,
65
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дейли Телеграф официално: "Свободната сирийска армия получава оръжие от САЩ и Франция." Англичаните май нещо са се изпуснали:))) сега чичо Сам съвсем ще се ядоса:)))
64
22
 
4
 
! Отговори
ДО 56 преди 12 години
ХАХАХАХАХХА Като ти чета коментара не мога да спра да се смея *** сте неспасяем случай,повярвай ми в много райони на Русия положението е като в Сомалия Не гледай богатите олигарси с милярдите, повечето обикновенни руснаци живеят в големи лишения,А икономиката На САЩ тръгва нагоре така че още много дълго Янките ще определят къде какво ще става.
63
2
 
16
 
! Отговори
Алоо,гадове преди 12 години
Къде е свободата на словото? Защо ми цитират само лъжите на ройтерс,които наричат терористите в Сирия опозиция,а Хизбула-ислямисти!???? Чете sana.sy!!!!