Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити в Сирия

Сирийските сили за сигурност готвят голяма атака в провинция Идлиб
7 мар 2012 14:46, Елка Василева
30
Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити в Сирия
Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити в Сирия от началото на бунта през март 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити от началото на бунта в Сирия през март 2011 г., съобщи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Сред жертвите са 6195 цивилни и 2263 войници и членове на силите за сигурност, от които 428 дезертьори, присъединили се към бунтовниците или общо 8458 загинали, заяви председателят на центъра Рами Абдел Рахман.

В края на февруари заместник генералният секретар на ООН Лин Паскоу заяви, че репресиите в Сирия са взели над 7500 жертви.

"Не можем да дадем точни данни, но има надеждна информация, според която броят на загиналите често е много повече от 100 убити цивилни на ден, сред които много жени и деца", изтъкна той.

Жертвите със сигурност са над 7500 след началото на кризата през март 2011 г. Международната общност се провали в опитите да сложи край на това клане и този неуспех изглежда е окуражил сирийския режим да вярва в безнаказаността си, допълни Паскоу.

Още по темата

Междувременно заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс пристигна в Дамаск, за да прикани властите в Сирия да осигурят хуманитарни коридори до зоните, засегнати най-тежко от конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че режимът на сирийския президент Башар Асад отклони настояването на Еймъс за визита по-рано този месец, а през това време правителствените сили атакуваха контролирания от бунтовниците град Хомс. По думите на самата Еймъс нейното тридневно посещение в Сирия има за цел "да прикани всички страни да позволят безпрепятствен достъп на хуманитарните служители, за да могат да лекуват ранените и да доставят крайно необходима помощ".

Сирийската информационна агенция САНА цитира вчера изявление на Асад, че ще продължи да се противопоставя на "подкрепяния от чужбина тероризъм". Откак през март м. г. започна въстанието в Сирия, Асад постоянно твърди, че в страната няма демонстрации с искане за оставката му и че размириците са предизвикани от въоръжени банди и чуждестранни терористи.

Сирийските сили за сигурност изглежда се готвят за голяма офанзива в размирната провинция Идлиб, заявиха активисти, цитирани от ДПА.

"Военната мобилизация около провинцията показва, че този брутален режим се готви да извърши клане в Идлиб, както направи в Хомс", каза активистът Рами Идлиби.

Идлиб е близо до границата с Турция и е крепост на опозиционните активисти и дезертьорите от армията, откакто преди година започна въстанието срещу режима на президента Башар Асад.

По думите на представители на опозицията силите за сигурност продължават да обстрелват за трети пореден ден райони в провинция Хомс, главно градовете Растан и Кусаир.

"От рано сутринта се чуват избухващи снаряди и картечен огън", каза активистът Абу Имад.

На този етап въоръженото противопоставяне в Сирия се развива в полза на правителствените сили, заяви пред Конгреса на САЩ ръководителят на Централното командване на американската армия генерал Джеймс Матис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той предупреди, че колкото по-дълго продължат бойните действия в Сирия, толкова по-голяма е вероятността в ситуацията да се намеси „Ал Кайда“ и да започне същинска гражданска война. По думите му данните, с които разполагат САЩ, предполагат, че „Ал Кайда“ вероятно е участвала в организирането на редица атентати в Сирия напоследък.

Според Матис системите за противоракетна отбрана, с които Русия снабдява режима на Асад, може да затруднят установяването на забранена за полети зона в Сирия, отбеляза Асошиейтед прес.

Държавният департамент на САЩ призова всички американски граждани, които се намират в Сирия, незабавно да я напуснат, докато още е възможно, защото в бъдеще заминаването може да бъде затруднено или границите да бъдат затворени без предупреждение, съобщи ИТАР-ТАСС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирийският център за наблюдение на човешките права в Лондон цитиран от Франс прес. заяви председателят на центъра Рами Абдел Рахман, който се телепортира със скоростта на вятъра из цяла Сирия. секретар на ООН Лин Паскоу заяви..генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс...предаде Асошиейтед прес....каза активистът Рами Идлиби... и т.н. всички "приятели на Сирия" са се заели с нейното унищожение. Ама още малко и всичките тея приятели ще кръв ще пикаят!!!
7
3
 
15
 
! Отговори
Турция - мълчание преди 12 години
От 2006 до 2010 година турски съдии са произнесли над 4000 присъди за "тероризъм" срещу 12- до 17-годишни деца и младежи. След промяната на закона през 2010 ситуацията не се оказа сериозно променена.Представители на правозащитни организации съобщават, че голяма част от освободените младежи междувременно пак са в затвора. Единствената разлика за тях е, че вече не ги изправят пред извънредни съдилища за терористи, а пред младежки съдилища в затвори за младежи или пък в затвори от сорта на Позанти в Адана. Там излежават присъдите си и пълнолетни, които чакат да бъдат преместени на друго място. Сред тях има убийци, наркомани и извършители на тежки криминални престъпления."Искате да знаете какъв е нашият проблем с кюрдите?", пита в коментар либералният турски вестник "Радикал". И сам отговаря: "Дори деца докарваме дотам да хвърлят камъни срещу полицаи. После пък ние ги хвърляме в затвора и ги подлагаме на изтезания и сексуални издевателства. Ето това е нашият кюрдски проблем",
6
3
 
17
 
! Отговори
А Турция?-мълчание преди 12 години
Турските затвори са пълни с малолетни. Всеки десети е обвинен, че е "терорист", а онова, което тези деца предимно от кюрдски произход преживяват зад решетките, в много случаи звучи като от филм на ужасите. Особено в кюрдските региони в Източна и Югоизточна Турция да попаднеш в затвора е всъщност много лесно. През миналата година в турски затвори са лежали около 2600 деца и юноши, повечето от които със съдебно решение са били обявени за "терористи". Става дума предимно за деца и юноши, които до тогава не са се провинявали в нищо, освен че са хвърлили някой и друг камък срещу силите за сигурност по време на кюрдска протестна демонстрация, или пък че са били на погребение на някой член на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/. Това, по правило, означава за тях затвор за около 7-8 години.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Валъри Еймъс пристигна в Дамаск, за да прикани властите в Сирия да осигурят хуманитарни коридори до зоните, засегнати най-тежко от конфликта, предаде Асошиейтед прес...За да могат да измъкнат агентите си Франция и Турция, както и Катар и да вкарат оръжие. Няма кой да им се върже на номерата.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поизбиха мирната агентура на ЦРУ и ислямските главорези. Между другото са арестувани и стотина френски офицери и войници, което обяснява пълното мълчание на палячото Саркози. Иранският спецназ доказа бойната си мощ, па макар и с рязане на глави.
3
3
 
21
 
! Отговори
Играта преди 12 години
САЩ пак играят с Алкайда
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавният департамент на САЩ призова всички американски граждани, които се намират в Сирия, незабавно да я напуснат, докато още е възможно, същото изказване имаше на департамента точно 2 седмици преди удара в Либия намирисвами на нова война.
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Асад = Кадафи = .....