ЕК осигури още ?23 млн. в подкрепа на сирийците бежанци

В Сирия работят 2000 хуманитарни служители
8 юни 2012 14:35, Елка Василева
1
ЕК осигури още ?23 млн. в подкрепа на сирийците бежанци
Град Хомс в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия осигури още 23 милиона евро в помощ на бежанците в Сирия и сирийците, напускащи страната, отправили се към съседни държави. Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Тя уточни, че досега са били осигурени 10 милиона евро за хуманитарна подкрепа, свързана със събитията в Сирия.

В отговор на въпрос дали в осигуряването на достъпа до помощта ще бъдат използвани военни средства, Кристалина Георгиева посочи, че международната общност гледа на тези средства като последен изход. Само ако останалите възможности се провалят, ще има нужда военни да осигуряват хуманитарната помощ, уточни Георгиева. Тя даде за пример Хаити, където след земетресението през 2010 г. употребата на военните машини е била единствената възможност за хуманитарни доставки.

Още по темата

Международната общност ще определи кога невоенните средства (в Сирия) са изчерпани, заяви Георгиева Тя отбеляза, че в Дамаск има хуманитарен експерт на ЕС, а в Сирия работят 2000 хуманитарни служители. По думите на еврокомисаря досега те нямат възможност да достигнат до най-засегнатите от конфликта хора. Това трябва да се промени незабавно, заяви Георгиева.

Попитана за мащаба на бедствието, еврокомисарят уточни, че един милион души в Сирия имат нужда от хуманитарна помощ, като разселените в страната са от 200 000 до 400 000 души според различните оценки. Комисарят добави, че около 95 000 са бежанците, пристигнали в Турция, Ливан и Йордания.

В съобщение на Европейската комисия по повод осигурената днес финансова подкрепа се уточнява, че средствата ще послужат за доставката на медицински и образователни услуги, за жилища, за обучение на служители в неправителствени организации, в подкрепа на медиите, за културни дейности и за прояви на гражданското общество, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
лил преди 11 години
Никои не си помръдва приста за тези хора но вярвам на ГЕРБ че ще направи нещо по този въпрос
2
0
 
1
 
! Отговори
мариа преди 11 години
в България колко сириици живеят и работят плащат данъци купуват си къщи защо сега те като искат да спасят своите родители от воината от Сирия,не ги пускат тези хора без визи в България.
1
0
 
1
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
От кога гранатомети и стрелково оръжие изрелско производство се нарича "хуманитарна помощ" Сигурно служи за по хуманно умъртвяване на несъгласните с въвеждането на Американска демокрация и свобода.