"Сирийският народ страда, те са ядосани, искат мир и достойнство"

Бан Ки Мун предупреди за заплаха от истинска гражданска война в Сирия
8 юни 2012 09:46, Елка Василева
47
"Сирийският народ страда, те са ядосани, искат мир и достойнство"
Бан Ки Мун. Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди за надвиснала заплаха от избухване на истинска гражданска война в Сирия, където продължаващото повече от година насилие между правителствените сили и бойците на опозицията не дава признаци за стихване, предаде Ройтерс.

"Сирийският народ страда", каза пред репортери Бан Ки Мун, след като говори пред Съвета за сигурност на ООН при закрити врата. "Те са ядосани. Искат мир и достойнство. Преди всичко всички те искат действия", заяви още генералният секретар на ООН.

Още по темата

"Заплахата от гражданска война е надвиснала и реална," посочи той и добави, че "терористи се възползват от хаоса".

Пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан също предупреди Съвета за сигурност на ООН, че сирийската криза скоро може да излезе извън контрол и призова за съществен натиск върху Дамаск.

"Несъмнено моментът да бъде определено какво още може да се направи, за да бъде осигурено прилагането на плана, настъпи", каза Анан. "Трябва също да начертаем по-ясен курс за мирен преход, ако искаме да помогнем на правителството и опозицията, както и на сирийското общество, за разрешаване на кризата", добави той.

Анан потвърди за първи път, че Сирия не прилага неговия мирен план, посочва АП. Той призова Съвета за сигурност и международната общност да се обединят и да действат незабавно в посока увеличаване на натиска, особено върху правителството на президента Башар Асад. Анан предупреди, че в противен случай Сирия вероятно ще се изправи пред бъдеще на "брутални репресии, кланета, сектантско насилие и дори истинска гражданска война", в която "всички сирийци ще загубят", посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
13
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Е, за разлика от теб пък съм работил в Либия на Кадафи, и сега ти казвам, че тя бавно се превръща в Сомалия номер 2, ако изобщо знаеш каква е ситуацията там. Арабските страни трябва да са авторитарни. Демократична арабска страна никога не е имало, и няма да има. Пък ако трябва да се отърваваме от всички диктатури, то трябва да подкрепяме "свободните хора" в около 3/4 от всички страни по света. За бунтовниците само едно - бой, бой, и пак бой.
21
0
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Колкото до останалите институции , които си изброил не мисля да ги коментирам, защото всеки грамотен човек е наясно,че който плаща, той поръчва музиката. Нищо ново под слънцето !
20
0
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Като си толкова отворен, вземи напиши името на световно известния американски писател Гор Видал и виж какво казва за Америка и демокрацията след Втората световна война. Интервюто пред Кеворка е актуално и днес, а за нас особено в тази част за " американското приятелство ".
19
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм пъпчив , а за разлика от тот много от тука помня , помня какво беше Либия преди Кадафи , помня какво стана след неговто идване на власт , сега все още преживяват преходно време и всеки който по някакъв начин е нарушил законите им , някога ще си получи заслуженото , зависи си от либийците , ти какво защитаваш режима държал 8 години нашите сестри по затворите ли , Асад е същия и Садам беше както и Мубарак , това са диктатори.
18
1
 
11
 
! Отговори
15 до 19 преди 11 години
Ако Мюсюлманските братя спечелят в Сирия и използват химическия арсенал на страната да започнат война или да колят на свой ред, май няма да си толкова гласовит, а ? Както в Либия - "да защитим цивилното население", а все още временното правителство държи в затвора и измъчва 7000 цивилни без съд и присъда - 3 пъти повече, отколкото при Кадафи. А ти иначе по-далече от носа си не виждаш, к'во друго можеш да разбереш ? Мишкувай си там зад компютъра като настолен активист и трай. *** пъпчив.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 18 еми ако не знаеш идеята за ООН или ОН както е било в началото е дадена от американския президент на времето , дават най-голяма вноска не само за ООН но и за Юнеско и в Световната банка и МВФ и в която и да е международна организация , на която са член или създател .
16
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 15 от това което написа разбрах едно явно не си българин , а ако си сириец си служител на послоството въпреки ,че майче ви разкарахме, защото другите сирийци които са у нас са му мнго мераклии на Асад , само да им падне и не обиждай *** резано. Нека другите дето подкрепят такива като теб да си направят извода що за хора сте.
15
0
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Когато човек като тебе е толкова наивно глупав, най-добре да си трае. Къде се намира ООН и кой дава най-голямата вноска? Отдавна ООН са една безгласна и манипулирана партенка .
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата отиват към намеса на американците. - Шефа на ЦРУ не идва нра зходка у нас наскоро
13
0
 
10
 
! Отговори
КуКу преди 11 години
Освободихме братския иракски народ. Освободихме и братския либийски народ. Сега на ред е братския сирийски народ. Като са свободни и имат оръжие ще си направят приказни кървави демокрации.
12
0
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
Айде не ми се прави на голям радетел на човешките права. Истината е, че вас не ви боли за сирийците, но ви карат да си мислите, че имате някакво съчувствие с "страдащия сирийски народ". Що не оплаквате избиваните в Бахрейн ? А ежегодните обезглавявания на деца в Саудитска Арабия по обвинения във вещерство ? Аре стига ми се правехте на загрижени за "свободата на сирийския народ", вие, тъпите българи, сами не сте свободни, а тръгнали да се борят за другите. Асад да пуска зарин и да ги приключва.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодаря днес .бг махнахте недоразумението 1 аз съм 4
10
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 10 стига , той е на заплата в ООН , ти срещу ООН ли си , кво предлагаш ??
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и тоя е *** на банкерите. Даже и именцето му такова- Банки ***
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Терористи са били и партизаните преди 9 септември., само че ние им викахме шумкари или по точно мандраджий
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бан Ки Мун е на заплата от щатите, кво може да каже:)) който плаща той поръчва музиката. А песничката е една и съща: Асад да си отиде и по възможност на 2 метра под земята. А след това пионка в Сирия, заробващи кредити, геноцид на народа, база за нападение на Иран и др. демократични вкуснотии...
6
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 7 кой си ти че да говориш от името на сирийския народ , на времето и у нас Пешо танкиста можеше да извади танковете , помниш ли го или не си бил роден тогава , аре стига с глупостите в Сирия един престъпен режим , който е последния от несполучливите опити на Москва да гради арбски социализъм с налагането на времето на диктатурите в близкия изток , та този режим сега се бори за оцеляване като изтребва народа си.
5
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на 3 ще добавя , че когато стана революцията в Египет Щатите снеха доверието си от Хосни Мубарак въпреки че беше съюзник и в момента хич не им е гот да управляват Мюсулмански братя , но те отговориха на желанията на египеския народ , докато Путин изобщо не го е еня за сирийския , гледа си базата и това е
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обективно погледнато, много малка част от сирийското население се бие активно с бунтовниците или за правителството, едно 80% искат мир. Само че ако спечелят бунтовниците, в страната ще стане същото като в Либия - 100 групи без никакви идеи за нея, борещи се за власт. В интерес на всички е настоящото правителство да остане, така че просто да го карат като Саддам - всичко, което крещи "свобода за Сирия!!!!!", да бъде обгазено и изтребено. И ще имате мир. :)
3
0
 
5
 
! Отговори
pak преди 11 години
do5 .I RUSIA DA STANE PODKREPA NA TERORISTIRE. ,NE MISLIA TAKA