"Сирийският народ страда, те са ядосани, искат мир и достойнство"

Бан Ки Мун предупреди за заплаха от истинска гражданска война в Сирия
8 юни 2012 09:46, Елка Василева
47
"Сирийският народ страда, те са ядосани, искат мир и достойнство"
Бан Ки Мун. Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди за надвиснала заплаха от избухване на истинска гражданска война в Сирия, където продължаващото повече от година насилие между правителствените сили и бойците на опозицията не дава признаци за стихване, предаде Ройтерс.

"Сирийският народ страда", каза пред репортери Бан Ки Мун, след като говори пред Съвета за сигурност на ООН при закрити врата. "Те са ядосани. Искат мир и достойнство. Преди всичко всички те искат действия", заяви още генералният секретар на ООН.

Още по темата

"Заплахата от гражданска война е надвиснала и реална," посочи той и добави, че "терористи се възползват от хаоса".

Пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан също предупреди Съвета за сигурност на ООН, че сирийската криза скоро може да излезе извън контрол и призова за съществен натиск върху Дамаск.

"Несъмнено моментът да бъде определено какво още може да се направи, за да бъде осигурено прилагането на плана, настъпи", каза Анан. "Трябва също да начертаем по-ясен курс за мирен преход, ако искаме да помогнем на правителството и опозицията, както и на сирийското общество, за разрешаване на кризата", добави той.

Анан потвърди за първи път, че Сирия не прилага неговия мирен план, посочва АП. Той призова Съвета за сигурност и международната общност да се обединят и да действат незабавно в посока увеличаване на натиска, особено върху правителството на президента Башар Асад. Анан предупреди, че в противен случай Сирия вероятно ще се изправи пред бъдеще на "брутални репресии, кланета, сектантско насилие и дори истинска гражданска война", в която "всички сирийци ще загубят", посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 2 по прото е русия сваля доверието си от асад и готово
1
0
 
7
 
! Отговори
DA KAJA преди 11 години
a kolko e prosto..NE PODDATJAITE TERORISTITE.