"Сирийският режим вече е открита заплаха за Турция"

Ердоган предупреди режима в Дамаск да не изпитва турското ръководство
Обновена: 26 юни 2012 15:52 | 26 юни 2012 15:52, Елка Василева
266
"Сирийският режим вече е открита заплаха за Турция"
Реджеп Таип Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турската армия занапред ще отговори на всяко едно нарушение на границата на страната със Сирия, а сирийският режим ще бъде разглеждан от Анкара като открита и близка заплаха за Турция.

Това предупреди днес в изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) турският премиер Реджеп Таип Ердоган, цитиран от световните агенции и турските медии.

Той подчерта, че разумният и хладнокръвен подход на Турция спрямо свалянето от Сирия на турски самолет не бива да бъде бъркан със слабост.

Още по темата

"Всеки трябва да знае, че гневът на Турция е също толкова силен, колкото приятелството й е ценно", изтъкна Ердоган.

Министър-председателят заяви още, че Турция е била в пълното си право по отношение на свалянето от Сирия на "невъоръжен разузнавателен изтребител в международното въздушно пространство" в петък. Той подчерта, че страната му "няма да се впусне в действия, целящи предизвикване на война, но нападението срещу разузнавателния й самолет, който е бил умишлено взет на прицел, няма да бъде оставено без отговор".

Правилата за ангажимента на турските въоръжени сили се промениха след свалянето на турския самолет от Сирия миналата седмица, посочи още Ердоган пред депутатите.

"Всеки военен елемент от Сирия, който приближава границата на Турция, ще бъде смятан за заплаха и ще бъдат предприети действия като при военна заплаха. Предупреждаваме сирийския режим да не допуска грешка и да не изпитва турското ръководство," заяви още турският премиер.

Турция иска подкрепа от съюзниците си от НАТО във връзка със свалянето на нейния самолет и свика среща в Брюксел по силата на член 4 от устава на НАТО, въз основа на който всяка съюзническа страна може да поиска консултации, ако по нейно мнение е застрашена териториалната цялост или сигурността й, напомня Ройтерс.

Ердоган подчерта, че турският изтребител е бил нападнат над международни води, но е паднал в сирийските териториални води, като обясни, че летателният апарат е попаднал погрешка и за кратко в сирийското въздушно пространство.

"Краткотрайното нарушаване на границата не може да бъде използвано като оправдание за неправомерно нападение," заяви още турският министър-председател, изтъквайки, че от началото на тази година турското въздушно пространство е било нарушавано от други страни 114 пъти, включително от сирийски хеликоптери.

"Позицията на Сирия също е ясно доказателство, че нашият изтребител е бил нападнат във вражески акт", изтъкна Ердоган.

Наред с критиките към сирийския режим, който определи като "тираничен и несправедлив", турският премиер използва случая отново да изрази подкрепата си за сирийската опозиция и народ.

"Турция ще бъде солидарна с нашите братя в Сирия, докато не дойде нов режим. Ще предложим всякаква възможна помощ за освобождаване на сирийците от диктатурата," заяви турският премиер.

Подчертавайки, че с нападението е започнал нов етап в отношенията между Турция и Сирия, Ердоган каза: "Вече е ясно, че режимът на Асад се е превърнал в заплаха за турската сигурност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
3
 
! Отговори
смешници преди 11 години
турци турци еххххх мамкаму на тез турци хахахахахахахаха големи смешници сте бе ейй БГ.През 1989г.изчезнах от БГ тогаз нали на българите им беше страх че турците пак ще превземат България и решиха да намалят турското население за мен много добро направиха.сега съм в Турция вземам си 4000 турски лири на месец и си живея живота като бях в БГ тогаз мизерували сме бе.Сега казвам на Българите да вземат мерки за ромското население че после да не минавате от подТурското робство на под Ромското робство
202
0
 
1
 
! Отговори
до професора преди 11 години
Скапан провокатор, сирийците много правилно са разбрали чий е самолета и каква работа има.Хората са си научили урока, все пак отдавна са комшулук с миризливците.Турция винаги заема една позиция - желание да се изкара жертва, за да падне някоя троха от софрата на американците. Най-смотаната държава във вселената.
201
1
 
8
 
! Отговори
na gornata snimka преди 11 години
selski babait zastanal do mnogokratno upotrebeni damski prevrazki s turskia polumesec varhu tiah !
200
0
 
5
 
! Отговори
do 239 преди 11 години
Utre kato se sabudish da ne se podmokrish. Hahahahahahaha !!!
199
5
 
2
 
! Отговори
До 238 преди 11 години
Ти продалжавай с мокрите си сънища.:))))))))
198
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Турция прехвърля военна техника към границата със Сирия"Ха дано Турция да посмее да нападне Сирия. Тогава ще затъне в блато, от което ще излезе разпарчетосана между народите, които е грабила и опустошавала.
197
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
*** - в Сирия има извънредното положение от 1963 г ,би ли живял в такава страна ???
196
0
 
1
 
! Отговори
НАТОВСКИ ТЕРОРИСТИ преди 11 години
"Миролюбивите протестиращи' отново в действие. Това са фанатизираните алкайди спонсорирани от сащ ,колещи ,бесещи и вилнеещи из Сирия!Не ми се мисли какво ще направят на християните там ,ако вземат властта не дай си Боже!Ще се повтори Либийския сценарий където сега се колят ,като животни!Ето това е американската/натовска демокрация чиста отрова ,смърт и разруха!Сигурно трябва спокойно да реагирам и да ръкопляскам на тези *** гаврещи се с гробове и влачещи трупове по улицата! Ето и един канал на сириец опитващ се да пробие пропагандната блокада на запада относно ставащото в Сирия.Каналът е бил многократно блокиран от "демократите", но въпреки това човека не се отказва и прави нови и нови акаунти !Там може да разберете какво наистина се случва !Поклон пред куража и патриотизма му!youtube/user/SyriaTruthNetworkEN
195
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BILGARSKITE PATRIOT4ETA PAK SE IZKAZVAT MNOGO GLUPAVO.OT KADE ZNAETE 4E TOZI TURSKI SAMOLET NE E IZPILNQVAL MISIQ NA NATO.I DO KOLKOTO ZNAM BILGARIA E V NATO
194
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TURCIA to4no za 2 4asa 6te prevzeme cqla SIRIA
193
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
parvo svalete rejima v tyrcia koito slojixte.i varnete tozi ot kemal ataturk i togava pliampai .tyrcia tva tyrcia onova samo da shavnete i kurdite shte vi skasat kratynite da ne mislite che shte tragnas s vas .a sreshty vas i ne samo te.21 miliona sa ,prosto shte do tam .tapanar.
192
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям кеф - невъоръжен разузнавателен самолет. Изпращането на разузнавателен самолет над чужда територия е военно действие. С евентуално противодействие. Този се пени много смешно. Поне да бяха пратили пътнически. И това се е случвало в историята на провокациите.А за заблудените - това не е солова турска акция, а част от добре обмислен план за надъхване на общественото мнение за освобождаване на поле за действие. Провокациите ще продължават. Очакваме следващото издание.
191
3
 
5
 
! Отговори
до Василев преди 11 години
нещо си се объркал пич...
190
6
 
2
 
! Отговори
:) преди 11 години
Кажи де, измаилтянино, на коя карта пише ТУРСКА ИМПЕРИЯ, били сме под османско робство :) Въртиш и сучеш, празни приказки само...
189
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 225 и дума не може да става за сравнение на формата на управление на Турция и Сирия , явно изобщо не сив част , наистина в турция не всичко е както хората но там си има демокрация и има демократични институции , докато в сирия властва от 30 и кусур години една партия БААС която дойде с прврат и се опитваше да прави арабски социализъм но си се *** в потомствена диктатура., това е.
188
4
 
3
 
! Отговори
Ха Ха преди 11 години
"Докато не дойде нов РЕЖИМ" Да сменим един режим с друг, който ни подхожда. В Турция режима също е доста тежък, затвори, мъчения, ликвидиране на стотици кюрди, тотална жестокост и разправа, диктатура на генералите и армията. Кой говори за режим?
187
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NOENT .DA GO DUHAT AMERIKANCITE SKAPANI .ERDOGAN E VELIK SHTE GI OPRAVI TEZI SIRISKI PLAHOVE.
186
11
 
15
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
218/9 - Сега казваш, че нямало турска империя, вчера подсмърчаше, че сте робували 500 години на турците като част от тяхната империя! Аз пък тъкмо се бях похвалил на новото си филипинско гадже, че съм от имперски произход! Не стига, че самите вие сте объркани с вашата история, ами и мен ме объркахте съвсем! ;-)
185
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Изключително си *** САШЕ!
184
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Много си *** Сашееее! Гледай в твоята градина бомби да не падат, а конспирациите остави на тези които се борят за власт не за пари!