Папата иска от Ливан да дава пример в Близкия изток

Бенедикт XVI призова за изкореняването на религиозния фундаментализъм
Обновена: 15 сеп 2012 16:19 | 15 сеп 2012 16:08,
20
 Папата иска от Ливан да дава пример в Близкия изток
Стотици посрещнаха в Ливан Бенедикт XVI. Снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI призова за изкореняването на религиозния фундаментализъм. Ливан пък трябвало да бъде модел за мирно съвместно съществуване и религиозна толерантност в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Това бяха ключовите моменти в речта в президентския дворец в Бейрут, цитирани от световните агенции.

Папа Бенедикт XVI говори пред аудитория, включваща християнските и мюсюлманските лидери на страната.

Той нарече Близкия изток бурен регион, който "изглежда преживява нескончаеми родилни мъки."

Религиозната свобода е фундаментално право за всички хора, подчерта папата през втория ден от визитата си, помрачена от гражданската война в съседна Либия и протестите в мюсюлманския свят срещу американски филм, възприет като гавра с пророка Мохамед, информира агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Християнството и ислямът съжителстват в Ливан от векове, аргументира се Светият отец, често в едно и също семейство.

"Ако това е възможно в едно семейство, защо да не бъде възможно на нивото на цялото общество?" запита той.
Преди речта си папата се срещна с мюсюлманските лидери на Ливан, с премиера сунит Наджиб Микати, с председателя на парламента Набих Бери, който е шиит и с религиозните лидери на 18-те секти в Ливан, съобщи ДПА.

Великият мюфтия на ливанските сунити шейх Мохамед Рашид Кабани предаде на Бенедикт писмо, в което подчертава, че мюсюлманите и християните имат еднакви права.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
К,ВО МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО БИЛ КАЗАЛ НЯКАКЪВ ПА-ПА
15
1
 
2
 
! Отговори
хм.. преди 11 години
Буров, вярата, най-общо казано, не означава непременно хуманизъм и добри дела. В историята има достатъчно примери - като се почне от изстъпленията на католицизма през средните векове и се стигне до днешните умопомрачителни сблъсъци на различно вярващи в арабския свят. Кои са причинили повече злини на човечеството - теистите или атеистите? Въпрос с много отговори. Не смятам за правилно да се налага само един от възможните такива. А иначе Вие сте свободен да вярвате или не в каквото пожелаете.
14
1
 
3
 
! Отговори
Буров преди 11 години
До 16 Не, не съм аз, но споделям мнението на 15. Цялата пустош на днешна България е резултат от делата на атеисти-***. Първо 45 години и после още 22- следващите посткомунисти-атеисти. Без вяра от Хомо сапиенс човек деградира до един обикновен ***.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Белга на звяра"/666/ се поставя от Бенедикт и Въртоломей чрез така нареченото кръстене с ръка-на дясната ръка и челото.Това е описано в Новия завет.
12
1
 
0
 
! Отговори
хм.. преди 11 години
до #15 (Буров, предполагам?)Добре, след като не става дума за религия, въпреки че точно за това става дума, ще го кажа по друг начин:Вие сте нагледен пример за толерантен вярващ :)Така по-добре ли е? :)
11
3
 
3
 
! Отговори
Д преди 11 години
Няма по-голям лицемер от тоя изтрещял дядка!А нима той не провежда така умело политиката на католицизиране на света и работи срещу православното християнство?
10
1
 
6
 
! Отговори
ДО бУРОВ преди 11 години
Не, не слушам азис. А сексуалните ми предпочитания с мя работа. Нещо против моловете ? Това че се обличаш от пазара си е твой проблем! Не е срамно да си невярващ.
9
3
 
4
 
! Отговори
хм.. преди 11 години
#11, Буров, Вие сте нагледен пример за толерантен християнин :)
8
3
 
7
 
! Отговори
burov преди 11 години
Че не вярваш в Бог е очевидно, на такива като теб брат е хладилника, а сестра - Азис. Живей си в хармония с МОЛ-овете, акай редовно, праскай се а*ално и свърши като ***.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хм аз ли съм отсъствал дълго от планетата Земя,защото съм почти сигурен,че когато бях още тук Либия не граничеше с Ливан.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
taka se pravi ot duhoven lider a Livan tam moje da se pou4im ot tolerantnosta im
5
9
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Ще го наричам както си искам тя дъртофелник,че какъв е...аз не вярвам в бог
4
5
 
3
 
! Отговори
хм.. преди 11 години
"...изкореняване на религиозния фундаментализъм и религиозна толерантност.."Пфф...ще се разплача от умиление.Интересно, дали кардинал Рацингер - бившият вече префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, наричан още Доберманът на Бога, понастоящем Папа Бенедикт XVI, се моли във вечерната си молитва за опрощение на лицемерието си? Едва ли...
3
6
 
6
 
! Отговори
буров преди 11 години
До Анонимен До 3 Жалка ***....ка анонимна еднодневка, как може да наричаш така папата? Ума ми не побира какви *** щъкат в нета!
2
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той като че ли не е фундаменталист. Всички знаем за мнението му рза презервативите,абортите и гейовете. Аман от простаци като тоя.
1
2
 
3
 
! Отговори
Той е прав преди 11 години
Ако това е възможно в едно семейство, защо да не бъде възможно на нивото на цялото общество?" запита той.