"Монд": Силите на режима в Сирия са използвали химически оръжия

Първата подобна атака била извършена на 11 април в Дамаск
Обновена: 27 май 2013 19:58 | 27 май 2013 19:58, Елка Василева
38
"Монд": Силите на режима в Сирия са използвали химически оръжия
Химически оръжия са били използвани срещу бунтовниците в района на Дамаск, пише "Монд". Снимка: архив, Reuters

Силите на режима в Сирия са използвали нееднократно химически оръжия срещу бунтовниците в района на Дамаск, пише френският вестник "Монд".

"Химическа атака в Джобар, на входа на сирийската столица. "В началото това не прилича на нищо. На нищо зрелищно. Най-вече на нещо, което може да бъде засечено. Такава е търсената цел: когато бойците от Свободната сирийска армия (ССА), стигнали най-близо до Дамаск, разбират, че току-що са били изложени на атака с химически вещества от правителствените сили, е прекалено късно. Какъвто и да е използваният газ, той вече дава своите ефекти, само на неколкостотин метра от жилищни домове в сирийската столица", пише "Монд" в репортаж, поместен на сайта на изданието.

В началото сякаш било паднало кенче "Пепси". "Нямало нито миризма, нито дим, нито дори свистене, издаващо отделянето на отровен газ. След това се появили симптомите. Хората кашлят жестоко. Очите горят, зениците се свиват докрай, зрението се замъглява. Скоро идват дихателните проблеми, понякога остри, повръщанията, припадъците. Най-пострадалите бойци трябва да бъдат евакуирани, преди да са се задушили".

Още по темата

Силите на режима са извършили първата си атака с химическо оръжие в Дамаск на 11 април, твърди "Монд".

Един от фотографите на вестника е виждал замъглено и е имал дихателни проблеми в продължение на четири дни след нападение на 13 април. Репортер и фотограф от "Монд", които са прекарали два месеца под прикритие с бунтовници в и около Дамаск, разказват, че са станали очевидци на химически атаки.

Режимът и бунтовниците в Сирия се обвиняват взаимно в използване на химически оръжия. Инспектори на ООН са в готовност от седмици да проверят тези твърдения на място, но дипломатически спорове и безпокойства за тяхната сигурност бавят влизането им в страната.

Карла дел Понте, член на комисията на световната организация, разследваща възможни правонарушения в Сирия, заяви в началото на месеца, че са събрани доказателства, че бунтовниците са използвали забранения нервнопаралитичен газ зарин. Самата комисия уточни впоследствие, че не е стигнала до категорични заключения по въпроса, а редица западни страни увериха, че няма такива доказателства.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тъпня българската следа открита от америсански журналистсега пък френски журналисти открили за химическите оръжияте ако не са журналистите - кой ще върши работата на специалните им службидето от година са на терен и помагат на "бунтовниците"и франсетата се изпедерастиха
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от както измислените социалисти са на власт във франция тя затъва и се превръща в латино република . командвана от сащжалко за французите те бяха свястен народ - са поредната жертва на скапване на евроцивилизацията- главна цел на краварската държава от въд океана
32
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изобщо не ме учудват вашите расъждения , щом като за пореден път си гласувате за бившите комунисти и техния по хард вараиант Атака и националистите естествено, че ще подкрепяте Башар Асад и неговия тоталираен режим и не ми се изкарвайте големи хуманисти щом сте на страната на терора , да ви е направило случайно впечатление кои страни подкрепят Асад и кои не и дали точно тези , които го подкрепят са символа на демокрацията и правовия ред в света и те ли са най-свободните страни на земята .
31
0
 
1
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
Точно така комсомолци, а Садам е личен съветник на Башар! Но кои ще са европейските бушмени да си посипят чуторите с пепел?!
30
1
 
13
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Следва Башар закусва със сърца от деца на Бунтовници . Нови измислици премислици на СЕДЕРАТКАТА Френска и Английска пасмин.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otnovo Irakski szenarii.Ami ako ne e taka, ako e provokazia sluchaq s himicheskite orujia?
28
0
 
16
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Ислямистките и алкайдистки плъхове ще бъдат тотално смачкани,Башар !!!
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Франсетата са егати забавната нацийка - във всяка война ядът такъв пердах, че ги няма на картата в следващите 20 години обаче се натискат всеки път за още... Явно единствения начин Франция да излезе от фалиралия си *** е със война ...
26
1
 
5
 
! Отговори
Б1 преди 10 години
Е извинявай как може християнин да подкрепя алавитите понеже били нещо средно между шиитите и християните...не че има истински християни които да искат войни ама няма как Дявола и той си иска своя дан а той хич не е малък ...както е казала предтечата на антихриста баба Вангя - след падането на Сирия идва миротвореца - мисля че всеки се сеща кой ще е той ...дръжте се здраво малко остана
25
0
 
30
 
! Отговори
православен преди 10 години
Православните християни в Сиря са заедно с Асад.Аз съм православен и аз подкрепям асад и нащите православни братя и сестри които са зад Асад.Бог да даде здраве и крепка десница на Башар за да смачка главорезите ислямисти подкрепяни и въоражавани от САщ И британия и израел..най големите световни терористи!Да живее Асад да живее народната сирийска армия и свободна Сирия без ислямисти човекоядци и главорези!
24
0
 
1
 
! Отговори
miki mays преди 10 години
Можеше някой братът на снимката поне , можеше да се получи.
23
0
 
20
 
! Отговори
изверга преди 10 години
тва е долна еврейска лъжа
22
0
 
14
 
! Отговори
miki mays преди 10 години
Като гледам какво пише весник Монд за България много се опасявам че е жълта преса. A DNES .BG не мислех че ще хареса този етикет. Разбира Се може и да греша .
21
1
 
2
 
! Отговори
От САЩ преди 10 години
18. Е с какво им мъти водата ?- че Израел иска да има път към Иран .Добре че Обама е президент , (чувства се натиска върху него )!Джон Кери поставя въпроса пред Женева , за мирно решение !
20
1
 
19
 
! Отговори
? преди 10 години
14. Християните са на страната на Асад ,Това го дадоха американски журналисти , понякога те съобщават истината , за разлика от българските ( или са турски )
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее Сирия - земя на светии!Да и помагат Бог и Русия! Да пукнат душманите от САЩ, Турция и Израел!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лъжи , пропаганди , изопачаване на нещата ,лицемерие това е журналистиката на западния свят и техните лакеи от днес .бг
17
13
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Аз няма да отида, има хора, които ще отидат. Този е просто путинска марионетка, ако не мътеше водата на ЕС и НАТО, никой нямаше да го закача.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алавитите са специфична религия, нещо средно между шиитите и християните. Башар Асад е алавит. ХРИСТИЯНИТЕ В СИРИЯ ПОДКРЕПЯТ БАШАР И АЛАВИТИТЕ.
15
0
 
20
 
! Отговори
Абе Шоп (ако си изоб преди 10 години
Асад си живее в неговата държава , ти защо не отидеш лично да му кажеш да си напусне страната .