Русия може да не достави на Сирия обещаните ракети С-300

Москва обаче заяви, че ще продаде бойни самолети на Дамаск
Обновена: 31 май 2013 12:55 | 31 май 2013 12:50, Елка Василева
30
Русия може да не достави на Сирия обещаните ракети С-300
МиГ-29. Снимка: архив, Reuters

Русия още не е доставила на Сирия зенитни ракети С-300, при все че президентът Башар Асад направи такъв намек, и може тази година да не изпрати подобни оръжия на Дамаск, пишат днес два руски вестника, цитирани от Франс прес.

Запитан за доставката на ракетите, обещани от Москва, Асад заяви в четвъртък пред телевизия "Манар" на ливанското движение Хизбула: "Всички договори, сключени с Русия, ще бъдат изпълнени и това частично вече е сторено напоследък".

Тези ракети още не са доставени, заявяват обаче източници от руския военнопромишлен комплекс, цитирани от "Ведомости" и "Комерсант".

Според "Ведомости" не е сигурно, че въпросните системи за близо един милиард долара, включени в договор от 2010 г., ще бъдат доставени на Сирия тази година. Доставката на 6 броя С-300, предвидена в документа, ще бъде извършена едва през второто тримесечие на 2014 г., пише "Комерсант".

Още по темата

Шест месеца ще са нужни пък за обучение на сирийския персонал и за изпробване на ракетите, преди да бъдат поставени в готовност.

Модерните зенитни системи С-300 могат да прехващат в полет самолети и телеуправляеми ракети. Във вторник Москва обясни предвидената им доставка с това, че ще станат възпиращ фактор срещу външна намеса в Сирия.

Според източника на "Ведомости" впрочем официалните твърдения на руските власти, че искат да спазят договора, не гарантират всъщност доставката на съответните оръжия.

Междувременно стана ясно, че Русия ще достави бойни самолети на Сирия. Тя ще продаде над 10 изтребителя на сирийското правителство, заяви днес генералният директор на корпорация "МиГ" Сергей Коротков, цитиран от агенция Интерфакс.

Самолетите "МиГ-29ММ2" ще бъдат доставени на Сирия в съответствие с договор между двете страни, каза Коротков. По думите му сирийска делегация е пристигнала в Москва за уреждане на подробностите по сделката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TO Rusniacite si prebroiha rajdyasaloto I razbito jepane po pustinite ve4e 6 voini srestu Izrael!!
5
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия 2 руски вестника се издържат от белия дом, най-вероятно
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха!2 руски вестника!!!!франс прес....! итар тасс не каже ли няма новина си мисля!
3
4
 
37
 
! Отговори
демократичен терор преди 10 години
Значи някакъв жълт вестник в Русия написал така и бг олиго*рена се хвана веднага (# 2)
2
41
 
11
 
! Отговори
Бай Онзи преди 10 години
Русия изостави всичките си съюзници,които имаше,Сирия,са едни от последните.Ще дойде ден подобен на 22.06.1941г и болшевиките ще бъдат заличени от лицето на земята веднъж за винаги и никой няма да им съчувства или да ги подкрепи.
1
3
 
33
 
! Отговори
maketo преди 10 години
ново 20 значи освен с 300 и миговете влизат в играта ке има май сериозно пуцане