Сирийският конфликт премина и на медийния фронт

Сирийска хакерска групировка блокира за няколко часа сайта на New York Times
28 авг 2013 11:04, Елка Василева
3
Сирийският конфликт премина и на медийния фронт
Снимка: архив, Reuters

Две седмици след проблеми със сървърите в New York Times хакерска атака отново срина уебсайта на вестника.

„Злонамерени атаки отвън" са причина за срива, обясни вестникът пред служителите си и препоръча да се внимава изключително много при изпращане на имейли с чувствително съдържание. Новинарският сайт, който е един от най-популярните в САЩ, бе недостъпен за няколко часа във вторник и публикуваше статиите си временно в акаунтите си в Twitter и Facebook.

Така наречената „Syrian Electronic Army“, която се състои от привърженици на сирийския диктатор Башар Асад, пое в Twitter отговорността за атаката. Предполагаемата хакерска група обяви, че е подчинила електронното присъствие не само на New York Times, но също така и на британското издание на Huffington Post, както и Twitter. И двете страници обаче бяха достъпни.

Групата вече пое отговорност за предишни атаки – над профилите в Twitter на редица медийни компании, сред които на Financial Times, на британския канал BBC и на американската агенция AP.

Чрез акаунта в Twitter на AP бяха разпространени грешни информации за експлозии в Белия дом и раняване на президента Барак Обама. Френската агенция AFP, американският канал CBS-News и американското сатирично списание The Onion също са ставали преди жертви на атаките на сирийски хакери.

Syrian Electronic Army обвинява западните медии, че информират обществата погрешно за гражданската война в родината ѝ. Често хакерите използват краткосрочния контрол, за да разпространяват пропагандни послания и да призовават за подкрепа на режима на Асад. Паролите за акаунтите обикновено стават жертва чрез т.нар фишинг атаки, при които надеждно изглеждаща електронна поща съдържа линк към зловреден сайт.

New York Times не за първи път става жертва на подобни хакерски нападения. Последната голяма атака стана известна в началото на годината, но се състояла през есента на 2012 г., когато в редакцията пораженията са били по-големи – там са били откраднати паролите на всички служители. По този начин нападателите са си осигурили постоянен достъп до компютрите на 53-има служители на вестника.

По време на атаката реномираният вестник работил над статии за богатството на китайския премиер Вън Дзябао. Нападателите очевидно се интересували само от информация в тази връзка. Разследването на журналистите от есента показа, че фамилията на китайския премиер управлява активи за поне 2,7 млрд. долара.  Непосредствено след публикуването на материалите властите в Китай блокираха интернет достъпа до онлайн изданието на американския вестник.

Малко по-късно и Wall Street Journal се осмели да признае подобно нападение и повдигна подобни обвинения. Китайските хакери очевидно са искали да наблюдават медийното отразяване на Китай, съобщава бизнес вестникът. Говорителят на издателството Паула Кейв поясни, че влизането в компютърните системи на вестника е "постоянен проблем". Издателството си сътрудничело с властите и външни охранителни фирми, за да защити читателите, персонала и ресурсите си.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Почти всяка власт има Гьобелсови наклонности (да използва медийте за пропаганда) Отделен е стремежът за слугинаж на властта от някои медии..........
1
1
 
13
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Що не спрат тока на Ню Йорк, ще е забавно да се катерят по небостъргачите.