Асад използва масово касетъчни боеприпаси във войната

Това твърдят неправителствени организации в доклад
4 сеп 2013 14:35, Елка Василева
26
Асад използва масово касетъчни боеприпаси във войната
Мъж държи невзривени касетъчни бомби. Снимка: архив, Reuters

Правителството на сирийския президент Башар Асад "използва масово" касетъчни боеприпаси от средата на 2012 г., твърди доклад, публикуван днес от Коалицията срещу касетъчните боеприпаси, обединяваща 350 неправителствени организации от над 90 държави, съобщи Франс прес.

Докладът дава и общ поглед върху прилагането на Конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси, приета през 2008 г. и влязла в сила през 2010 г.

Използването от страна на Сирия, която не е страна по конвенцията, на тези оръжия в големи количества е довело до "множество цивилни жертви", най-малко 165 от всички 190 жертви в света, за които има сведения.

В доклада се отбелязва също, че е вероятно египетски и руски касетъчни боеприпаси, използвани от Сирия, да са били доставени в миналото, а не по време на настоящия конфликт.

На 31 юли 2013 г. общо 112 държави подписаха или се присъединиха към конвенцията, която забранява напълно употребата, производството, пренасянето и складирането на тези оръжия.

Седемнайсет страни, главно в Азия и Европа, продължават да ги произвеждат или си запазват правото да ги произвеждат в бъдеще. Сред тези държави само за три се знае, че в миналото са използвали такива оръжия - САЩ, Израел и Русия.

Новият доклад е публикуван във връзка с четвъртата среща на държавите страни по конвенцията, която ще се състои в Лусака, Замбия, от 9 до 13 септември.

При употребата на тези оръжия носителят (бомба, артилерийски снаряд, ракета или снаряд с реактивно действие), съдържащ стотици малки експлозиви, може да бъде пуснат от самолет или изстрелян от оръдие, гранатомет или военен автомобил. Малките експлозиви се разпръскват на голям периметър и експлодират при сблъсък. Част от тях обаче не се взривяват при първия сблъсък, като по този начин се превръщат в мини, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
Бог да пази Асад и Сирия!
19
0
 
4
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
И освен това АСАД използва АТОМНИ И ВОДОРОДНИ БОМБИ във войната.
18
1
 
4
 
! Отговори
milen преди 10 години
samo taka badjanak
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво да използва срещу варвари, които вадят сърца от сирийски еойници, че и се снимат да се хвалят. Може би прашки? Или да им пуска комици и да ги разсмива до смърт? Мамка ви империалисти долни!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкай плъховете,Башар !!!
15
1
 
1
 
! Отговори
djeri преди 10 години
DO KK NE ZNAM KVO SI TI KK ,NO VEROATNO SI LUD KATO PREDPO4ITA6 DA TE UBIQT SYS SNARQD.AZ PREDPO4ITAM XORATA DA SI JIVEQT DO DYLBOKI MIRNI STARINI ,DA SE RADVAT NA JIVOTA I DECATA SI I DA UMRAT OT STAROST QSNO LI TIE, KUKU !NIKAKVI SNARQDI NE MI LANSIRAI TUK NE VYRVI6
14
2
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До АнонименДа ама обясни го на българина дето като се прибере гледа да жули ракия!
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тва са глупости, американците натискат да забраняват оръжия само когато имат вече по-опасни от тях, които повечето държави нямат и не могат да си позволят. ПО този начин сащ принуждават държавите да се оголват беззащитни докато те самите трупат все по-мощен оръжеен арсенал. САЩ реве за газ в Сирия, ама ако погледнете САЩ - въпреки че са подписали конвенцията за забрана на химически оръжия имат В ПЪТИ повече такива от Сирия. И планират да си ги имат още поне 10 години.
12
0
 
8
 
! Отговори
Biser преди 10 години
хаха кажете в коя воина амерки не ги е използвал тези касеътачните бомби а и химическото оаръжие а и звуковите оръдия а за климатичните оръжия да не говорим сигорно когато не са били създадени тогава не ги е използвал за това Асате мачкаи башибозука
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Башар, мачкай турския башибозук !!!
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе вие нормални ли сте, ако няма външна намера те могат да се избиват още 10 години!!
9
4
 
12
 
! Отговори
кк преди 10 години
Абсолютно правилно е забраната на използването на касетъчни боеприпаси. Къде-къде по-хуманно е да те убие осколка от обикновен снаряд, отколкото от касетъчен, нали? Простотия до шия - дрънкането на всякакъв род оръжия е най-идиотското нещо на този свят. То говори за диващина, а не за цивилизация. Още в първия миг на възникване на конфликта в сирия, САЩ започнаха подкрепата за бунтовниците. Правиха всичко възможно той да се задълбочава, т.е. да дойде тяхното време. Долу ръцете от Сирия!
8
1
 
6
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
VOINATA E GADNO NE6TO OSOBENNO GRAJDANSKATA,KYDETO ZAGOVAT MNOGO NEVINNI JENI I DECA OT VSI4KI U4ASTVA6TI.A DA NE BI BUNTOVNICITE DA IZPOLZVAT VODNI PRYSKALKI )))))
7
2
 
20
 
! Отговори
555 преди 10 години
Абе от пръстите ли си ги смучат тия обвинения .. много мирише работата!!! Бог да пази Сирия!
6
2
 
15
 
! Отговори
Виирджиния преди 10 години
Над Фулуджа беше нещо по-страшно от касетъчни бомби-БЯЛ ФОСФОР((
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но когато Щатите пускаха касетъчни бомби над Фалуджа през 2003, тогава всичко беше ОК, нали ? :)
4
2
 
26
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
След като Сирия не е подписвала никаква конвенция за не-използването на тези оръжия, за чий *** й трябва да се съобразява ?Нещо по въпроса за урановите осколки, които изпозва армията на САЩ или това не го пише там откъдето се преписва информацията !?
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците малко касетъчни бомби блъскаха в Сърбия, в нечак толкова далечното минало, а после най-миролюбиво си ги забраниха. Прекрасно...
2
2
 
21
 
! Отговори
Хм преди 10 години
"...Използването от страна на Сирия, която не е страна по конвенцията,..."и нататъка не съм чел - след като не са подписали, няма как да ги обвинявате, че ги ползват...
1
1
 
20
 
! Отговори
Виирджиния преди 10 години
/// най-малко 165 от всички 190 жертви в света, за които има сведения./// ?