Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия

Сирийското правителство е използвало химическо оръжие, смята той
4 сеп 2013 18:30,
87
Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама изрази увереност, че сирийското правителство е използвало химически оръжия, предадоха световните агенции. Той направи това на пресконференция в Швеция, където е на
посещение.

"Смятаме с голяма увереност, че са използвани химически оръжия и че сирийският президент Асад е източникът", заяви Обама.

Държавният глава на САЩ окачестви употребата на химически оръжия като "варварски акт". По думите му "липсата на отговор на подобни действия само ще повиши рискът от такива атаки в бъдеще".

Освен това Обама заяви, че САЩ продължават да подпомагат сирийската опозиция, както и усилията "да се осигури политически процес на преход във властта в Сирия в бъдеще".

Президентът отбеляза също, че международната общност не може да мълчи в тази ситуация и е длъжна да даде "ефективен отговор", посочва ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Според Обама авторитетът на международната общност и Конгресът на САЩ ще бъде заложен на карта, ако химическо нападение срещу цивилни остане без отговор. Той отхвърли твърденията, че е прокарвал червена линия. По думите му тя е прокарана от международната общност и Конгреса,
които са ратифицирали договор, осъждащ употребата на химически оръжия.

Президентът на САЩ призна, че военният отговор няма да е решение на гражданската война в Сирия, но подчерта, че той е необходим, за да се изпрати ясно послание.

"Операцията ще бъде ограничена по срокове и мащаби, тя ще бъде целева", даде да се разбере Обама.

Президентът на САЩ изрази увереност, че Конгресът ще одобри решението му за военен удар срещу Сирия. По думите му внасянето на това решение за обсъждане от законодателя "не е просто символичен жест". На въпрос какво ще стане, ако конгресмените не дадат съгласие за въоръжена акция, той не даде директен отговор.

Обама обаче заяви, че смята, както и преди, че е в правото си да действа и без съгласието на Конгреса.

Президентът Обама изрази надежда и че руският му колега Владимир Путин ще промени позицията си за Сирия.

Той добави, че е отправял призиви за Сирия директно към Путин, но засега руският държавен глава се е противопоставял на усилията за предприемане на действия от Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес руският президент заяви в интервю за АП, че не изключва възможността страната му да подкрепи резолюция на ООН за военни удари срещу режима на Асад, ако бъде доказано, че той е използвал химически оръжия, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Барак ОбамаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама говори официално така, но силно се надява конгреса да отхвърли войната със Сирия.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В какво е уверен един нобелов лауреат за мир на 2009 г. ? - Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия
35
4
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
41 а защо според теб воннопрестъник Асад изпрати танковете срещу мирно протестиращите в тази прекрасна страна
34
1
 
17
 
! Отговори
Найс Ту Митю! преди 10 години
Евреите здраво са му стъпили на врата на тоя шебек.
33
0
 
18
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
Сирия е била една прекрасна страна.Мирно съществуване на християни и мюсулмани.Сега църквите са разрушени,християнските райони разрушени,християните избити от опозицията ,това са радикални ислямисти и от Ал Кайда.Статията"Истината за конфликта в Сирия-интервю със сириец"Още "Зловещият план на световния елит за планетарен срив-от Брайдън Смит"
32
7
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
36 Петното ли е видния представител на твоята интелигенция
31
8
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Да ви питам вие отъждествявате ли се с онези от СИЛА и така нареченият ПЕТНОТО , че гледам станал пацифист *** , декларирате ли че се отъждествявате с подобни *** рецидивисти .
30
0
 
6
 
! Отговори
lkqhnew преди 10 години
ti mu vikash "dai dokazatelstva", toi ti povratq "az sum uveren"... smqh pulen...
29
8
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
34 къде я видя тази свобода в Сирия , имаш ли представа какви нелепости си написал , ако не вярваш взимай мешката и марш там
28
1
 
20
 
! Отговори
Свобода или Смърт преди 10 години
Дано Конгреса да одобри, че тогава да видите какво дърво ще ядете от Сирия и Иран.Нападнете ли Сирия, Израел изчезва от картата.Дори и без Руснаците ще ядете шамарите, това не са ви Афганистан, Ирак или Чечня.Време е да си намерите майстора, ненаядени ционистки въшки.
27
11
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Току що дадоха по новините протеста пред аммериканското псолоство имаше сирисйки граждани нормално все ще се намерят няколко служители от посолстсвото или представители на техни външнотърговски държавни фирми ,които ще излязат на протест , НО ТАМ ЯБХА И ОБИАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЯНИ ЛЮБИМЦИТЕ НА БАРЕКОВ хората които бяха приети от Премиера Орешарски и имаха наглостта да говорят по микрофона в МС , там беше отнова гнусно ПЕТНО или *** , ТОВА ЛИ СА ВИ ПАЦИФИСТИТЕ И ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА АСАД
26
2
 
14
 
! Отговори
член преди 10 години
Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия-----------------А аз съм уверен,че Обама ще яде рано или късно шамари от Руснаците
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спасението на душата е много по важно от материалното.Казал го е Христос-Не се стремете да трупате богатства на земята ,а на небето.Най голямото престъпление са войните,загиването на невинни хора,САЩ след 2-рата световна война са изсипали бомби над 27 държави.Няма ли да се спрат най накрая?Войните се водят от глупави хора.Нали има нобелова награда за мир?Прилагат животинския закон-силните животни изяждат слабите.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 14 Не могат да завладеят целия свят,защото ги е шубе от Русия. Но какво значение има това. Алчният финансово-олигархичен капитал/а Обама е пионка в ръцете му/ върти света и е готов децата да си изяде за контрол над световните ресурси. Фактът, че в момента са съюзници на Ал Кайда и останалите радикални главорези е абсурден, ако наистина 11 септември беше дело на Ал Кайда? Или не?
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сирийските "бунтовници" се държат,като нашите "умни" и "красиви" протестиращи или обратно. И едните и другите искат да съборят законно избрани държавни органи. На сирийските ислямисти шишовете им набиват американските *** и подпалвачи на световни конфликти,избили по най-варварски начин милиони японци,чрез атомната бомба,а нашите ги насъсква мутрата и доказан престъпник,най-некъдърния политик от цялата ни история Боко Тиквата,осъден за гранатометната история от международен съд!
22
0
 
7
 
! Отговори
varg преди 10 години
Уверен бъди,че втори мандат няма да получиш.
21
7
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
22 защото няма такова нещо това е като миналогодишния ви край на света като Кеше и неговите глупости
20
8
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
22 защото няма такова нещо това е като миналогодишния ви край на света като Кеше и неговите глупости
19
11
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
На някой от вас случйно направи ли ви впечтление изслушването в комисията по вуншна политика към Конгреса , в коя страна сте сте виждали такова изслушване , а бе , по голяма прозрачност виждали ли сте някога някъде.
18
2
 
23
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
сащ е най-гнусната сатанинска империя съществувала някога,плюя на сащ !Убийци и психопати!