Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия

Сирийското правителство е използвало химическо оръжие, смята той
4 сеп 2013 18:30,
87
Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама изрази увереност, че сирийското правителство е използвало химически оръжия, предадоха световните агенции. Той направи това на пресконференция в Швеция, където е на
посещение.

"Смятаме с голяма увереност, че са използвани химически оръжия и че сирийският президент Асад е източникът", заяви Обама.

Държавният глава на САЩ окачестви употребата на химически оръжия като "варварски акт". По думите му "липсата на отговор на подобни действия само ще повиши рискът от такива атаки в бъдеще".

Освен това Обама заяви, че САЩ продължават да подпомагат сирийската опозиция, както и усилията "да се осигури политически процес на преход във властта в Сирия в бъдеще".

Президентът отбеляза също, че международната общност не може да мълчи в тази ситуация и е длъжна да даде "ефективен отговор", посочва ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Според Обама авторитетът на международната общност и Конгресът на САЩ ще бъде заложен на карта, ако химическо нападение срещу цивилни остане без отговор. Той отхвърли твърденията, че е прокарвал червена линия. По думите му тя е прокарана от международната общност и Конгреса,
които са ратифицирали договор, осъждащ употребата на химически оръжия.

Президентът на САЩ призна, че военният отговор няма да е решение на гражданската война в Сирия, но подчерта, че той е необходим, за да се изпрати ясно послание.

"Операцията ще бъде ограничена по срокове и мащаби, тя ще бъде целева", даде да се разбере Обама.

Президентът на САЩ изрази увереност, че Конгресът ще одобри решението му за военен удар срещу Сирия. По думите му внасянето на това решение за обсъждане от законодателя "не е просто символичен жест". На въпрос какво ще стане, ако конгресмените не дадат съгласие за въоръжена акция, той не даде директен отговор.

Обама обаче заяви, че смята, както и преди, че е в правото си да действа и без съгласието на Конгреса.

Президентът Обама изрази надежда и че руският му колега Владимир Путин ще промени позицията си за Сирия.

Той добави, че е отправял призиви за Сирия директно към Путин, но засега руският държавен глава се е противопоставял на усилията за предприемане на действия от Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес руският президент заяви в интервю за АП, че не изключва възможността страната му да подкрепи резолюция на ООН за военни удари срещу режима на Асад, ако бъде доказано, че той е използвал химически оръжия, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Барак ОбамаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
20
 
! Отговори
4321 преди 10 години
А защо Обама не казва нищо за сваления "стелт" F-22 Raptor преди 2-3 дни? Защо масмедиите мълчат за свръхмодерния, суперневидим и непобедим самолет, който беше свален от сирийското пво преди няколко дни? Или е неудобно да знаем как американчетата губят войната още преди да са я започнали?
16
0
 
18
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Във Виетнам американците са убивали на всеки един военен виетнамец - по трима цивилни. В Югославия при бомбардировките, на всеки един убит военен се падат по пет цивилни. В Пакистан и Афганистан, при бомбардиране с безпилотни самолети, т.н. "роботи-убийци", квотата е вече един убит военен към единадесет убити цивилни. Ако застреляш човек в САЩ, ще те осъдят на смърт. А ако застреляш цивилни граждани, не американци, извън САЩ, ще те наградят с орден.
15
0
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
не е афроамериканец, а индонезиец. виж му носа. официалната теория е друга, разбира се.
14
0
 
7
 
! Отговори
Hmm преди 10 години
Balgareto govorqt lo6o za Amerika a ne znaqt 4e kolkoto Ima vav sofiq Ima I vav Amerika .. Za6to otivat tam neznam?! Prosta naciq hem gi eBat hem gi obi4at..
13
2
 
23
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Тоя скапан *** що не прати хамерикански кораби за бежанците от Сирия и да си ги води у САЩ?! Нали е големият хуманист??? Чак и носител на Нобеловата награда за мир. Баси цинизма майни аз!
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко. Путин ще го свали на земята тоя неуравновесен тип. Не може някакво афроамериканско *** да взема съдбата на цял свят в ръцете си. После да не реват на умряло американците, че най-много терористични атаки имало при тях - нормално, като се врат където не им е работа. Най-важното сега е България да запази неутралитет по този въпрос и да затвори границите за бежанците, които ще плъзнат като *** и по всяка вероятност няма и да се изнесат след като нещата в Сирия се успокоят.
11
1
 
15
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Мръсни империалисти, да фалирате много скоро че да не мъчите света с идиотията си!
10
2
 
10
 
! Отговори
до10 преди 10 години
Както тръгнало 20-30години ще са завладяли цялата планета и това ще е края демокрацията...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"липсата на отговор на подобни действия само ще повиши рискЪТ от такива атаки в бъдеще"---копче, тоя е толкова ***, че говори с правописни грешки... не му вярвайте!
8
2
 
13
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
*** Путин питай,не някакъв си конгрес
7
1
 
25
 
! Отговори
шеф на света преди 10 години
Доколкото разбирам, Обамата иска да премахне ООН и да го замени с американския конгрес? И да стане шеф на света? Като Буш?
6
2
 
22
 
! Отговори
Искам оставката преди 10 години
Искам оставката на Обама! Не съм гласувал за него и не съм го упълномощавал да взема решения и от мое име! От къде на къде този неуравновесен тип ще взема решение за възможна Трета световна война? Кой е той? Прокурор? Съдия? Палач? Господ Бог, за да решава съдбата на целия свят? Най-вероятно е само един палач!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де , какъв ще е ефекта от "Операцията ще бъде ограничена по срокове и мащаби, тя ще бъде целева" ? Освен да плъзнат няколко милиона бежанци друго какво ще стане ? Асад ще вдигне ръце и ще се предаде ли ? Или влизаш и по -суша и наказваш виновниците или използваш максимално дипломацията , кви са тия игрички Ще ви пуцаме , ама да знаете малко ще е , ще устискате .
4
1
 
22
 
! Отговори
s2000 преди 10 години
И този взе Нобелова награда за мир....дано някой ден американците си получат заслуженото за всички войни, които са предизвикали
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малее, как можаха да сложат това грозно извънземно същество за президент на най влиятелната държава! ! ! Този е черен хитлер или черен петър кое от двете е?
2
10
 
2
 
! Отговори
TTTSPS преди 10 години
*** много ги разбираш нещата. болен си
1
2
 
18
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
От достоверни източници съобщават, че на 23 август през южната част на Турция Khatin пътува конвой от 20 товарни автомобили товароподемност от 20 тона всеки , придружени от турската армия , включително и турските сили за сигурност . След преминаване на границата в град Идлиб в Сирия конвоя е посоещнат от бунтовници от групата Dzhabat -ен- Nusra . По думите на един от стражите на турската граница , в три камиона са били транспортирани химически оръжия.Ко става,миротворци???