При атаката в Сирия е използван зарин, отсече ООН

Бан Ки Мун нарече атаката "военно престъпление"
Обновена: 17 сеп 2013 11:39 | 16 сеп 2013 23:00,
38
При атаката в Сирия е използван зарин, отсече ООН
Снимка: Reuters

Организацията на обединените нации (ООН) потвърди, че е открила “ясни и убедителни доказателства”, че в нападенията над предградия на Дамаск през миналия месец е използван зарин, съобщи FT.

Организацията отказа да се ангажира с виновник за нападението, въпреки че би могла да определи траекторията на ракетите спрямо два от засегнатите обекти.

“Пробите от околната среда, които взехме, дават ясни и убедителни доказателства, че са били използвани ракети със зарин”, заключава се в доклада на организацията. Близо три четвърти от кръвните проби, взети от следователите, също са реагирали положително на зарин.

В специално изявление генералният й секретар Бан Ки Мун определи атаката като “военно престъпление”. “Резултатите са неоспорими. Фактите говорят сами за себе си”, коментира той.

Според авторите на доклада метеорологичните условия по времето на атаката – между 2 и 5 ч сутринта, също са за максимизиране броя на жертвите, тъй като заради ниските температури тежкият газ е останал близо до повърхността и е проникнал в по-ниските нива на сградите и съоръженията.

Докладът на ООН беше обявен в сюблимен момент – текат преговори за процеса, по който международната общност да унищожи химическите оръжия на Сирия, след като правителството на страната се съгласи да ги предаде. Очертава се тежка седмица за преговорите около конфликта в близкоизточната държава, тъй като Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров определиха само рамката на процеса, но не и детайлите по него.

“Ако Асад не се съобрази с условията на тази рамка, всички сме съгласни, а това включва и руснаците, че ще има последици”, коментира Кери на пресконференция заедно с френския и британския външни министри. “Рамката изцяло ангажира САЩ и Русия за налагане на мерки по глава VII от Устава на ООН в случай на неспазване на ангажиментите на Сирия”, допълни той.

Глава VII регламентира действията, които могат да се предприемат в случай на ситуации, застрашаващи световния мир, и при актове на агресия. Лавров обаче отрече да има такова споразумение. Според него договорката предвижда всички нарушения на Дамаск да се препращат за разглеждане от Съвета за сигурност към ООН. “Въз основа на фактите съветът ще може да взима решения, включително и да действа в съответствие с глава VII”, коментира той.

“Сигурен съм, че въпреки тези изявления, които идват от някои европейски столици, от американска страна ще се спазва стриктно това, което беше договорено”, заключи Лавров.

Френският външен министър Лоран Фабиюс коментира, че САЩ, Великобритания и Франция искат "силна резолюция" в случай, че Сирия не спазва международните споразумения. Според него действията по разоръжаване на режима на Башар ал-Асад трябва да следват бърз и стегнат график, за да се постигне мирно споразумение за край на гражданската война и провеждане на мирна конференция в Женева когато е възможно.

Фабиюс обаче призна, че разоръжаването на Сирия ще е сложна задача. Джон Кери обаче добави, че ситуацията няма да бъде като в Ирак, където инспекторите на ООН търсеха оръжия за масово поразяване с години.

Според Кери Сирия притежава между 1 000 и 1 300 т химически агенти. По думите му те се съхраняват в региони, контролирани от режима на Асад, като допълни, че силите на бунтовниците няма да попречат на международните усилия за неутрализирането им.

Същевременно експерти предупредиха, че медицинската инфраструктура в Сирия е пред тотален колапс. Според Световната здравна организация (СЗО)37% от болниците в страната са унищожени заради “систематични атаки”.

Още новини от света четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Да военно престъпление, но защо не щат да кажат престъпника? На някой не му отърва...
30
0
 
1
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Ama vi si mislite 4e Asad ne znae koi e izpolzval himi4esko orajie li hahahhahhahaha i ne e mogal da spre tova ahahahhaah
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
К,ви (хим.атаки) в Сирия к,ви 5 леа тея хептен на будали ни взеха ми ,че нас всеки ден ни аткуват с хим .оръжия .Тази сутрин пътувайки за работа видях че небето над нашия град беше чисто слънцето си греше чудесно очертаваше се хубав ден и тогава тръгнаха един след друг самолетите със следитеи, след малко от слънцето и синьото небе нямаше помен , скрити от мазни сивкаво-сини облаци. По страшното е че до такава степен сме сокотели, че не ни прави вече впечатление ,че и ни тровят планомерно
28
3
 
4
 
! Отговори
тиква преди 10 години
тия ще се окажат по-долни и от нато
27
1
 
5
 
! Отговори
**** преди 10 години
В специално изявление генералният й секретар Бан Ки Мун определи атаката като военно престъпление. А това как ще го определи,чужда държава да обстрелва друга суверенна държава,като дори тази или тези държави изобщо не са засегнати от този конфликт,да *** и мишоците им,това не се ли нарича двоен стандарт?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ясни и убедителни доказателства - е де ги де?Само дигат пушилка!Сред нас има и такива дето вярват не на думи а на истински доказателства!
25
1
 
7
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Хм намерили ясни и убедителни доказателства че е използван зарин, ама това го знаехме, те трябваще да кажат КОЙ а те общи приказки дали някой не ги е посъветвал някой черен човек? защото ако беше Срийската армия щяха да отворят ей такава уста.
24
1
 
14
 
! Отговори
Seifi преди 10 години
Кой е изполъвал до сега Атомна БОМБА?Кой убиваше във Виетнам с химически оръжия?Кой убиваше в Иракс химически оръжия?Убийците от ФАЩЗначи за мен е логично пак те да са използвали такива оръжия!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРАВИЛНО, *** *** ИМАТ ПРАВО, КАКТО И ГЕНЕРАЛИТЕ ОТ ЗАПАСА, КАКТО И ПОДРЪЖНИЦИТЕ НА ВЕЧНИЯ МИР, КОГАТО ТЕХНИТЕ КУМИРИ СА ИЗБИВАЛИ ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА СЛЕД ПРЕВРАТА, НЕ Е ЗАРИН, ТОВА Е ДОЛНА МАНИПУЛАЦИЯ, АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ЗАВЛАДЕЯТ СИРИЯ ЗАРАДИ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ, КАКТО НАПРАВИХА В ИРАК... А ОТ ТАМ НЕ СЕ ЛИ ИЗНЕСОХА, КАТО В АФГАНИСТАН... А ТАМ НЯМАШЕ МНОГО ИЗКУПАЕМИ... АБЕ НИЩО, ВИНОВНИ СА ЕВРЕИТЕ, АМЕРИКАНЦИТЕ И БОЙКО БОРИСОВ! КАЗАХА ГО РАЗБИРАЩИТЕ - БИЛО Е МУХОЗОЛ!
22
2
 
1
 
! Отговори
Заринчо преди 10 години
До худиниТо всичките беди от това дяволско племе произлизат!А ако имате "очи да видите": Всичката кръв на народа ни тече в ненаситните им гърла (без тази на "шабците").
21
1
 
6
 
! Отговори
Заринчо преди 10 години
Поредната пропаганда на Организацията Окупираща Нации!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
въпреки че би могла да определи траекторията на ракетите ------------------------------------------------------------------------е как, ако вземат че определят траекториите, ше им иде на кино обосновката за нападенията и ше се разминат с целите на биг брадърите
19
0
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 10 години
Съгласен съм, че не действа, защо им е да действа? : D
18
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Заринът притежава поразяващо действие при всички пътища на проникване в организма през устата, през кожата и по дихателен път. Но отбележете си Зарина не действа на фото и видео оператори.
17
6
 
4
 
! Отговори
Bungar преди 10 години
Niama po losho neshto ot voinata.No neka stane jasno koi kogo i kakvo podkrepia.Ako Russia podarza rezima na Bashar Asad neka go napravi otkrito i da mu pomogne da stabilizira vlasta si i darzavata.Ako ne podkrepiat rezima da pomognat zaedno s Amerika reshenie da se spre voinata.Sled kato Amerika se reshava da nakaze edin diktator koito trovi naroda si,kakvo po dobro ot tova
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някъде четох че хамериканците са били изтреляли 2те бомби от испания,не от израел,и че руснака ги е засякул и дори контролирал.Могъл е да ги върне в испания но ги е потопил в морето,на g20 *** затова беше бесен,губят контрол на собствените си бомби
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
evreite dokato ne se zatriat nema da se sprat.lud umore nema.jalko 4e 6e povlekat mnogo nevinni jertvi sas sebe si bade6teto prinadleji na rusia i kitai .usa skoro 6e izpadnat v kriza daje moje da zapo4ne grajdanska voina i da se razcepat na sever i jug osven da pe4atat zeleni xartii i da jivejat na kredit za drugo ne stavat.imat nai golemia svetoven dalg ..darjava ***
14
3
 
5
 
! Отговори
HST преди 10 години
Та мисълта ми е, че за това дават толкова зор да нападат Сирия...
13
3
 
16
 
! Отговори
HST преди 10 години
Добре, бе хора, не ви ли е ясно,че САЩ не са водили война доста време. Имат ракети, "умни бомби" и т.н. оръжия, които трябва да се изразходват, за да бъдат произведени нови след това. Икономиката трябва да се стимулира, дори с цената на война. Смятайте колко хора сега стоят "бадева", щото армията няма нужда от попълване на запасите...
12
2
 
6
 
! Отговори
аха преди 10 години
БГ министърът твърди, че няма доказателства за зарин. Сега на кой ще вярвате....