ООН: В Сирия се вършат тежки престъпления срещу деца

Подлагани са на мъчения като електрошокове, изтръгване на ноктите
Обновена: 11 фев 2014 13:47 | 5 фев 2014 12:47, Елка Василева
43
ООН: В Сирия се вършат тежки престъпления срещу деца
Снимка: архив, Reuters

Сирийските опозиционни групи, подкрепяни от Запада, наемат деца на бежанци в съседните страни, а правителствените сили арестуват и измъчват деца, свързани с бунтовниците, се казва в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от Ройтерс.

В доклада се констатира, че в ранните стадии на близо 3-годишния въоръжен конфликт сирийските правителствени сили са били до голяма степен отговорни за тежките престъпления срещу деца. По-късно, със задълбочаването на конфликта, все повече зачестяват злоупотребите и престъпленията срещу деца и от по-организираните бунтовнически сили.

"Страданията, понасяни от децата в Сирия от началото на войната и документирани в този доклад, са неописуеми и неприемливи", отбелязва Бан Ки Мун в доклада с дата 27 януари, разпространен в интернет вчера. Изнесените факти са за периода между 1 март 2011 г. и 15 ноември 2013 г.

Според генералния секретар на ООН опозиционните групи наемат и използват деца както за помощници, така и за войници.

"Особено тревожни са случаите на наемане на деца сред бежанските маси в съседните страни. Повечето от описаните случаи се отнасят до групи, свързани със Свободната сирийска армия, и до въоръжени групи на сирийските кюрди", отбелязва Бан Ки Мун.

Правителствените сили са "отговорни за арестите и измъчванията на деца за предполагаеми или фактически връзки с опозицията, и използването на деца като живи щитове", добавя той.

В доклада се описват и някои от мъченията, на които са били подлагани сирийски деца - "бой с метални жици, камшици, дървени или метални тояги; електрошокове, включително в областта на гениталиите; изтръгване на ноктите на пръстите на ръцете и краката; сексуално насилие, включително изнасилване или заплаха с изнасилване; симулирани екзекуции; горене с цигари; лишаване от сън; изолиране в единични килии; измъчване на близки хора пред очите на децата", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 10 години
Тоя педофил по на надоло в коментарите 25,27 няма ли кой да изтрие ,децкото порно което му се върти в болния мозък и охканията му са поне за разпит и проверка на компютъра му...
36
0
 
0
 
! Отговори
У цело Свето преди 10 години
Момчетата няма нищо по страшно от пупертет с автомат!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Злите и подли имперски амбиции на США стигна и до Сирия да видим кой ще е следващ
34
0
 
3
 
! Отговори
статията се позовава преди 10 години
елигофрена да се самоопредели като евентуално /демократичен/и да се палне за това , защо деца убийци които са проислямски и западно настроени след като извършат убийства, не са погалвани по главичките и изпращани да ядат пилаф..и не4 мога да разбера толкова ли се идиотизирахме че да ни пробутваттакива простотии..
33
0
 
3
 
! Отговори
еврика преди 10 години
В какъв жалък свят живеем и безчестен,потдържане на двете страни и накланяне везните в желаната посока като другата страна изведнъж станали престъпници срещу мира.И каква е ползата от този доклад,помогна ли се на палестинските деца да се завърнат в родината си,изправи ли се пред съд лидера на детска армия захранвана с наркотици Джошуа Милтон Блайи т.нар.генерал"Butt Naked"?А неспиращите войни?
32
2
 
9
 
! Отговори
кино вино преди 10 години
армията на сирия измъчвала деца колко трогателно тоя, бай -ким маймун не го знам какъв е но тия деца от къде ги ловят от училище от домовете им или на улиците с калашници да стрелят и да убиват деца които се чудят как да оцелеят????
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОРИСОВ И ЕРДОГАН СА ЗАЕДНО ЯСНО ГО ДОКАЗАХА С МНОЖЕСТВОТО СИ ВЗАИМНИ КОНТАКТИ ДЕТО ДОРИ ДПС НЕ ПОЛУЧАВА!!!!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
гофус преди 10 години
До 32 Не знам дали е подкрепил ислямистите,обаче няма да се учудя.За сметка на това,ясно чух,че РБ и ГЕРБ,се изказаха в тяхна подкрепа.Срам и позор за цялата нация,и голям грях.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо добро не чака един свят, в който управляват *** като американците !
28
2
 
15
 
! Отговори
Вярвам преди 10 години
То и в Ирак имаше ядрени бомби,нали помните...
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при исляма извращенията се смятат за нещо нормално
26
2
 
13
 
! Отговори
гофус преди 10 години
Пак гнусни лъжи.Тези всичките извращения се вършат от подкрепяните от запада муджахидини.Страдат най-вече християните там,и не само те.Обаче ООН и западната преса,ги приписват на Асад.Това са гнусни инсинуации и подли лъжи.Вече сме ги чували.Мир за Сирия.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пак пропаганда с деца, за да се трогнем и подкрепим войната! Тия не разбират, че им мина времето...
24
7
 
1
 
! Отговори
Кой където свари! преди 10 години
Едно 9-годишно момиченце е видяло там повече секс от колкото аз съм правил за 10 години!!Ту от пред ту от зад ту от пред ту от зад. И на тройна и на двойна. И два едновремено без значение в кой отвор. И с цяла ръчичка да я поразширят :DИма си предимства да си ислямист само да имаш парички да си купиш булката искам да кажа детето :D
23
1
 
14
 
! Отговори
Баш Ашлак преди 10 години
А бе ко да ви кажем,Поредния фишек, който трябва да размъти водата. Ясно е че именно господа антихристите от Уолстрийт и техните побратими от онази изкуствено създадена държавица близо до Сирия се опитват да ги омаскарят хората на Башар по всякакъв начин. Но на мен описаните методи на изтезание на деца по ми приличат на използваните от ЦРУ през 50-те и 60-те години. Как пък за толкоз години грам фантазия не проявиха и не промениха нищо в бруталните планове за съсипване на суверенни държави.
22
5
 
3
 
! Отговори
Особености на Исляма преди 10 години
Това си е полуциганска държава!!!!Там на 12 години са вече бащи :DА малките ги почват още от 9-годишни да ги къртят :DОх на бати :D
21
10
 
2
 
! Отговори
Обамун и Путирун преди 10 години
Докато не му се порне трътката на Башарчо като Муамарчо там спокойствие няма да има!!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Там 12 годишни *** стрелят с автомати... Като искат да се правят на мъже (да носят оръжие) - да си носят и последствията.
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе не се правете на неразбрали, доклада не е, че са застреляли някое дете с пушка, а защото като ги хванат ги изтезават. От друга страна това не са деца, а 15-16 годишни хъшлаци.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западът доказа, че единственият бог за него е Мамона и луксозния начин на живот. Християнството е за парлама, а демокрацията е маска зад която се крият чудовищата на Ада!