Евакуират бунтовници и цивилни от сирийския град Хомс

Градът е под обсада от армията вече над две години
7 май 2014 12:10, Елка Василева
2
Евакуират бунтовници и цивилни от сирийския град Хомс
Снимка: архив, Reuters

Три автобуса с около 120 опозиционни сирийски бойци, цивилни граждани и ранени напуснаха централната част на сирийския град Хомс в изпълнение на споразумение за евакуация между сирийското правителство и въстаниците, съобщава Франс прес.

По сведения на сирийски активисти в Хомс тази сутрин са пристигнали пет автобуса, които ще се използват за евакуацията, допълва Асошиейтед прес. Според АФП общата бройка на хората, които днес трябва да се изтеглят от Хомс, е около 2000 души.

Споразумението беше сключено между силите за сигурност и въстаниците в присъствието на посланика на Иран и на представител на ООН. Според една от версиите на текста, получена от АФП, въстаниците ще могат да напуснат града заедно със семействата си и някои лични вещи и ще запазят личното си оръжие. Те ще бъдат транспортирани в северната част на провинцията в автобуси със затъмнени стъкла и полицейски ескорт.

В замяна на разрешението за напускане на Хомс сирийските въстаници ще позволят правителството да предостави помощ на две селища в северната част на Сирия, които са под обсада от опозицията, твърди АП, позовавайки се на местен опозиционен източник и на сведения от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Хомс е под обсада от армията вече над две години. Той е третият по големина сирийски град и е стратегически разположен в централната част на страната. Преди началото на гражданската война пред 2011 г. градът имаше около 800 000 жители, от които 65 процента сунити, 25 процента алауити, 7 процента християни и 3 процента шиити.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: СирияХомс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Ко?НЕ! преди 9 години
Само да кажа,че Хомс е в ръцете на армията,от близо 1 година.Малко изоставате
1
1
 
10
 
! Отговори
деф преди 9 години
Краят на края на поддържаните от сащ ислямисти, нататък е само агония.