Президентски избори в Сирия със сигурен победител

Сирийската опозиция призова за бойкот на днешния вот
Обновена: 3 юни 2014 15:53 | 3 юни 2014 09:08, Елка Василева
34
Президентски избори в Сирия със сигурен победител
Снимка: Reuters

В Сирия днес се произвеждат президентски избори. Очаква се те да бъдат спечелени от президента Башар Асад, който ще се състезава за поста с двама не много познати политици – Хасан Нури и Махер Наджар, отбелязва ДПА. Асад, който е на власт от 2000-та година, се бори за трети седемгодишен мандат.

По официални данни около 15, 8 милиона сирийци имат право на глас. Повече от 9 000 изборни секции ще бъдат отворени в зоните, контролирани от правителството, от седем сутринта до седем вечерта местно време. Избирателите ще могат да гласуват където пожелаят, само срещу лична карта. Целта на властите е да улеснят вота на близо 7 милиона разселени сирийски граждани, отбелязва Франс прес.

Хиляди сирийци, живеещи в чужбина, вече упражниха правото си на глас в 38 посолства. В избирателните списъци за гласуване в чужбина са включени 200 000 души.

Това са първите президентски избори в Сирия от десетилетия, в които има повече от един кандидат. Досега Башар Асад и баща му Хафез Асад, който управлява страната от 1970 до 2000 г., бяха избирани чрез референдуми.

Сирийската опозиция призова да се бойкотира вотът. Опозицията и западните й съюзници настояваха Асад да се оттегли като първа стъпка към спиране на гражданската война, започнала през 2011 г. с мирни продемократични протести, но взела вече 162 000 жертви.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че изборите са фарс, обида и измама с демокрацията.

Избирателният закон, приет тази година от контролирания от Асад парламент, забранява на президентските избори да се кандидатират сирийци, живели извън страната последните десет години. По този начин бе елиминирано участието в изборите на повечето от най-известните опозиционни лидери, които отдавна живеят в изгнание.

Двамата съперници на Асад за президентския пост твърдят, че са сериозни конкуренти. Хасан Нури казва, че не е нито от режима, нито от опозицията, а представлява народа и е водач на "мълчаливото мнозинство". Той е бил пет години депутат преди 2000 година и министър на администрацията от 2000 до 2002 г.

Другият кандидат - Махер Хаджар, който в момента е член на парламента, критикуваше Асад за участието на властите в мирните преговори в Женева, на които не бе постигнат напредък за уреждане на конфликта. През 2000 г. Хаджар се отцепи от комунистическата партия и създаде собствена политическа формация в родния си град Алепо. По-късно стана един от основателите на Националния комитет за единство на сирийските комунисти. И тримата кандидати са критично настроени към САЩ и техните съюзници.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Здравка Вълчева Здравкеееййй, мноу си проста, вЕрвай ми!
25
0
 
1
 
! Отговори
ТТ преди 9 години
"И тримата кандидати са критично настроени към САЩ и техните съюзници."Защо ли?
24
1
 
8
 
! Отговори
емо преди 9 години
терористите са американските платени ***.долу америка
23
6
 
4
 
! Отговори
Здравка Вълчева преди 9 години
Сирийския народ е между два "воденични камъка",а вие сте седнали да пишете простотия след простотия и да се правите на "готини".Войната в Сирия е за свобода,няма етническо разделение,мюсюлмани и християни се борят заедно за да изчистят земята си от хората на режима,които превърнаха Сирия в руини и нагло използват американските клишета - терорист,ислямист и т.н."Правителството" е компрометирано след като избива собствения си народ лъжейки ,че са терористи.
22
7
 
3
 
! Отговори
Здравка Вълчева преди 9 години
Който не гласува в Сирия му отнемат личната карта/основно човешко право на свободно движение/,не изплащат заплатата на работник ,който не е показал бележка ,че е гласувал за Башарчето.Това ли е вашата демокрация,по-точно това е вашата ДЕМОНкрация.САЩ подкрепят Башарището,защото е тяхно протеже и много от американските, политически, "театрални"постановки в близкия изток са ставали с негова помощ.Русия го подкрепя,защото има икономически интерес/договори за милиарди долари сключени още с бащата /
21
5
 
9
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Мачкай ислямистките плъхове ,Башар !!!!
20
3
 
3
 
! Отговори
Здравка Вълчева преди 9 години
До Духът на мечаПо-голяма простотия не съм чувала!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
3
 
9
 
! Отговори
7 преди 9 години
то щото изборите в Украйна не бяха "фарс и обида за демокрацията". Щом те са легитимни, значи и сирийските са си напълно редовни
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тримата кандидати са критично настроени към САЩ и техните съюзници - виждате ли къде им е проблемът на Кери, а те в САЩ дали имат повече от двама кандидати с които разиграват такъв фарс, че ....
17
4
 
7
 
! Отговори
до антимутра преди 9 години
Че какво те кара да мислиш, че само руснаците в Крим са гласували за присъединяване към Русия? Всъщност са гласували всички етноси в Крим.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изборите са същия фарс като така нареченият референдум в Крим, чието присъединяване към Русия света никога няма да признае
15
7
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Донецк 95% на референдума! Нищо, че са само 40% руснаци тамСлавиянск 96% на референдума! Нищо че са само 50% руснаци тамБашар Асад 97% на изборите!!! Нищо, че народа го мрази.Под дулото на оръжието изборните резултати винаги са били ясни!
14
5
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ИЗБОРИТЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ ОТ БАШАР АСАД :DПРОГНОЗИРАМ ПОБЕДА ЗА БАШАР АСАД С НАД 95%-ТА :D
13
5
 
7
 
! Отговори
Духът на меча преди 9 години
Лично за мен Асад е единствения човек на тая проклета планета, който е по-голям от живота.Каузата му е честна и справедлива, защото християнския Господ и Аллах се бият на негова страна.
12
10
 
5
 
! Отговори
ПСПК преди 9 години
Няколко примера за избори по дулата на оръжията : Демократични - референдум на Фолклендските острови - 95 % ЗА , - избори в Афганистан - вземане на властта в Киев на 22.03 - без кворум в Радата! - избори за президент в Украйна. ФАРСОВЕ ---- - Референдум в Крим - 99% ЗА ; - Референдум в Донбас - 90% ЗА - Сирия - за президент
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пожелавам ви режим ксто този на клана Асад , за да можете да раьберете разликата и да оцените правилно свободата която не заслужавате
10
8
 
4
 
! Отговори
:))) преди 9 години
"..гражданската война, започнала през 2011 г. с мирни ПРОдемократични протести, но взела вече 162 000 жертви." ПРОдемократите муджахидини, като видяха ,че тиранинът не дава властта, започнаха да ядад сърцата на заблудените му войници. С цел да изядат всички.Свян тук всякакъв забравете :)
9
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ооооо любовница на пътин асадчо значи сигурен победител
8
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв президент е този криесе в сибир
7
5
 
32
 
! Отговори
Кака Пена преди 9 години
Прякото гласуване в Сирия е много по-демократично от президентските избори в САЩ. Кери да си пие хапчетата. Подкрепям Асад, Путин, Южен поток и всички, които се борят срещу хегемонията на САЩ :-)))Само Станишев да си подаде оставка и да изчистят България от Доган, както и от Дънди Прешъс метълс, които от 1.06 имат право да изнасят златото на Ада Тепе. Мизерни съдии български, продажни мекерета!!!