Нури ал Малики може да запази премиерския пост, постанови иракски съд

САЩ призоваха да не се изостря политическото напрежение
11 авг 2014 13:53, Елка Василева
2
Нури ал Малики може да запази премиерския пост, постанови иракски съд
Нури ал Малики. Снимка: Reuters

Иракският федерален съд - най-висшата съдебна инстанция в страната, постанови, че блокът "Държава на закона" е най-големият в парламента, което означава, че неговият лидер шиит Нури ал Малики може да запази премиерския пост в страната, съобщи иракската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Сега президентът съгласно конституцията трябва да натовари Малики да състави ново правителство в Ирак, който е изправен пред огромно изпитание заради нахлуването на ислямски сунитски бунтовници и кървави междурелигиозни вражди.

Малики, който изпълнява функциите на служебен премиер след изборите през април, отхвърля призивите от различни страни – от сунити, кюрди, някои шиити и от влиятелния си шиитски съсед Иран, да отстъпи в полза на друга, не толкова поляризираща страната политическа фигура. САЩ, които помогнаха на Малики - тогава слабо известен политик, да заеме премиерския пост през 2006 г., също показаха, че е време той да си върви.

Още по темата

Държавният секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес, потвърди днес пълната американска подкрепа за иракския президент Фуад Масум като гарант на иракската конституция. "Ние очакваме Малики да не създава проблеми", добави той, след като Малики подаде жалба срещу президента, обвинявайки го в нарушаване на конституцията. Кери каза, че формирането на ново иракско правителство има ключово значение за стабилността и успокояването на Ирак и призова премиера Нури ал Малики да не изостря още повече политическото напрежение, предаде Ройтерс.

Веднага след решението на съда, взето по повод на жалба на Малики, членът на парламентарната група на "Държава на закона" Махмуд ал Хасан призова президента кюрд Фуад Масум да възложи на Малики съставянето на новото иракско правителство. "В противен случай президентът би се оказал в "опасната позиция на нарушител на конституцията", каза Хасан.

Друг висш иракски служител, цитиран от Ройтерс, обаче каза, че решението на федералния съд в полза на Малики е "твърде проблематично". "Това решение само много, много ще усложни положението", каза служителят, помолил за анонимност заради твърде чувствителните междурелигиозни различия в Ирак.

Критици на Малики го окачествяват като "сектантски и авторитарен управник", който може да бъде сравняван със сваления диктатор Саддам Хюсеин, срещу когото Малики дълги години се бореше от изгнание извън страната.

Снощи специални части, верни на Малики, заеха позиции в стратегически пунктове в столицата Багдад малко след като той произнесе остра реч, с която даде да се разбере, че няма да се поддаде на натиска да се откаже от искането си за трети премиерски мандат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
едно от тежките последствия на "мишън акомплишд". с твърде сериозно международно въздействие и много ракови разсейки, които бяха допуснати благодарение на "либералната" политика на някои добре платени с измамнически пари "правочовешки" параорганизации. въпреки тоталното следене, вънзаконно подслушване и огромните суми, които глътнаха "службите" служещи на биг брадър-а, никой, от стотиците "европейци" биещи се на страната на ис не бе спрян. но така е удобно на биг брадърa -така се прави по света.
1
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Като пристигне Халифа , главата на Малкия диктатор ще украси музея на Багдат !