Танкове излязоха по улиците на Багдад

Верни на премиера Малики спецчасти блокираха стратегически райони
Обновена: 11 авг 2014 09:32 | 11 авг 2014 08:29, Елка Василева
9
Танкове излязоха по улиците на Багдад
Нури ал Малики. Снимка: Reuters

Специални части, верни на иракския премиер Нури ал Малики, заеха позиции в стратегически райони в столицата Багдад, след като той обяви, че няма да отстъпи под натиска да се откаже от борбата за трети мандат и ще подаде жалба срещу президента Масум за нарушаване на конституцията, съобщиха световните агенции.

Лоялни на Малики шиитски милиции увеличиха патрулите си в столицата, войници и полицаи отцепиха "зелената зона" - силно охраняван квартал, в който са разположени ключови институции на страната. Танкове са разположени по главните улици, обявена е повишена бойна готовност.

По данни на местните медии силите за сигурност са започнали да заемат позиции час и половина преди премиерът да обяви в реч по националната телевизия, че ще подаде в съда жалба срещу президента Фуад Масум за нарушаване на конституцията. Малики увери също, че смята да продължи борбата за трети мандат на премиерския пост.

По думите на Малики президентът е нарушил конституцията, като не е спазил крайния срок, даден му да поиска от най-големия политически блок да номинира премиер и да състави правителство. "Днес ще подам официална жалба във федералния съд срещу президента Фуад Масум за извършване на явно конституционно нарушение заради политически сметки", каза Малики, цитиран от Ройтерс.

Иракският парламент отложи вчера следващото си заседание за 19 август заради липсата на консенсус за избора на нов премиер. Това стана на фона на засилващия се международен натиск Ирак да се сдобие с правителство на националното единство - нещо, което е смятано за необходимо условие за постигане на победа в борбата с настъпващата в северната част на страната сунитска джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД), отбелязва Франс прес.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До онбашиятаразликата е че в Катар С.Арабия не са минали още янките като Ирак тоес чрез сила
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 5Ако им трябва лидер, да им изпратим малко от нашите. Ние имаме повече отколкото са ни нужни.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До : 1 Разликата е че едните са американски *** а другите не са.
5
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Прав си а и туризма да се възроди искам да посетя Багдад ама нали са прости живеят в 16 век съмнявам се да стане.Трябва им лидер.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давай, Нури Ал Малики, след победата на шиитите ще се обеденят с Иран и ще създадат новата Персийска империя. Това е жизнено важно за Европа да може да има силна преграда пред диваците от ИДИЛ.
3
0
 
4
 
! Отговори
брей че амбиция! преди 9 години
Какво ли не правят хората, за да имат в биотграфиите си "премиер" !
2
1
 
10
 
! Отговори
макето преди 9 години
"да дойдат танковете" цитат от виден наш политикНури Ал Малики- и двата липп картата на ИДИЛ да не се окаже верна преди 600 години западните дръжавици подходиха по същия начин докат не потропаха у Виената
1
2
 
19
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
сравнете кувейт, саудитска арабия, катар или която си искате абсолютна монархия с друга арабска държава където пак има нефт, но е е демокрация. и едните и другите са араби, семето не играе, и едните и другите имат нефт или газ. от какво ли е тая разлика?