Тероризмът ще спре, щом Западът остави Близкия изток

Ислямският тероризъм е образ на войните в арабския свят, смята Джефри Сакс
Обновена: 25 яну 2015 13:18 | 25 яну 2015 11:02, Бойчо Попов
105
Тероризмът ще спре, щом Западът остави Близкия изток
Снимка: Reuters

За да се сложи край на тероризма на радикалния ислям, то войните на Запада  за контрола в Близкия изток трябва да бъдат прекратени. Това пише в свой анализ за Project Syndicate Джефри Сакс, професор по устойчиво развитие, здравна политика и управление, както и директор на Института за Земята към Колумбийския университет.

Френският министър-председател Манюел Валс не използва метафора, когато заяви, че Франция е във война срещу радикалния ислям. Всъщност това е истинска война и презрените атентати в Париж са част от нея. И все пак и тук, както и в повечето войни, става дума за нещо много повече от религия, фанатизъм и идеология. Става дума също така и за геополитика, а решението в крайна сметка трябва да се търси също в геополитиката, убеден е Джефри Сакс.

Престъпления като тези в Париж, Ню Йорк, Лондон и Мадрид - атаки срещу безброй кафенета, молове, автобуси, влакове и нощни клубове, са обида за основните човешки ценности, защото невинни хора са убити умишлено, за да се всява страх в обществото. Ние обикновено декларираме атентатите като актове на безумци и социопати и самата идея, че може да има обяснение, което е извън лудостта на извършителя, ни се струва отблъскваща.

Въпреки това в повечето случаи корените на тероризма не са лудост. В повечето случаи става дума за акт на война, дори и да иде реч за война от безсилните, а не от легитимни държави и техните армии. Ислямският тероризъм е образ, разширение, на днешните войни в Близкия изток, смята Сакс. По думите му намесата на външни сили ще превърне тези отделни войни в единна регионална война, която постоянно променя формата си, разширява се и става по-жестока.

От гледна точка на джихадистите, както тя може би се възприема и от американски или френски мюсюлмани в тренировъчните лагери в Афганистан, Сирия и Йемен, ежедневнието е оформено от крайно насилие. Смъртта е вездесъща, много често в резултат на бомби, безпилотни самолети и войници от САЩ, Франция и други западни сили. А жертвите често са невинни "странични щети", като къщи, сватби, погребения и църковни събрания.

Хората на Запад не искат да признаят, и най-вече отказват да повярват, че техните лидери безсрамно погубват живота на мюсюлманите от поне един век насам - в безброй войни и военни конфликти, произтичащи от преобладаващата за Запада власт.

Какво послание са получили мюсюлмани от водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г.? Около 100 000 цивилни иракчани, по много консервативна оценка, са били убити във война, която се основава на вероятно фалшив претекст. САЩ никога не се извиниха, да не говорим пък че не признаха избиването на цивилни граждани.

Друг пример според Джефри Сакс е Сирия, където една гражданска война, която е била подхранена и от САЩ, Саудитска Арабия и други съюзници, е коствала животите според някои оценки на 200 000 сирийци. 3,7 милиона души бяха принудени да напуснат страната, а 7,6 милиона са били разселени в рамките на собствената си страна.

От 2011 г. ЦРУ и съюзниците на САЩ предоставят оръжия, пари и обучители и се опитват да свалят президента Башар Асад. За САЩ и техните съюзници войната едва ли е нещо повече от битка, за да се отслабят покровителите на Асад - Иран и Русия. А сирийските цивилни са деградирани до пушечно месо, пише Сакс.

Дълго преди да е имало ислямски тероризъм на Запад, Обединеното кралство, Франция и САЩ залагаха на дипломатически шикалкавения и преврати, войни и тайни операции в Близкия изток, за да утвърдят и да потвърдят политическия контрол на Запада в региона.

Историците познават тази нещастна история, която повечето хора в западния свят не познават (не на последно място, защото много интервенции са били извършвани тайно). След падането на Османската империя преди век западните сили по най-различни причини се опитваха да контролират Близкия изток, включително чрез контрол на добива на петрол, достъп до международните морски пътища, сигурността на Израел  и геополитически спорове с Русия в Египет, Сирия, Ирак и Иран.

Днес Съединените щати поддържат над 20 военни бази в шест страни в региона (Афганистан, Бахрейн, Джибути, Обединените арабски емирства, Оман и Турция) и имат сериозно военно присъствие в много други страни, като например Египет, Кувейт, Катар и Саудитска Арабия. Те са снабдили с оръжия и обучили муджахидините в Афганистан, за да се бият срещу СССР, (и така всъщност са дали началото на предшествениците на Ал Кайда); подклаждали са войната между Ирак и Иран през 1980; нахлуха в Ирак през 2003 г.; и от  2011 г. насам се опитват да свалят Асад.

Фактът, че терористичните атаки на джихадисти на Запад са сравнително ново явление и се случват от около 20 години, вероятно се дължи на факта, че те са неволен негативен ефект от външнополитическа дейност ("Blowback").
С няколко изключения страните, в които са били извършени нападенията, са участвали в периода след 1990 г. в ръководените от Запада военни операции в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Самите терористи също оправдават своите действия с политически мотиви. Изявленията на терористите обикновено се предават само за кратко. Факт е обаче, че почти всяка терористична атака на Запада или срещу западни посолства и служители е била придружавана от послания, че е извършена в отговор на западна намеса в Близкия изток. Терористите в Париж посочиха като причина френските мисии в Сирия.

Искам да стане абсолютно ясно, че действията на западните страни по никакъв начин не оправдават ислямския тероризъм, категоричен е Джефри Сакс. Но позоваването на тези мерки има за цел да илюстрира това, което ислямският тероризъм на Запада представлява за самите терористи - насилието в Близкия изток. Западът е допринесъл значително за създаването на този фронт, като е въоръжавал предпочитани от него актьори, започвал е локални войни, и е предизвикал смъртта на безброй цивилни, допълва още той.

За да се сложи край на тероризма на радикалния ислям, то войните на Запада  за контрола в Близкия изток трябва да бъдат прекратени. За щастие ерата на петрола постепенно се приближава към своя край. Според Сакс хората трябва да ускорят този край - от съображения като изменението на климата населението на Земята трябва според него да остави повечето от изкопаемите горива в недрата на планетата.

Другите традиционни мотиви за военна намеса от страна на Запада са загубили своята валидност. Обединеното кралство вече не трябва да  гарантира сигурността на търговските пътища към колониална Индия, а САЩ не се нуждаят от пръстен от военни бази, за да се защитават от Съветския съюз в залива.

Така че, според Сакс, сега е крайно време Западът да остави арабския свят да се управлява и развива самостоятелно, без да има военна намеса. А и по думите му има достатъчно причини да се смята, че самостоятелно управляващ се арабски Близък изток ще взема по-разумни решения и ще стане мирен глобален партньор в областите на науката, културата и развитието – както е били и в миналото. 

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се запали фитила на челмата
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 28......По твоята логика тогава да се обединим с Исляма за обща клауза....да унищожим Запада и САЩ и да въдвориме ширията нали?
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 26Новите технологии отдавна са открити- Тесла,Мехран Кеше...Дали обаче мирният свят ще си извоюва правото да ги прилага или винаги войнолюбците ще ни управляват
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
докато не бъдат унищожени САЩ ЕВРОПЕСКИЯТ СЪЮЗ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ НЯМА ДА ИМА СПИРАНЕ БРАВО
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имате петрол в пустините, и без да го продавате на Запад ще изсъхнете бързо. Още малко почакайте да се открие нова технология за производство на горива, и никой няма да ви знае. И да не искате да ходите ни на Запад, ни на Изток!
21
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторът е платен комунист с пари от Кремъл--статията е пропаганда на Путин.
20
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учуден съм--нима е вярно--------някой е написъл истината!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
0
 
29
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Значи според теб трябва да си караме както до сега ли.Колкото повече запада се меси, толкова повече европа се пълни с имигранти и се ислямизира. Последствията се виждат от всички и на европейците ще им се налага да плащат все по висока цена за собствената си политика.
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако краварите спрат да наливат масло (петрол) в огъня - той сам ще си угасне!
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тероризма във арабският свят ще спре ако му се отнеме финансирането от Саудитска Арабия .
16
3
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
сащ са виновни за всичко знаем как се е създала преди 200 годтова оръжие трябва да се продава по света и затова янките няма да мирясат да правятзулуми по света жалко че старата к------- европа ги подкрепя но докога койтоостане жив ще разбере
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДААААММ ТОЧНО ТАКА
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dnes.bg,браво,че сте се осмелили да представите анализа на проф.Джефри Сакс ! Спокойно,няма да си помислим,че го споделяте !
13
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-после един да каже истината с нарицателното име. Браво. Всичката политика на САЩ е приватизиране на националните богатства на тези страни. Използвани са различни методи и похвати за поробването на арабския свят. Не оправдавам тероризма, но не оправдавам и тероризма на САЩ. Целта на действията в Украйна са богатствата на Русия. На никой не му трябва бедна Украйна, целта е газта и нефта на Русия. Разбиха СССР, сега искат да парчедосат и самата Русия. Браво на Путин за действията му.
12
1
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Когато успеете да вкарате разгневените пчели обратно в един кошер, тогава ще спрете и тероризма !
11
1
 
16
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Тероризмът ще спре,ама друг път!
10
6
 
41
 
! Отговори
Aлекс преди 9 години
Браво!На похода в Париж никой не посмя гласно да попита "Как се стигна дотук?", да не говорим за отговора.
9
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава статия. Чакам сега тримата американски сенатори да отскочат до Бг и да уволнят автора. Как може да се пише истината не ми е много ясно.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще спре той - таватанци .... ще спре когато религията излезе от ръководството на държавите им - дотогава постоянно ще се промиват мозъците им че наречените от тях - неверници са виновни за всичко
7
5
 
43
 
! Отговори
Marin Ruseborn преди 9 години
Браво на Бойчо Попов! Чудно как смее, в демократична България, да напише подобна статия, и най вече, как са му позволили да я публикува?