Асад твърди, че е подкрепян от сирийците въпреки войната

Той оспори твърдението за рухване на сирийската държава
5 мар 2015 08:58, Елка Василева
7
Асад твърди, че е подкрепян от сирийците въпреки войната
Башар Асад. Снимка: архив, БТА

Президентът Башар Асад заяви, че се ползва с подкрепата на сирийците и че държавните институции продължават да функционират въпреки продължаващата четвърта година война, съобщи Франс прес.

В интервю за португалската телевизия Ер Те Пе Асад каза, че образът, който му се представя на Запад - че "народът е срещу него, че страните от региона са срещу него, че Западът е срещу него" - е изопачен. Асад подчерта, че ако е успял да устои на четири години война, това е "единствено защото се ползва с подкрепата на народа".

Той оспори твърдението за рухване на сирийската държава. "Ние имаме институции, които продължават да функционират /.../ продължаваме да плащаме заплати, дори в някои райони под контрола на терористите", заяви Асад.

Президентът уточни, че подкрепя "политическо" решение на конфликта, но голяма част от опозицията е свързана с трети страни, включително от Персийския залив и той приема само тази опозиция, която защитава интересите на народа. "Пред нас има не една опозиция, а няколко. Някой от тях представлява сирийците, а някой като задграничната коалиция – страните, които са я създали", заяви Асад, цитиран от ТАСС. По думите му съществуването в Сирия на "умерена въоръжена опозиция" било мит.

"Превзетите територии са контролирани от терористи от Ислямска държава и Джебхат ан Нусра, както и свързани с тях по-малки групировки", посочи президентът.

Той нарече незаконни полетите на самолетите на международната коалиция в сирийското небе. "Нарушаването на нашето въздушно пространство свидетелства за провала на световния правов ред. ООН и Съветът за сигурност, призвани да решават проблемите, да защитават суверенитета, да препятстват войната, не са в състояние да изпълнят своята мисия. Наблюдаваме това в Сирия, Ливан, Йемен и в други страни", каза още Башар Асад в интервюто за португалската телевизия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
ТИ ЧЕТЕШ ЛИ преди 9 години
До анонимен а СА и УСА какво хвърлят там?
2
11
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До АнонименПродължавай да хвърляш варелни бомби срещу цивилно твое население.
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асад, дръж се!