Бунтовници в Йемен контролират град Аден

Външният министър призова за незабавна арабска военна интервенция
25 мар 2015 18:57, Елка Василева
5
Бунтовници в Йемен контролират град Аден
Снимка: Reuters

Йеменски бунтовнически сили контролират улици в град Аден и задържат поддръжници на избягалия от Йемен президент Абд Рабу Мансур Хади, съобщи ТАСС, като се позова на представител на организацията "Ансар Аллах", цитиран от ливанската телевизия "Ал Манар".

В Аден са влезли части на йеменската армия, преминали на страната на шиитските бунтовници хуси, подкрепящи "Ансар Аллах".

Според цитирания източник те са задържали министъра на отбраната Махмуд ас Субейхи и брата на президента.

"Призоваваме всички съседни държави да запазят спокойствие и да преминат на страната на йеменския народ в борбата му с терористичната групировка Ал Кайда", каза представителят на "Ансар Аллах". По думите му "йеменците сами ще решат своите проблеми чрез политическо уреждане".

Хусите са обявили награда от 20 милиона риала (100 000 долара) за залавянето на Хади.

По-рано беше съобщено, че президентът е избягал от Аден и е поел в неизвестна посока. Предполага се, че той е напуснал Йемен. Негови приближени обаче опровергаха тази информация.

Йеменският министър на външните работи Рияд Ясин призова за незабавна арабска военна интервенция срещу напредващите шиитски бунтовници, предаде Асошиейтед прес.

Ясин каза пред дубайския сателитен канал "Ал Арабия", че Йемен е поискал от арабските страни - особено от богатите на петрол сунитски държави в Залива, да изпратят военновъздушни и военноморски сили, за да се противопоставят на шиитските бунтовници, известни като хуси.

Ясин обвини хусите, че проправят пътя към превземане на Йемен от Иран. Бунтовниците отричат да имат връзки с Иран.

Йеменският първи дипломат поиска арабска намеса, след като обкръженият йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади избяга от двореца в Аден и се отправи в неизвестна посока, а шиитските бунтовници предложиха парична награда за залавянето му и
арестуваха неговия министър на отбраната, допълва Асошиейтед прес.

Арабската лига съобщи, че ще разгледа предложението на йеменския външен министър за военна намеса. Това ще стане на среща на министрите на външните работи от организацията утре, предаде Ройтерс.

Франс прес цитира служители на летището в Аден, че то е затворено от съображения за сигурност.

Ройтерс съобщи, позовавайки се на очевидци, че бойни самолети са прелетели над Аден и са изстреляли ракети по района, в който е резиденцията на Хади. Според думите им зенитни батареи са открили огън по самолетите.

ТАСС предава, че се води интензивна престрелка в Аден близо до телевизионния център и в района Ет Тауахи, където е Управлението по политическа сигурност.

По данни на телевизионния канал "Ал Манар" Саудитска Арабия е изпратила към границите на Йемен бронирана техника и артилерия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: бунтовнициЙеменАден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
един въпрос ако може някои да ми отговори , щом тия бунтовници са против идил и преследват президента а сащ го подкрепят , значи тоя президент е на страната на идил подкрепян от сащ , и защо ли тая дума бунтовници ми прилича на случая в домбас , то не ги бяха изкарали сепаратисти , бунтовници че накрая и терористи станаха
2
2
 
13
 
! Отговори
бг преди 9 години
Дано Хусите победат.Това ще бъде добре за Русия и Иран и лошо за Сауд Араб,САЩ и Ал Кайда.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SEGA OBAMA TRIABVA DA IZPRATI VOISKI I V YEMEN