Екшън с тялото на Тарик Азиз, след като то беше похитено

Бившият външен министър на Ирак ще бъде погребан в Йордания
12 юни 2015 09:47, Елка Василева
3
Екшън с тялото на Тарик Азиз, след като то беше похитено
Тарик Азиз. Снимка: архив, Reuters

Тялото на бившия външен министър на Ирак от времето на Саддам Хюсеин Тарик Азиз е било похитено от въоръжени лица, но след това върнато от иракските власти, предаде ТАСС.

Висшият съдебен съвет на страната потвърди плановете днес тленните останки да бъдат изпратени в Йордания, където ще бъдат погребани.

Преди няколко часа ковчегът с тялото на Азиз, който почина на 5 юни, бе докаран на летището в Багдад. Там била неговата вдовица, която възнамерявала да го съпроводи до Аман. За погребение в Йордания е настоял синът на бившия външен министър, опасявайки се, че в Багдад гробът на баща му може да бъде поруган. През последните години в Йордания живеят роднините на Тарик Азиз, които получиха там политическо убежище, припомня ТАСС.

Тялото обаче не било натоварено на самолета, тъй като било похитено от въоръжени бойци. Според източници от силите за сигурност на летището висшестоящи са наредили то да бъде задържано и да не се допусне откарването му в Йордания.

Въоръжени лица нахлули в залата, където контейнерът с тленните останки чакал да бъде натоварен на самолета, и го отнесли в неизвестна посока. Никой от служителите на летището не се намесил и в крайна сметка самолетът излетял за Аман без тялото.

Тарик Азиз почина на 5 юни на 79-годишна възраст от инфаркт в болница в Южен Ирак след над 10 години, прекарани в затвора, пише БТА.

Той бе най-високопоставеният християнин в правителството на Саддам Хюсеин и лицето на режима пред света в продължение на години. През октомври 2010 г. бе осъден на смърт чрез обесване заради съучастие в разправата с мюсюлманските религиозни партии, които в момента доминират политическия пейзаж в Ирак. Като единствен християнин сред най-близкото обкръжение на Саддам Азиз се спаси от бесилото за разлика от останалите високопоставени членове на режима.

След като бе осъден на смърт, Ватикана отправи призив да бъде помилван като християнин. Тогавашният иракски президент Джалал Талабани отказа да подпише смъртната присъда с мотива, че Азиз е на възраст и изповядва християнската религия.

Година по-късно по друго дело, свързано с престъпления срещу шиити по времето на Саддам Хюсеин, Върховният съд на Ирак осъди Азиз на доживотен затвор. Той се намираше в затвора, откакто през 2003 г. доброволно се предаде на американските войски в Багдад.

Елегантен и общителен, Азиз говореше свободно английски, пушеше кубински пури и остана верен на Саддам до край, дори кръсти един от синовете си на диктатора, припомня АП. За света Тарик Азиз беше най-разпознаваемото лице от иракското правителство: побеляла коса, мустаци и характерни очила с тъмни рамки. Събеседниците му го описваха като любезен, но и непоколебим дипломат.

Тарик Азиз (истинското му име е Михаил Юхана) е роден в халдейско католическо семейство през 1936 г. в Тал Кейф, близо до Мосул. Кръстен бил Михаил, но впоследствие взема арабско име, за да не се откроява от мюсюлманската среда. Връзката му със Саддам датира от 50-те години на миналия век, когато двамата членуват в обявената по това време извън закона партия Баас, бореща се да свали подкрепяната от британците монархия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Това бе и един от най- свестните в правителството на Саддам и не предаде никого !
1
1
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
Това е исляма