"Шесторката" укроти иранския атом. Какво следва?

Москва се страхува, че ще сдаде европейския пазар на нефт и газ
Обновена: 15 юли 2015 14:11 | 15 юли 2015 09:15,
31
"Шесторката" укроти иранския атом. Какво следва?
Иран празнува цяла нощ споразумението. Снимка: БТА

"Шесторката" укроти иранския атом - дванайсетгодишните преговори приключиха с успех, пише "Независимая газета" по повод споразумението за ядрената програма на Техеран, постигнато вчера с великите сили.

Атомните проучвания на Ислямската република строго ще се контролират; отвън ще бъдат следени и парите от продажби на петрол и газ, които ще потекат към иранската хазна. Експерти смятат, че от икономическа гледна точка сделката е безспорна победа на иранската дипломация въпреки скептицизма в местните консервативни среди, посочва изданието.

Още по темата

"Постигнатата договореност не променя стратегията на Иран в ядрената сфера", предупреждава руският енергиен експерт Антон Хлопков.

Техеран прие преговори с "шесторката", защото санкциите бяха разрушителни за иранската икономика, коментира ориенталистката Нина Мамедова. По думите й, спадът в цените на петрола също е направил Иран по-сговорчив и готов за отстъпки, по-специално в сферата на оръжейното ембарго, макар и будещи недоволство сред консерваторите.

Иранският пазар е твърде примамлив за чуждестранни инвестиции - те бяха съществен фактор за развитието на иранската икономика и сега ще може да се върнат в Иран. Някои се опитаха да се противопоставят на санкционния режим - по-специално китайски фирми, но много от тях същевременно работеха със САЩ и предпочитаха да не рискуват.

Иран има множество енергийни проекти и с Централна Азия, други засягат Пакистан, Индия и Турция - сега те може да тръгнат доста по-бързо напред с участието на световни, включително руски компании, прогнозира изданието.

Колкото до плачевното състояние на иранския горивно-енергиен комплекс, според Мамедова повечето слухове в този дух са преувеличени. Техеран е готов самостоятелно да произвежда близо 3,5 милиона барела петрол на ден. Страната със сигурност има нужда от инвестиции, но самият Запад има интерес стремително да ги увеличи, включително заради стратегията, целяща да намали зависимостта си от руските горива.

Иран вече може да стане конкурент на Русия в доставките на нефт и газ за световния пазар, а една техническа модернизация, съчетана с приток на инвестиции, би му дала шанс да заеме още по-значими позиции, добавя специалистката.

"Комерсант" също отбелязва успеха на "безпрецедентно продължителния и напрегнат дипломатически маратон". Западните участници в преговорите твърдят, че сега "за Иран са затворени всички пътища към ядреното оръжие", изтъква всекидневникът.

Вдигането на санкциите срещу Иран, което се очаква да стане от 2016 г. нататък, ще върне на световния пазар важен икономически играч, заявява "Взгляд".

За Москва обаче е тревожна перспективата, че пред Иран ще се отворят много врати, не само в Русия. Първо, Техеран спокойно ще излезе на европейския пазар на петрол и газ, където Москва отдавна е заела позиции с дял от близо 30 на сто. Второ, Иран ще получи шанс да търгува със Запада, а и достъп до челни чуждестранни технологии и финансови активи, подчертава изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците олекнаха ... ще си стоят бедни и гладни, докато Иран ще просперира.
15
4
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Много драскачи, много познавачи, много експерти. Абе Вие добре ли сте къде е Иран, къде е Европа. Ами той иранския нефт докато стигне до Европа каква ще бъде цената му. Дали няма да стане двойно по-висока. Егати и разсъжденията, ега ти логиката. Ами при такава дълга преносна мрежа която ще минава през много държави докато стигне крайна точка то горивото ще му скочи цената.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГлупчо, краварите го начукаха на Русия със страшна сила. Путин имаше едно оръжие с което изнудваше Европа и това беше газта и петрола, сега на мястото на руския ще текне ирански и азерски. Глупаво момче, слушането на Болен и гледането на тв Алфа сериозно уврежда мозъчните клетки. Затуй си тъпо парче братчето ми.
13
2
 
1
 
! Отговори
112233 преди 8 години
Путин ми бил бръкнал - Путин е великпърви щели да влезат руски фирми - с какво нито акъл имат нито пари нито техника,а и когато стане въпрос за пари / не само за празни приказки от рода ще купим руско оръжие много е страшно / едва ли ще разчитат на тях.Замисли се ти лично що не караш лада.Извода е само един - Путин е велик
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоууу 15-ти,какви си ги надрищил?!Сам твоя идол от бялото домче даде интервю, в което благодари на Путин за оказаното съдействие на преговорите с Иран,или по-точно"ако не беше Русия нямаше да се стигне до споразумение" .Чети повече източници на инфо.,за да не изглеждаш на ***,като пастирката!!!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 15 - Путин взима Крим - Путин е Велик. *** подпомага ДНР и ЛНр, създава Минското споразумен - Путин е велик, Путин взриви Гърция - Путин е велик, Путин създава нова банка в БРИКС - Путин е велик...
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краварите и тук капитулираха.Факт.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Като лукойл не те кефи, зареждай в омв или шел, или еко.
8
6
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До 112233И тези ще си продават ресурсите срещу зелена тоалетна хартия. .Навремето сащ изкупи земя от индианците срещу цветни стъкла и маниста. ..смачка ха Гърция. .Ирак .Либия. .Сирия. .Йемен. ..
7
14
 
9
 
! Отговори
112233 преди 8 години
Ама страшни сте значи на пазара излиза най-големия конкурент - Путин е велик , рублата пада - Путин е велик , спира южен поток - Путин е велик , нормалния свят се разбира с Иран /руснаците просто присъстват/ и пак е заслуга на джуджето следователно - Путин е великТова вашето си е болест
6
12
 
11
 
! Отговори
112233 преди 8 години
Ама как ? ? ?Без руски газ ? ? ? Европа ще загине !Нали *** !Айде почвайте ама то докато пуснат тръби ама то ще е скъпо ама руския е по хубав . . .
5
13
 
4
 
! Отговори
нещо повече преди 8 години
Матушка Русия ще се старае да закупува технолигите на Запада чрез Иран...Ха-ха-ха....до това доведе путиниадата.......
4
2
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Определено решението на този проблем е от полза за целия свят с изключение на Израел, но е крайно време и Израел да отстъпи за палестинската независимост и ивицата Газа.Тогава светът ще е малко по-добро място за живеене.
3
2
 
10
 
! Отговори
художника преди 8 години
О.о.о.о.л .... и замириса на петрол :)
2
9
 
1
 
! Отговори
olo преди 8 години
Молекулата иранска са разкискала ся пък, неутрона и то без кеф са притискал кам протона, а пък електрона ирански никой немой го разбере къдей дори мусат :D
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукойл да не забрави да намали цената на бензина, като падне петрола, че тоя навик им е в червата на тях.