Вятърът на надеждата задуха и в Техеран

Хиляди иранци празнуваха и заляха улиците на столицата
Обновена: 15 юли 2015 22:26 | 15 юли 2015 22:15,
87

Снимка: БТА

Вторник вечерта, хиляди хора излязоха по улиците на Техеран - с ирански знамена и музика - тълпата, съставена основно от младежи, отпразнува историческото споразумение по иранския ядрен въпрос, пише ''Дойче Веле''.

С хиляди плакати и слогани те благодариха на президента Хасан Рухани и на външния министър на ислямската република Мохамед Джавад Зариф.

Още по темата

Другаде пък се чуват възгласи ''Обама, Обама!''

На един плакат демонстрантите пишат: ''Рохани, Зариф, благодаря за отварянето на страната!''. И пак: ''Обама, Обама!'' и искане за задълбочаване на отношенията със САЩ.

В социалните мрежи пък се споделят клипове как младежи припяват ирански шансон, станал своеобразен химн на реформаторите на страната.

Надежди след споразумението

По улиците на Техеран хората споделят надеждите си, че споразумението ще доведе до по-близки взаимоотношения с останалия свят и либерализиране на икономиката. Доскоро страната беше подложена на тежки санкции от международната общност заради отказа им да допуснат международни наблюдатели до ядрените си съоръжения.

Иранският върховен лидер одобрява

В Иран с трепет очакваха реакцията на върховния водач Али Хаменей. За щастие, той се изказа ласкаво за споразумението. Аятолахът на Иран се е обърнал към президента с благодарност за себеотдайната работа по преговорите. Върховният лидер дори е поканил Рухани и министрите от кабинета му на вечеря.

Този жест е разтълкуван от наблюдателите в Техеран като одобрение на споразумението. Според иранската конституция, Хаменей има последната дума във всички стратегически важни въпроси, какъвто е този по ядрената програма на страната.

Реакциите по света

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер нареча споразумението "победа на дипломацията на кризите, конфликтите и насилието". Щайнмайер изрази надежда, че договорките ще имат и положителен ефект над войната в Сирия. Федералният министър на икономиката Зигмар Габриел пък още в неделя ще направи кратка визита в Техеран. Федералното правителство отдавна е изразило надежди, че германската икономика се надява на сделки с Иран за милиарди долари. Заявка за посещение в Иран е направил и френският външен министър.

В Израел - недоволни

В английското издание на  "'Дойче Веле"' пишат, че в Израел са недоволни от сделката. Нафтали Бенет, образователен министър на Израел, написа в Twittert, че датата 14 юли 2015 отбелязва раждането на ядрена суперсила. Подобна е реакцията и на републиканците в Америка. Опонентите на Обама твърдят, че той е изоставил собствените си цели и тези на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
32
 
! Отговори
bravo!!! преди 8 години
Нека сега големите така се съберат и СЪЩОТО ЗА ЦИОНИСТКИЯ РЕЖИМ!!!Иран е лидер за район без ядрено оръжие от много години.Ционизма искаше иранския народ да страда,унизен,на колене,санкции и мизерия .Както и запада да изпрати децата си да *** във война срещу иранците за окултисткия проект Велик"Израел".СЛЕДОВАТЕЛНО ИРАН СЕГА Е ПО-ЗАПЛАШЕН ОТ ВСЯКОГА ОТ ФАЛШИВ ФЛАГ!Но света знае,че истината е на ваша страна!
18
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"В Холандия в парламента има партия на педофилите които искат да се легализират сношенията с малки деца."НЕ, в Холандския парламент НЯМА такава партия. Ако продължаваш да твърдиш тия глупости, кажи как се казва партията и колко депутата има. Предварително благодаря за информацията, кояо няма да дадеш.
17
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименщото мустакатите туркини са много хубави..
16
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до мюсулманина по-долу - мюсулманските момчета не виждат момичета докато не се оженят, как се плющите един друг не е истина. кво се правиш на отворен. смучете си масурите от малки.
15
8
 
38
 
! Отговори
bravo!!! преди 8 години
Поздравления на иранската нация!Всичките лъжи на Сатаняхувци не убедиха света да започне нападение над мирната Иранска нация,естествен лидер в района,която не живее на митове и легенди след Втората световна и на социални помощи!
14
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Полигамията и смъртната присъда над хомосексуалните не е точно белег на прогресивност и толеранс. И в ИДИЛ го практикуват и в Саудитска Арабия...
13
8
 
33
 
! Отговори
Персиец преди 8 години
До ььь"нямат дори атомна централа като нашата, все някой друг трябва да им помага!А на вас кой ви е помогнал?
12
9
 
35
 
! Отговори
ььь преди 8 години
До Анонимен 14"нямат дори атомна централа като нашата, все някой друг трябва да им помага и да строи"Ахаха :) АЕЦ-а според тебе съвсем самички ли сме си го построили, а? Ахахаха...
11
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес Мънкито разсърди Израел, а разсърдиш ли Израел си пътник.
10
9
 
35
 
! Отговори
мда преди 8 години
То същото стана и в Гърция.Докато Волен викаше браво на Ципрас той окончателно потвърди мястото на Гърция в Европа.
9
13
 
39
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Иран мина към Америка тази вечер........И как нашите русофили пак не го видяха..Колко по -ясно да го чуят .Хората скандират Обама,Обама........
8
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости. Поради тоталната пропаганда ние в България синямаме понятие какво става в Иран. Иранските специалисти в инженернитенауки са едни от най-добре подготвените в света. Те заливат в момента (а и в период от 20 години) канадските и американските унивеситети и са едниот най-добрите студенти, които правят магистратура и докторат.Ние можем само да си мечтаем за такива специалисти.
7
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иран са наричали страната англичаните - ари ан означава арийска земя, земя на арийците. Иначе те се наричат перси а страната си Персия.
6
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С Иран краварите удариха на камък:"Ние можем да обогатяваме уран до 100%, това е наше право... предупреждавам президента Обама, моля, не правете грешни стъпки! Всяка грешна стъпка ще има последствия които са отвъд въображението (демек бедна ти е фантазията Обама). Иран е бил тестван много пъти и е показал че може да устои на изпитанията на времето, Иран е страна с 3000 годишна история, но други страни макар и супер-сили имат само 200 години история."youtube/watch?v=Zewrcgj4bx4
5
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-яко ще е да има една ядрена война между Иран и Израел, гоуемо шоу ше бъде!
4
10
 
36
 
! Отговори
Вагнер преди 8 години
Иран си е добре и без Сащ!Сега вече ще имат доста проблеми с тях,но се надявам,че знаят КОЙ управлява Сащ и Обама.Надявам се също така,че са подготвени за номерата на чифутската хунта от Белия Дом.
3
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом евреите пищят,значи всичко е наред
2
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нафталин Бенет..ха ха ха..ся разбрахте ли,че и Бенетон е еврейска фирмичка.
1
8
 
53
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Той и *** подскачаше от надежда къде 1989-та. Питай го сега какво означават думите "надежда" и "реформа"...