Вятърът на надеждата задуха и в Техеран

Хиляди иранци празнуваха и заляха улиците на столицата
Обновена: 15 юли 2015 22:26 | 15 юли 2015 22:15,
87

Снимка: БТА

Вторник вечерта, хиляди хора излязоха по улиците на Техеран - с ирански знамена и музика - тълпата, съставена основно от младежи, отпразнува историческото споразумение по иранския ядрен въпрос, пише ''Дойче Веле''.

С хиляди плакати и слогани те благодариха на президента Хасан Рухани и на външния министър на ислямската република Мохамед Джавад Зариф.

Още по темата

Другаде пък се чуват възгласи ''Обама, Обама!''

На един плакат демонстрантите пишат: ''Рохани, Зариф, благодаря за отварянето на страната!''. И пак: ''Обама, Обама!'' и искане за задълбочаване на отношенията със САЩ.

В социалните мрежи пък се споделят клипове как младежи припяват ирански шансон, станал своеобразен химн на реформаторите на страната.

Надежди след споразумението

По улиците на Техеран хората споделят надеждите си, че споразумението ще доведе до по-близки взаимоотношения с останалия свят и либерализиране на икономиката. Доскоро страната беше подложена на тежки санкции от международната общност заради отказа им да допуснат международни наблюдатели до ядрените си съоръжения.

Иранският върховен лидер одобрява

В Иран с трепет очакваха реакцията на върховния водач Али Хаменей. За щастие, той се изказа ласкаво за споразумението. Аятолахът на Иран се е обърнал към президента с благодарност за себеотдайната работа по преговорите. Върховният лидер дори е поканил Рухани и министрите от кабинета му на вечеря.

Този жест е разтълкуван от наблюдателите в Техеран като одобрение на споразумението. Според иранската конституция, Хаменей има последната дума във всички стратегически важни въпроси, какъвто е този по ядрената програма на страната.

Реакциите по света

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер нареча споразумението "победа на дипломацията на кризите, конфликтите и насилието". Щайнмайер изрази надежда, че договорките ще имат и положителен ефект над войната в Сирия. Федералният министър на икономиката Зигмар Габриел пък още в неделя ще направи кратка визита в Техеран. Федералното правителство отдавна е изразило надежди, че германската икономика се надява на сделки с Иран за милиарди долари. Заявка за посещение в Иран е направил и френският външен министър.

В Израел - недоволни

В английското издание на  "'Дойче Веле"' пишат, че в Израел са недоволни от сделката. Нафтали Бенет, образователен министър на Израел, написа в Twittert, че датата 14 юли 2015 отбелязва раждането на ядрена суперсила. Подобна е реакцията и на републиканците в Америка. Опонентите на Обама твърдят, че той е изоставил собствените си цели и тези на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Hmm da vnimavat irancite , sledvashtata stupka e donasiane na demokraciata vuv formata na raketi , negri i latinosi i drugi amerikanski selqnduri bez obrazovanie , izprateni po pustinite da ubivat hora v imeto na tova da otidat v kolej. Razbira se poslednoto e kraina mqrka , ako ne uspeqt da gi izmamqt , oberat i porobqt chrez ikonomicheski trikove , zaemi i t.n. Glei irakchanite kakuv vqtur gi *** i tam demokraciqta beshe dostavena uspeshno.
38
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е във възход, чекайте я да се срине! Първа ще се срине тази империя, в която белите хора станат малцинство. Факторът IQ, шороши(-:
37
8
 
42
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
До Анонимен: Ти май гледаш само БТВ. Ако се беше поразровил щеше да разбереш, че само преди седмица иранския президент беше на срещата на Брикс.
36
10
 
37
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Само да не стане като в Сирия и Ирак.Там САЩ донесоха демокрация.
35
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледате ли какво става *** ?
34
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още малко и Русия ще е "затворена"в обръч.Това ще е тоталното сриване на империята.Но Новата на САЩ е неколкократно по вредна и зла.Ще носи войни,престъпност,мизерия и прочие"благодетели".Дано Господ помогне това да не се случва.
33
23
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците сега реват, ама като не си правиха сметката така ще е!Иран беше временно изключен от нещата, сега пак се връща и ще получи инвестиции, а Запада нефт и газ, за да не могат пияните руснаци да се правят на велики ;)Сбогом Россия, чао пияндета азиатски !
32
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопЯвно не сте ме разбрал г-н Шоп. Нали ядрените оръжия са за масово унищожение. Просто казвам, че има къде къде по-евтино и също толкова ефикасно средство. и не е толкова скъпо. И няма нужда да сте груб, особено с дама.
31
18
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези горките наистина не знаят на какво се радват. Сега ще им разтурят хубавата държавичка. Направо поканиха разврата и злото с червен килим. А не е ли малко нагло , американци и кой ли още не да има ядрено оръжие, а на персите ще им държат сметка? Другото странно е защо са похарчени трилиони и нагоре за ядрено оръжие в цял свят. Ако толкова искаш да затриеш другарчето БОТУЛИНОВА ОТРОВА. Около половин кило и може да затриеш цялото човечество. Моля някой по-умен да разясни, ако е наясно!
30
13
 
40
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
И те искат IPhone, и IPad те са хора.
29
16
 
41
 
! Отговори
шизоиден-соросоид преди 8 години
Бойко Борисов е истински мъж,който е допринесъл......(професора-***).Че е мъж,мъж е ама истински!Мъже са Левски,Ботев,Крум.....да не говоря за Григорий,Шопа,Пешко.Какво е направил господа Батман(бойко) за България?Национална катастрофа(вече две).Ами 3-ти път?
28
14
 
43
 
! Отговори
According преди 8 години
Западните медии много приличат на Итар-Тас(СССР) преди 30-тина години.Русия,КитайБразилия са много-лоши хора,които атакуват западния свят.Ципрас е ***,Меркел не е!!??Колко газови коридора(газови) се строят към северен поток???(това е за ***).
27
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"According to Amnesty International, at least 5 people convicted of "homosexual tendencies",...Казах ти да научиш английски - според Амнести интернешънъл, поне 5 души са осъдени за хомосексуални тенденции на смърт - според някой си, поне 1000 човека в Иран са били осъдени на набиване на кол защото са имали хомосексуални помисли - това от статията за движението на лезбийките и гейовете - според амнести, но официално няма документиран случай на смъртна присъда за хомосексуализъм.
26
10
 
44
 
! Отговори
Шумер преди 8 години
Приятели,не позволявайте на стари педофили-вампири да ви опорочат нацията.Ибряма дъ президент ъф УСА е пълен олиго...ен.Почерпете от българският опит и бягайте далече или фар-ауей.Тези дъртите вампири не искат да има по-древни от тях(Сорос,Рокфелер,Ротшиелд).Повярвайте ми...мразят ви истински в червата.
25
9
 
40
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Брей тоз Обама като господ, че и по-популярен. Гърците викали Обама, иранците и те всички имат надежда, че ще са приятели на САЩ... А стига е... :)))
24
23
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иранките са най-евтините *** в турция, даже веднъж в Бурса накарахме една да духа на куче, клипчето е в нета.
23
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 52https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Iran#Sodomy
22
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"но дори там се казва, че някога някой си препоръчал смъртно наказание на хомосексуалисти - препоръчал. Научи английски и прочети внимателно статията.""According to Amnesty International, at least 5 people convicted of "homosexual tendencies", three men and two women, were executed in January 1990, as a result of the Iranian government's policy of calling for the execution of those who practice homosexuality"К'во каза?
21
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иран е страната на онанистите, зоофилите и педофилите, дори това е част от официалната им култура и се толерира от правителството, а секса с жена се наказва най-строго от закона!
20
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Няма смъртно наказание за хомосексуализъм в Иран - това са измислици." О, да има и още как. en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Iran#Male_homosexuality