Бомбардирали болницата в Кундуз, въпреки предупрежденията

Ударили лечебното заведение като "страничен ефект"
49
Бомбардирали болницата в Кундуз, въпреки предупрежденията
Снимка: Reuters, архив

От международната неправителствена организация "Лекари без граници" се обадили на силите на НАТО в Афганистан, за да спрат да бомбардират болницата й в северния град Кундуз.

Още по темата
Въздушните удари обаче продължили, предаде Ройтерс, като се позова на представител на хуманитарната група.

Първата бомба паднала в 2.10 ч. сутринта. От "Лекари без граници" се обадили по телефона на НАТО в Кабул в 2.19 ч. и във Вашингтон няколко минути по-късно. Бомбардировката обаче продължила до 3.13 ч.

По последни данни при въздушните удари са били убити девет служители на болницата.

37 души са тежко ранени, предаде Франс прес.

Към момента на бомбардировките в болницата са се намирали общо 105 пациенти и 80 служители.

От НАТО признаха, че лечебното заведение може да е било улучено като "страничен ефект" от американски въздушни удари.

От афганистанска страна бе съобщено, че командващият силите на САЩ в Афганистан генерал Джон Кембъл се е обадил на президента на Афганистан Ашраф Гани, дал е подробности за операцията и се е извинил.

Тази информация обаче засега не бе потвърдена от международната коалиция. Говорителка на коалицията каза, че проверява информацията, отбелязва Ройтерс. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: болницанатоАфганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са били бомби бе! Демокрация е било!Тя демокрацията е така, има си някои "странични ефекти"...Айде стига сега. Гледайте си Фокса, тъпчете си пуканките и поемайте с тях новата доза облъчване колко е лош Путин.
33
0
 
13
 
! Отговори
bluesky1 преди 8 години
Медиите дето реват, че руската авиация в Сирия убивала цивилни, защо не поместят и едно материалче относно това, колко хора избиха досега САЩ и Саудитска арабия в бомбенето на Йемен. Вече над 190 дни същите тези бомбят яко посочената страна, за да си върнат марионетното правителство, като загиналите цивилни са над 7 000. Това обаче прогресивните медии не ги вълнува...
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шокова терапия - няма лекари, няма болни, няма проблем!
31
0
 
37
 
! Отговори
2 преди 8 години
Сега чакаме да видим възмущението на цялата останала западна коалиция.
30
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"страничен ефект" от бомбандировката и се "бил извинил". Това са ***!
29
0
 
48
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Я чакайте малко, нали уж хамериканците били с по модерна техника и с по прицизна точност бомбандирали набелязаните обекти от руснаците със старата и неточна техника, значи са се целили в болницата нарочно, но щом са се извинили всичко е наред. "collateral damage"
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** , къде сте??
27
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нобеловият лауреат за мир пак се изяви.
26
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей тез пък имат боми с ибахти страничния ефект,убиват и болни и здрави...наред карат
25
0
 
37
 
! Отговори
555 преди 8 години
Що не вземе Путин да реализира един страничен ефект над главите на НАТО и да се извини след това? Стават грешки все пак, нали? Те ФАЩ и антракс си разпратиха по същия начин в собствената държава...
24
0
 
62
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 8 години
А бе много постно, къде е кака *** да препише 200 реда за да оправдае тази касапница?Руските съмолети в Сирия не са излетели и имаше вече 20 новини как руснаците избивали децата на *** от Ислямска държава, а наште приятели американците изравниха болницата и само 17 реда и то в тяхно оправдание.Засрамете се, заради грантове и майките си ще продадете!!!
23
0
 
26
 
! Отговори
hm преди 8 години
хм,....сефте.....дет'съ вика
22
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янките са изпаднали в истерия защото не могат да припарят до Сирия. Цялото въздушно пространство над Сирия е затворено за натовски самолети. Дори не са в състояние да локализират руските радари. Шах и мат!
21
0
 
81
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Ревете пак Путин защо удрял опозиция и ИД в Сирия ..........Империята на злото САЩ ви промива мозъците и на вас (тези които ги защитавате) и на такива като ЕС .........
20
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дви ислямистки групировки са се обърнали към сащ за доставка на зенитни установкищо ли- ами защото само те въоръжават терористи и после правят цветни революции к тях
19
0
 
64
 
! Отговори
Политика ? преди 8 години
Е какво стана : Руснаците не улучвали И.Д ? Бе критики колкото щеш и от кого ли не щеш , То е пълно с терористични организации вътре в Сирия , кои са И.Д ? САЩ бомбандира болници , не за първи път от 15 години ! Колко избихс в Ирак и пак са прави , защото са свалили "режим ".Измисли си един девиз , избивай хора и казвай че са свободни ! Нахално и брутално ! После напускаш и оставяш оръжието си на терористите , дето си ги създал , даваш им храна и пари и започваш да се " бориш" с тероризма ?
18
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де(не, че е добре), нали са се извинили. По рано не се извиняваха, а мълчаха или викаха, че не е вярно. Идват, бомбят и ти викат сори меен! Тва вече е демократично, нали?!
17
0
 
66
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Хайде ***,кажете нещо за високоточните демократични американски бомбардировки!Че то вашите хора много налитат именно на болници и то навсякъде по света!Защо ли е това настървение?Да не би да имат неприязън към лекарите заради прекалено високите цени на тези услуги в собствената си държава?
16
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай обонго, трепи главорезите от терористичната организация "Лекари без граница"
15
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама критикуваше Руснаците , САЩ имали добро разузнаване , дронове за разузнаване !. И нападат болницата !Избиват 19 болни , включително деца !Казват ти - извиняваме се , грешки стават иникой не може да им каже нищо ?Даже тази статия не започва с причинителя на жертвите ,Само "Бомбандирали "- Браво бе !