Арабската пролет – мечта, превърната в кошмар

Всичко започна прекрасно, но после всичко бе пропиляно...
17 дек 2015 20:31,
75
Арабската пролет – мечта, превърната в кошмар
Снимка: архив Reuters

Дезорганизираният градски либерализъм не успя да спечели надпреварата с племенната политика, или с ислямизма. Днешният четвъртък бележи тъжна годишнина за Арабския свят.

На 17 декември 2010 г. тунизийският продавач на плодове Мохамед Буазизи се самозапали, след като властите конфискуваха стоката му и го пребиха. Инцидентът предизвика въстание, което за броени седмици доведе до падането на користолюбивата тунизийска автокрация.

Протестите се разпространиха в Египет, Либия, Йемен и Сирия. Деспотите от Мароко до Месопотамия усетиха силата на народния гняв. Мнозина не издържаха на напора й, пише коментаторът на "Wallstreet Journal" Сохраб Ахмари.

И въпреки това днес Близкият изток е по-нестабилен и храни по-малко надежди, отколкото преди Арабската пролет. Преди пет години модерно облеченият, притежаващ смартфон арабски либерал, стана аватар на региона. Днес обаче характерни образи тук са размахващият нож джихадист и бежанецът.

Всяка страна от Арабската пролет е нещастна по своему. Тунис е единственият успешен пример от многото, след като прие светска конституция и извърши няколко мирни предавания на властта.

Неотдавна Рашид Гануши, лидер на умерено ислямската партия "Ан Нахда" в Тунис, обяви: "Ние успяхме да се задържим на моста на демократичната промяна, докато други паднаха от него". Така е, но рожденото място на Арабската пролет е също и най-големият в света износител на бойци за "Ислямска държава", коментира авторът.

И в Египет картината е противоречива. Страната отново се управлява от военни и пак се е настанил предреволюционният страх: режимът е репресивен и параноичен, но също така и стабилен и върви по пътя на икономическите реформи.

Нещата са много по-зле в Йемен и Либия, които на практика са престанали да съществуват като единни държави. Йемен се разпадна на съставляващите го части по религиозен признак, което накара съседните сунитски държави, начело със Саудитска Арабия, да предприемат военна намеса, за да попречат на иранския режим да превърне страната в шиитски сателит. Либия е терен на беззаконие за контрабандисти и джихадисти от ИД, а какво да кажем за Сирия с нейните варели бомби, 250 000 жертви и 4 млн. бежанци.

Как стана така, че мечтите се превърнаха в кошмари?

Стандартното обяснение е, че като смазаха или погълнаха противниците си, светски автократи като Хосни Мубарак в Египет, превърнаха ислямистките групировки в единствения останал канал за изява на недоволство. След падането на диктаторите обаче либералите бързо бяха изтласкани встрани, докато ислямистите и остатъците от стария ред се бореха за надмощие.

Тази теория е пълна с противоречия. На първо място, тя подценява политическия ислям. Още в началото на 19-и век ислямистки интелектуалци призоваха за възстановяване на помръкналата слава на исляма и за прогонване на западните "замърсители". Да се каже, че засилващото се влияние на (ислямисткото) движение върху региона е реакция срещу светската диктатура, означава да се отрече ислямисткият фактор и присъщата му идеологическа насоченост.

Светският арабски национализъм вече бе изчерпал енергията си към момента, когато Мубарак и неговата кохорта бяха свалени. Но възходът на ИД показва, че ислямизмът представлява една доста дълга историческа вълна, която едва започва да достига апогея си. Мнозина на Запад си мислеха, че отстраняването на диктаторите ще подкопае и привлекателността на ислямизма. Събитията обаче не се развиха по този начин.

Арабските либерали така и не успяха да посочат "трети път". Моделът "революция 2.0" на насочван чрез социални медии протест, без лидери, беше ефективен срещу непопулярни режими. Но той се оказа недостатъчен за завоюване на властта и либералите не успяха да артикулират ясна идеологическа алтернатива, която да срещне масова подкрепа. Ако те бяха използвали поне половината от времето, през което демонизират еврейската държава, за да се поучат от Израел как се насажда демокрация в Близкия изток, днес либералите можеха да бъдат в по-добра позиция.

Най-погрешният ход на Запада бе да разглежда стремежа към свобода като нещо отделно от надпреварата по геополитическо умение. В Египет, например, администрацията на Обама се оказа безсилна да предотврати падането на прозападния Мубарак, а в следващите месеци направи твърде малко, за да насочи в желано русло резултатите от революцията. Вашингтон се отнасяше еднакво благосклонно към всички участници, сякаш Египет бе Люксембург, а "Мюсюлманските братя" - просто една десноцентристка партия.

В Либия САЩ отстраниха Муамар Кадафи чрез юридическа уловка - отговорност за защита, а после бързо изоставиха страната с малко жизнеспособни институции на произвола на междуплеменните вражди. Що се отнася до Сирия, президентът Обама обяви, че "Башар Асад "трябва да си върви", а после безучастно заочна да наблюдава как подкрепяният от Иран тиранин продължи да убива и да обгазява собствения си народ, предизвиквайки бежанска криза, която изправи на нокти Европа.

Клането продължи близо пет години. Най-застрашителното последствие, в дългосрочен план, е не раждането на терористична държава на обширни територии от Сирия и Ирак, а разрушаването на доверието в САЩ. Арабите знаят, че не можеш да въведеш ред, ако не присъстваш и не си ангажиран в техния свят.Що се отнася до предписаната свобода, пет години след самоподпалването на Мохамед Буазизи най-свободните араби все още са онези, които са граждани на Израел.

Милионите, които бягат от други части на региона, си правят изводи за състоянието на арабската цивилизация. Интелектуалците и (политическите) активисти не смеят и да помислят за ново въстание, защото знаят, че ако им падне, голям брой араби ще поискат шериатски закони, потискане на жените, етническа и религиозна мъст.

Това може би е несправедлива преценка, но тя произтича от една политическа култура, която цени честта, рода и религиозната преданост по-високо от разума и компромиса. Погледнато от този ъгъл, регионът е пропилял не само петте години от началото на Арабската пролет, но и целия век след освобождението си от отоманско иго.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusОдисейчо, защо не си намериш някое хоби - пчеларство да гледаш мед, или да събираш капачки от питиета или нещо такова да ти успокоява нервите? Може да се научиш да свириш на акордеон дори!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познато, познато, и ние 90те скачахме, и ние се надявахме, и ние мечтаехме да живеем като богати западноевропейци, дори бяхме толкова наивни да вярваме, че като влезем в ЕС мечтата ще се изпълни, уви...
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко което е започнато от американците е като приказката: Приластена и изоставена.Я вижте щое е било България и що е днес. Не правя сравнения. Който е имал очи е видял. Който има разум оценява.
19
2
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Как е оди сейчо на парче ли ти плащат или на вечер като гледам доста си се разпенил идат празници ще ти преведат и някое бонусче не се бой само трябва да се стараеш.
18
2
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Днес ми "светна" един пъклен план на арабите който не ми се нрави много, много.Според метеоролозите след 30-40г. на арабския полуостров ще е непосилно да се живее. Затова са и тези преселения към Европа. Имат доста пари и са способни да си го позволят.
17
6
 
3
 
! Отговори
ама ха преди 8 години
днеска е путин ден /казах и на жената, да нема после - ама за не знам и .../, та днеска се пише само за путин и производни - какви араби и пролет посред зима!
16
4
 
12
 
! Отговори
11 преди 8 години
До OdysseusЕй, да ти напомня, че трябва да си пиеш хапчетата - болен си!И абсолютно неграмотен по география. Ей такива като тебе трябва да се трепят още в зародиш без обяснения защо.
15
2
 
12
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Анонимен"ПУТИН Е НАЙ СЛАБИЯТ И НЕУСПЕШЕН РУСКИ ПРЕЗИДЕНТ В ИСТОРИЯТА НА РУСИЯ"Да бе друго си е Горби петното и Елин алкохолното петно!Тези продадоха Русия а ПУТИН си я отвоюва обратно!Та в този дух на мисли ,ти си най калпавия *** на мумията сорос!!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-масовите убийци на света не са ислямистите терористи а държавите практикуващи държавен тероризъм. Къде са затритите 3 милиона българи за прехода, те жертва на исламистите ли са или на разсипията, която демогогски се маскира като реформи и каквото там се сетите, само да не стане ясна разсипията. Коя държава може да просперира с услуги? Без икономика.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а демокрация ли е това у нас медиите да не съобщават буквално дадено изказване а да го коментират и манипулират, преразказват както дявола евангелието и вместо основните новини да съчиняват жълти новини и скандалчета. Журналистите да са парично зависими и да са принудени да си правят нонстоп автоцензура, най-котираните журналисти да имат минало на агент Алберт и тн или да са целували ръка на Живков превити като кучета?
12
1
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Ти пък се хвана на провокатора (коментар 2). Коментар 2 е толкова абсурден че не си стува на му се отговаря
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България се употребява с управление в чужд на местното население интерес. Малкото ресурси на страната се източват полубезплатно. Най-елитната младеж както по времето на еничарските набори безвъзвратно напуска страната и завинаги е откъсната от българската народност. Страната ни е задължена да приема ислямски бежанци-пришълци а няма възможност и право да си приеме българите от Молдова, Украйна. Златото ни се копае на аванта. Чужди монополни корпорации ни продават *** на техните индустрии и
10
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 8 години
До ЗападноевропеецЗдрасти, Кончита! Кво прайш тука? Зацепил ти се е рашки трибуквеник ли, а?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ресурсите на ислямските държави не бяха ограбвани, щеше да има мир и спокойствие. Стотиците американски бази по целия свят какво са - миролюбива политика или що? Когато Ирак и Афганистан са окупирани, по-добре ли са отколкото Сирия.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
извинете, но протестърите у нас също ли са мечтатели които не ядат сърца за разлика от другите идеалисти или какво са? Чудото Захариева щеше ли някой да го забележи, ако не беше от протестърско потекло? Въобще който иска да стане политик трябва да се продаде и то правилно.
7
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Проблемът се корени в исляма-като религия,философия,правен ред и пр.Тази античовешка религия "цъфти"върху необразоваността и простотията на изповядващите я.Хр.свят десетки години въздействаше върху арабите-и нищо.Сега те се ръководят само от мюсюлмани.Резултат-плачевен.Ще се върнат 200 години назад.Решението е в изкореняване на исляма.Друго решение няма.Вижте,че у нас помаците започнаха да подражават на арабите по облекло,маниери,и непоносимост към нас-християните.
6
2
 
10
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Всичко стана както са го замислили престъпнните мозъци в ФБР. И лошото е,че краят ще е плачевен.
5
0
 
4
 
! Отговори
до 6 анонимен преди 8 години
Питай звездобройците бдят над чистотата на изказа ха-ха.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не харесвам арабите и ги намирам за брутални и отвра'тителни про'стаци. Единствения дюнер който съм купил от арабин го изхвърлих без дори да го опитам. Да обясняваш на арабин за "демокрация" е все едно да обясняваш на магаре за Моцарт.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В украйна хунтата е сбъдната мечта, нали?И откъде сте сигурни че ЦРУ не е целяло постигането на точно тоя резултат - разпад на държавността, ислямизъм или ги мислите за толкова ***?