Мадая – градът на глада! Смърт на забавен каданс в Сирия

В града живеят близо 40 000 души, обсадени са повече от 170 дни
7 яну 2016 21:37,
84
Мадая – градът на глада! Смърт на забавен каданс в Сирия
Снимка: Twitter

Жители на сирийския град Мадая, който е недалеч от столицата Дамаск, умират ежедневно от глад. Резултат на продължаващата обсада на града от сили, лоялни на Башар ал Асад и обкръжен от минни полета и войници от Хизбула. 

Семействата са принудени да ядат листа, тревички и вода, в която са стоели подправки. В Мадая, където оризът се продава на грам, защото килограмът стига $250, някои са убили и изяли домашните си любимци.

"Хората умират на забавен каданс", разказва социален работник пред вестник "Guardian". "У дома отглеждахме различни цветя в саксии. Вчера откъснахме цветчетата и ги изядохме, но те бяха горчиви, ужасни".

Той изпраща снимки на измършавелите тела на няколко възрастни мъже, последните жертви на глада в Мадая.

"Ние казвахме, че никой не може да умре от глад, но всъщност вече го видяхме да се случва", разказва още свидетелят на ужаса.

Други активисти от града също споделят снимки на прегладнели деца. Ситуацията е толкова сериозна, че едно дете трябва да бъде бутано в количка, която отдавна е станала твърде малка за него. Но детето е твърде слабо, за да ходи само.

Останалите, които все още имат сили да се движат и в обикновени дни биха били в класните стаи, са извън града. Те са на полето, рискувайки живота си в търсенето на храна. Полетата обаче са минирани и някои от децата са загубили крайниците си.

От изданието отбелязват, че все пак това са непотвърдени разкази, но няколко различни източника разказват за същите условия в града - липса на храна, лекарства и електричество.

"Независивмо дали сте мъж, жена, дете, дали сте на 70 години или на 20, бихте загубили 15 кг от теглото си", обяснява Ебрахим Абас, бивш сержант в сирийската армия, който е избягал от нея. "Не може да видите дете, чиито очи не са хлътнали и да не те гледа с глад", допълва още той.

В Мадая живеят близо 40 000 души. Обсадата продължава от юли насам, повече от 170 дни. Засега обаче примирие няма и само през октомври е било осигурено примирие за 1 ден, през който хуманитарни конвои са донесли храна на града. Но твърде малко.

"Кълна се, може и да не ми повярвате, защото звучи нереално, но се опитах да си купя храна - но кило ориз е 100 000 сирийски лири", обяснява социалният работник. "Кило ориз, булгур, леща, захар - 100 000, 100 000, 100 000. Това е ако можете да ги намерите". Това означава, че килограм ориз в Мадая струва близо $250.

Според очевидци на ужаса в града жертвите на глада са около 20 души. Сирийската обсерватория за човешки права обвинява международната общност, че си затваря очите за случващото се.

А на жителите на Мадая така или иначе вече им се иска да бяха умрели. "Помолете някой да ни бомбардира и ни забравете", казват те.

Кадри от Мадая вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не спрете вече с малоумната си пропаганда? Ами не може Европа да хрантути мързеливците на целия свят, трябва някой и да бачка! Писна ми да съжалявам децата на безотговорни родители, писна ми да ми обясняват колко са нуждаещи се хора, със скъпи телефони, маркови дрехи и нагло поведение! Докога ще продължава това безумие??
11
6
 
17
 
! Отговори
11 преди 8 години
Да благодарят, че имат зъби и могат да пасат трева, ако *** рабирате...
10
5
 
29
 
! Отговори
aaaaaaaa преди 8 години
И ЗА ТЕЗИ ЛИ ДА ПЛАЧЕМ ,И ТЕ ЛИ ЩЕ ИЗНАСИЛВАТ ПОСЛЕ ГЕРМАНКИТЕ В КЬОЛН,А НЕ МЕРСИ ,ДА СЕ ОПРАВЯТ
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала му правя на Обама, който иска да ходи и да се оправя там. Америка няма да плаща да оправя бакиите на всички от третия свят. Бежанците са за вас.
8
1
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Нека се направи просто сравнение как живеят хората в различните области на Сирия, къде са в безопасност,къде не се преследват малцинствата(и най-вече християните),къде има общо взето нормален живот.На всички тия условия отговарят само териториите контролирани от легитимната сирийска власт-очевиден факт!
7
1
 
43
 
! Отговори
Арнолд преди 8 години
Градът е в ръцете на терористите от "умерената опозиция". Сирийската армия го щурмува в опитите си да го освободи. Освен това сирийското правителство (Асад) изпраща хуманитарна помощ - факт, който нарочно скривате. Дано скоро градът бъде освободен.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сметката да се изпрати на САЩ...те забъркаха тази демокрация там.На нас и през 5 минути да ни ги показвате файада няма,не сме толерасти.
5
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарете на Абу Али Путин за това.
4
1
 
34
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо всемогъщото ЦРУ не им изпраща храна, вода и медикаменти? Които така или иначе доставя на протежетата си от ИДИЛ?
3
1
 
20
 
! Отговори
глупаци преди 8 години
Некачествено сте написали статията,но другият път по-стилно.Горе главата ... :)
2
0
 
37
 
! Отговори
Толерант от Канада преди 8 години
Това са бежанци! Веднага да бъдат натоварени на чартърни полети и да бъдат докарани в Монреал, Квебек!!!!! Тук дори нашия либерален министър президон мосю Трюдууу е назначил на държавна заплата служители които се водят посрещачи на бежанци на летището с чипс, мечета и одеала! После като ги посрещнем, ще получават уелфер завинаги! Канада плаща!
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ислямистите влезнат, ще изнасилят жените и децата и ще изколят мъжете.Ако башаровите войници влезнат, ще сторят горе долу същото само че малко по безболезнено.Тези хора са обречени :(