Втори хуманитарен конвой се отправи към Мадая

Сирийският град вече месеци е под обсада и жителите му гладуват
14 яну 2016 11:22,
5
Втори хуманитарен конвой се отправи към Мадая
Снимка: Reuters

Конвой от 50 камиона с хуманитарна помощ се отправиха към сирийският град Мадая от Дамаск, съобщи Reuters, като се позова на очевидци.

Конвоят е вторият за тази седмица, който носи помощи за обсадения град, където хиляди души страдат от глад и дори някои от жителите са загинали от липсата на храна и лекарства.

Още по темата

Това е вторият конвой с хуманитарна помощ. Първият се отправи към града още в понеделник. Сирийското правителство даде зелена светлина за помощта от ООН и Червеният полумесец.

За някои обаче е било твърде късно, пише британският "Independent". Организацията "Лекари без граници" заяви, че най-малко пет души, включително 9-годишно момче са починали ден преди конвоите да влязат в града.

Благотворителната организация заяви, че според медиците ѝ в града са загинали 28 души от декември насам, когато запасите са започнали да се изчерпват. 

Планинският град, който се намира близо до границата на Сирия с Ливан и е на едва 40 километра от столицата Дамаск и вече в продължение на месеци е под обсада от силите на Башар ал Асад. Съдбата му споделят и градовете Кефрая и Фуя, но те са обсадени от сили на бунтовниците. В понеделник те също получиха хуманитарна помощ.

Последните доставки за Мадая превозват брашно, лекарства и хигиенни продукти, разказват жителите на града.

Представител на ООН, посетил града в понеделник с първия конвой, разказва  пред BBC, че условията в града са най-лошите, на които той е станал свидетел по време на 5-годишната сирийска гражданска война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
за 2...мен... преди 8 години
...да те спасява Партията БКП ,бе....ха,ха,ха,хааааааааааа......Гергов ше ти прати ...старите си ***!Иде зима --поне да не ти е гол гъ..а.Ето ,бе...червените -капиталисти ------мислят за вас!!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
men преди 8 години
като сте почнали пратете по един конвой и за кьолн и за българския северозапад. в единия надървени бижанци са обсадили 1000 бели кадъни и им правят букаке а в другия десетки хиляди гладни български шведи са наобиколили, бият и обезкостяват български пенсионери.