Русия – животворната инжекция за сирийския режим

Намесата на Русия в конфликта се оказа точно това, от което се нуждаеше Асад
15 яну 2016 21:30,
403
Русия – животворната инжекция за сирийския режим
Снимка: архив Reuters

Силите на сирийския режим, които миналото лято бяха на ръба да рухнат след серия от болезнени поражения, си върнаха инициативата срещу бунтовници, изтощени от значителната огнева мощ на руската авиация, смятат експерти.

Въпреки че териториалните придобивки остават ограничени, армията и лоялистките милиции, подкрепени на терен от ливанската "Хизбула" и ирански "съветници", са в настъпление по всички фронтове.

Превземането на Салма във вторник е действителен успех за режима, тъй като градът е извън негов контрол от 2012 година. Салма се намира в планински район в провинция Латакия и бе генерален щаб на сирийския клон на Ал Каида, "Джебхат ан Нусра".

Същевременно силите на Башар Асад опитват да обкръжат Алепо, да получат териториални придобивки в южната част на Хама, на изток от Хомс и да извършат настъпление в Шейх Мискин, близо до йорданската граница.

"Несъмнено руската намеса бе голямо спасение за режима, който бе изпаднал в отбранителна позиция в средата на 2015 г.", отбелязва Торбьорн Солтвет, експерт по Близкия изток от консултантската компания "Вериск Мейпълкрофт".

"Тя до голяма степен помогна за облекчаването на натиска върху режима и за блокиране на настъплението на "Армията на завоеванието" - коалицията на "Ан Нусра" и други ислямисти, които постигнаха зрелищни териториални успехи миналата година в провинция Идлиб.

Според Василий Кашин, експерт от Центъра за анализ на стратегиите в Москва, силите на режима получават от Русия доставки на по-съвършени оръжия като танкове Т-90 и модерни артилерийски батареи.

Към това се добавят разузнаването и плановете за бойни действия, ако се съди по публикуваните от няколко подкрепящи режима уебсайта снимки на руски офицери, наблюдаващи с бинокъл боевете.

"Сега ситуацията е стабилизирана, няма вече опасност правителството да падне, сирийските войски напредват, макар и бавно, а преговорите започнаха. Наблюдава се и промяна в позицията на участниците, които вече не настояват за незабавно оттегляне на Асад. Това е резултат от руската военна операция", каза Кашин.

"Режимът е в настъпление", смята и Фирас Аби Али, експерт в компанията "Ай Ейч Ес Джейнс аналисиз". "Много по-зле оборудваните бунтовници ще трябва да отстъпят територия", но "тепърва ще узнаем дали сирийската армия има капацитета да запази завзетите позиции, тъй като изпитва недостиг от хора".

Според Солтвет "руските удари ще продължат да играят важна роля, но е малко вероятно армията да си върне скоро териториите, спечелени от бунтовниците през 2015 г.". Режимът контролира понастоящем 30 процента от обитаваната територия.

Въпреки че армията отвоюва стратегически позиции като Салма, част от планините в Латакия и военното летище Куайрес в южната част на провинция Халеб, териториалните придобивки все още са ограничени. Те са от порядъка на 400 кв.км. според географа специалист по Сирия Фабрис Баланш. Според него голяма част от тях "се дължат на подкрепата на шиитските милиции".

Целта на руснаците е да прочистят планините Тюркмен и Акрад в северозападната част на Сирия, защото бунтовниците застрашават пряко техните бази в Латакия", подчертава този експерт от Вашингтонския институт. "После трябва да се отвоюва Алепо, защото Башар Асад иска да остане президент на Сирия, а Сирия е обединение от Алепо и Дамаск. Ако управлява само в Дамаск, той ще е полупрезидент", твърди Баланш.

"В крайна сметка руснаците искат да помогнат на сирийците да отрежат снабдителните линии и бунтовниците и да си върнат контрола на границите. Това изисква съдействие от страна на правителствата на Йордания и Турция, а това е невъзможно без политическо съгласие".

На юг силите на режима настъпват и в Шейх Мискин, близо до границата с Йордания, където се опитват да си върнат граничния пункт Насиб. Режимът го загуби през април 2015 г., а преди това загуби и Дераа през октомври 2013 г.

Според йорданския експерт Лабиб Камхауи "е в интерес на Йордания сирийската армия да си върне контрола над граничните пунктове. Защото това ще облекчи товара върху кралството, принудено да пази едновременно своите граници и тези на Сирия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То добре ,че и якутите са ни братя.Нормално е севрните якути да са добри бойци на сняг,но представям си ги каква пародия ще са в топлоте пясъци на Сирия
146
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези руснаци на снимката са с типичните монголоиднотатароидни черти - Якути, едни от най-добрите бойци. При Москва 1941 г., половината от идващите от Сибир дивизии са били якути и др. Разказали са играта на русите синеоки арийци.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 227Ти на всяка простотия ли която напишеш искаш отговор? Да не си мазохист?
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама и тези руснаци на снимката са с типичните монголоиднотатароидни черти характерни за братушките,а уж ни учеха ,че сме братски славянски народи.Не знаех,че узбеките са славяни.
143
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааа,как да няма.Не забравяй Ким.По последни данни той има около 143,5% подкрепа,докато Путин го подкрепят само 106,93%.
142
2
 
7
 
! Отговори
до 240 от Германия преди 8 години
Далеч си от истината. Русия никога няма да падне, защото има подкрепата на населението си със силен дух . По-скоро Западна Европа скоро ще изпадне във вътрешна криза, а Вишеградскатачетворка ще става все по-привликателна за спокоен живот. Бях скоро 3 дни в Прага - разкошен град, чист и красив.
141
3
 
14
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦНА241 преди 8 години
ПО СКОРО ВИЖДАМ НАШИЯ КРАЙ, ОТКОЛКОТО КРАЯ НА РУСИЯ,ПОГЛЕДНИ НАШИЯ РЕЖИМ 241,НАМАЛЯВАМЕ С АРИТМ.ПРОГРЕСИЯ,ПО СКОРО НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ТЪРПИМ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА, КАТО ТЕБ.
140
8
 
2
 
! Отговори
до бг 234 преди 8 години
Хубави неща ти се искат но няма да я бъде. Серийците не са чак такива *** а и света не би го позволил. Точно обратното. Досега Русия не се разпадна , за да не се изпоколят руснаците. Но вече иде края на Русия. Режима и вече е нетърпим. Вече няма прошка.
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С инжекции или без инжекции прогнозата на диагнозата е пределно ясна.На 25ще се събере медицински консилиум и ще се реши как да продължи лечението на болния.Ясно е,че инжекциите на досегашния фелдшер от селската здравна служба само удължават агонията.Все пак се надявам да се вземе решение за радикално лечение,за да не се наложи евтаназия.Естествено е на фелдшера да му се отнемат правата за практикуване на професията и да се понижи до обикновен санитар.Като такъв ще се задължи и да прибере трупа.
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 238 ами повечето са бивши баасисти недоволни от асад така че общо взето са същите като него хибритче
137
1
 
12
 
! Отговори
Диванен Политолог преди 8 години
Ееее Нюза, не "сирийският режим" а легитимното сирийско правителство. Не са научихте начи за пет години.Не е хубаво да бъркате такива неща.
136
3
 
12
 
! Отговори
БГ преди 8 години
НОРМАЛНОТО ЩЕ БЪДЕ СЛЕД КАТО СВЪРШИ ВОЙНАТА И СИРИЯ СТЪПИ НА КРАКАТА СИ ДА НАПРАВЯТ РЕФЕРЕНДУМ ,КАТО СИРИЯ СТАНЕ ЧАСТ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ,ТОГАВА ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ Я ДОКОСНЕ С ПИПАЛАТА СИ. ТОГАВА ЩЕ ИМА СИРИЙСКИ ПОТОК КЪМ ЕВРОПА,НА ГАЗ И ПЕТРОЛ.
135
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Шейх М ИСКИН загубите на асадистите са големи и армията се е отръпнала в Отбрана СПОРЕД АНА НЮЗ АЛ НУСРА твърди че Владеят 70% от града НА клиповете които пуснаха от Имат и ТАНКОВЕ в града
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен229 не помните ли за хибридната война за която нашия президент говореше?
133
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НОВИНАТА за падането на САЛМА се оказа по руски силно преувеличена Бунтовниците ПАК са там водят се сражения
132
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропагандата на Руснаците е чухме СЕГА чуем и ДРУГИТЕ В момента настъпва Исил разбили са асадиско танково съединение на 20 км от Палмира има ПОНЕ 6 горящи танка и 1 Пленена арт установка на клиповете които пуснаха взели са и главата на Полковник от републиканската гвардия
131
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука някои се опитват да внушават,че българите след демокрацията масово бягат от българия защото не им харесва западния модел.Запитайте се защо не бягат тогава там където комунизма е жив,ами бягат точно на запад.А не са бягали преди това защото граничарите пазеха границата с лице към България и разстрелваха всеки който се опитва да излезе,защото друг начин да напуснеш "социалистическия рай"нямаше.Демокрацията,ако не друго даде свобода и не ти пречи да търсиш щастието където сметнеш за добре
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте писали глупости, задръстват чата с простотия, ВСЕ ОЩЕ НЯМА ОТГОВОР НА 220 КОМЕНТАР
129
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 223 между другото сбирщина от ислямски терористи е точно армията на Асад с ирански генерали и терористите от хизбула, има много доказателства, първо няколко ирански генерала които не са на този свят вече и дори ислямска република иран си призна, второ армията на Асад почти няма войници сирийци, повечето са иранци, защо здравите яки мъже които виждаме като сирийски бежанци не се запишат да станат войници при Асад а ? Ами защото бягат от Асад или такива работи по руските медии не се обсъждат а?
128
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 219До 223 сирийската опозиция са хората, семействата с децата чиито трупове изплуват по гръцките плажове, те са бягащите от режима на асад, те са бомбандираните сирийци, а останалото си е твое мнение на което никой освен идио тите гледащи руска телевизия би повярвал