"Ал Джазира" съди Египет за репресия над журналисти

Според телевизията страната й е причинила загуби за 150 млн. долара
Обновена: 27 яну 2016 20:42 | 27 яну 2016 20:29,
5
"Ал Джазира" съди Египет за репресия над журналисти
Снимка: архив, Reuters

Катарската телевизионна компания "Ал Джазира" даде под съд Египет за драконовските мерки на военния режим срещу дейността й и срещу нейните журналисти след свалянето на президента ислямист Мохамeд Морси през юли 2013 г., предаде Асошиейтед прес, цитирайки самия тв канал.

В съобщение, публикувано на нейния интернет сайт, телевизията казва, че "няма друга алтернатива", освен да предприеме съдебни действия чрез Международния център за решаване на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Според компанията египетските власти са й причинили загуби за 150 млн. долара. Говорител на египетското правителство отказа коментар по въпроса, като добави, че властите още не са се запознали с иска.

"Ал Джазира" се възприемаше повсеместно като говорител на ислямистката организация "Мюсюлмански братя", която излъчи Морси за президент, посочва АП.

След неговото сваляне от военните Египет отне акредитацията на местния офис на "Ал Джазира" и извърши обиски там. Няколко журналисти бяха арестувани.

"Голям брой журналисти, работещи за "Ал Джазира", бяха подложени на тормоз, арест и задържане или без обвинения, или по очевидно фалшиви и политически мотивирани обвинения", посочва катарската компания.

Трима от тях бяха съдени в шумен процес и получиха присъди до 10 г. затвор през юни 2014 г. по обвинения в членство в "Мюсюлманските братя" (междувременно организацията бе забранена от египетските власти). Миналата година те бяха освободени след силен международен натиск.

Според компанията действията на Египет са в очевидно нарушение на неговите задължения по двустранния египетско-катарски договор за инвестиции.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Не адвокат преди 8 години
Освен СЕМ,който подаде някакви документи някъде заради филма на АлДжазира,извращаващ историята на БГ,не се ли намери някакъв адвокат да подаде исксрещу тази телевизия във всички съдебни институции на ЕС.Или това не е катода представяш престъпници и да съдиш държавата в Страсбург от името на БХКили други подобни НПО.Съмнителен изход и малко келепир...
2
0
 
0
 
! Отговори
Извинете преди 8 години
Ал Джазира е официалната телевизия на идил,терористи,радикални ислямисти и прочие!!!!!нормално е да е преследвана!!!!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на малките деца е ясно че Ал Джазира е пропагандна медия, разширяваща и защитаваша ислямизма под всякаква форма. Тактиките им са ясни.1. Представяне като жертви на всякакви видове малцинства в Християнските държави с цел дестабилизация.2. Унищожаване на всякакви видове устои на държавата и семейни ценности.3. Промотиране на еко откачалки и хипари с цел отслабване на Християнските държави.