"Шанз-Елизе" в лагера Заатари – кафенета, бутик, пица...

Кралят на Йордания заяви, че страната е достигнала "точка на кипене"
4 фев 2016 21:35,
20

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Кралят на Йордания предупреди, че страната вече е достигнала "точка на кипене" заради огромният брой сирийски бежанци в страната и призова Запада да помогне, преди ситуацията да е излязла извън релси.

Йордания е домакин на повече от 600 000 сирийци, които са регистрирани като бежанци към ООН.

Йорданското правителство обаче твърди, че в страната има още милион нерегистрирани граждани от Сирия и изрази притеснения, че ще дойдат още.

Крал Абдула заяви, че потока от бежанци вреди на образователната му система, както и на здравеопазването и призова западните лидери да признаят огромната щета, която сирийският конфликт нанесе на неговите граждани.

Ал Заатари, един от най-големите лагери на Йордания, в момента приютява около 80 000 души. Появиха се снимки, направени от хеликоптер, прелетял над лагера, показващи хилядите палатки и временни домове, които се простират на километри в йорданската пустиня.

Йордания твърди, че изразходва една четвърт от бюджета на страната си, за грижа за бежанците. В интервю за BBC крал Абдула заяви: "Психиката на йорданците достигна точка на кипене".

"Не можете да ни откажете помощта си", обърна се той към международната общност.

Около Заатари предприемачеството процъфтява. В района на лагера има близо 3000 обекта - бръснари, фризьори, зарзаватчии, кафенета, доставка на пица, та дори сватбен бутик. Търговката улица даже е кръстена Шанз-Елизе.

Бежанците пазаруват в големи хранителни магазини с ваучери, които са хуманитарни помощи.

На ден се доставят около 15 тона хляб, 3,4 милиона литра вода, които се разпространяват чрез мрежа от товарни автомобили.

В Заатари пристигат от 50 до 100 бежанци на ден. Лагерът е открит през 2012 г. и първоначално е дом само за 100 семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една добре прицелена ракета и край с лагерите от подобен тип.
8
0
 
8
 
! Отговори
научи се преди 8 години
До до 10 - На български е " бомбандира"не се казва " бомбандира" на български, казва се " бомбаРдира". Идва от "бомбарда" - старинно оръдие, предтеча на гаубицата.
7
4
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
На български е " бомбандира"На руски - " бомби","бомбят"Ползвате руски думи и пропагандни клишетаНе коментирам кой е прав в случаяВойната е лоша работа
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора,мислете!Мюслитата са само оръжията на Господарите,чрез които воюват със Света.Тях няма да ги видите по друг начин,освен с разума си!Мислете и си отворете съзнанието за неща притъпени от цялата им пропаганда,образователна система,медийна среда,с които са ви бомбардирали цели десетилетия.Чуйте хората,които се опитват да ви отворят очите за това,което вие не желаете да приемете.Мислете,за да видите,че "жертвите",които са ви натрапвани по посочените по-горе начини,са вашите палачи!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно световното стадо се подготвя за съсредоточаване в такива лагери.Засега това е само тренировка.Какво ще бъде в Реалността?!На стадото не му се мисли.Всъщност него го тренират да не мисли и то с поразителен успех.Стадата,незасегнати все още от този процес си мислят,че това не ги засяга.Така са мислили и онези в Германия,когато гестапо е водело съседите им в лагерите.Иронията е,че сегашните стада ще отиват в концлагерите с мисълта,че се "спасява",от повсеместния "невидим" тероризъм.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на арабската пролет, страно, диктаторския ржим в Саудиска арабия, която освенто е неприкрит спонсор на терористи и нарошава всички човешки права гласувани в ООН не се бомби. Що ли?
3
0
 
8
 
! Отговори
master преди 8 години
n ie na muzlita ne pomagame.tova sa skotove.da im pomagat bogatite arabski strani are stiga mufta.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимка 10 Дори за дечицата има автоматчета и пушчици да си играят.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега го погледнах с Google Maps.....много палатка,много нещо!