Защо се взривиха ислямските общества?

Владимир Чуков: Още не ни е отминала първата бежанска вълна!
4 фев 2016 09:44, Елка Василева
30
Защо се взривиха ислямските общества?
Снимка: архив, Reuters

Арабската пролет прати в историята класическата авторитарна арабска държава. Проблемът е следният - след нея вакуумът не можа да бъде навреме и адекватно запълнен от добре изработена национална управленска формула, каза за БТА арабистът проф. Владимир Чуков.

Защо в Либия имаме такъв хаос днес? По простата причина, че за 40 години Муамар Кадафи бе ликвидирал всички държавни институции. Нямаше парламент, нямаше правителство. Държавата беше Кадафи. Тоест пред либийците тепърва предстои да изграждат държавни структури и институции. Каква ще бъде формата, те трябва сами да решат, обясни Чуков.

Експертът обяснява, че в Сирия нещата стоят още по-сложно, защото още в самото създаване на Сирийската арабска република е заложена една нелогична управленска структура. В една държава по принцип мнозинството управлява малцинството. При демокрацията управлението се съобразява и зачита правата на малцинствата. На практика в Сирия е точно обратното - малцинството на алауитите управлява на верска основа.

Чуков припомня, че през 1917 година османската окупация в Близкия изток е изтласкана. Още година преди това Великобритания и Франция се споразумяват тайно за разделянето на арабските владения на Османската империя след края на Първата световна война и определят границите им с договора "Сайкс-Пико". Чрез поредица от анексии двете колониални държави си разпределят зоните на влияние помежду си, което се осъществява посредством поощряването на малцинствата, защото е по-лесно да се управлява с подобен модел - "разделяй и владей", припомня арабистът.

И Сирия е ясен пример за прилагането на тази политика. Алауитите, много силно стимулирани от французите, създават въоръжените сили, полицията, антитерористичните отряди на страната. Около три четвърти от френските колониални сили, това са алауитите, те изтласкват турците, които са сунити. Присъствието на сунити в сирийските въоръжени сили е нежелано, защото общността им става силна и трудно управляема. Нещо повече, по време на френския мандат 1920-1946 година на територията на днешна Сирия са създадени три държави. Едната от тях е на алауитите, обяснява експертът.

Ето това може да обясни случващото се днес, казва Чуков. Елитът в Сирия е изграден почти изцяло от малцинството на алауитите и най-вече армията, където четири пети от командния състав са от тази общност. Обстоятелство, което не се приема за нормално от сунитското мнозинство, което представлява 75 на сто от населението на държавата.

В съседен Ирак се случва точно обратното - англичаните стимулират сунитите, които са малцинство. От 1937 година до 2003 година има само един министър-председател шиит, въпреки че те са мнозинството. Това също е нарочна, преднамерена конфесионална политика - разделяй и владей, казва Чуков.

Така че тези особености, които взривяват ислямските общества днес, са заложени още от колониално време. Те създадоха спецификата на Арабската пролет в Сирия. За съжаление тези локални взривове стават и с намесата на регионални сунитски фактори, отбелязва Чуков.

Арабистът казва, че е много е трудно да се даде категорична прогноза дали ще има втора бежанска вълна. Мисля си, че първата вълна все още не ни е отминала, казва Чуков. Според европейската статистика потокът към Германия не е престанал и ежедневно границата й се пресича от 3-4 хиляди души. Има намаление, но и тази бройка съвсем не е малка.

Според Чуков потокът от емигранти ще се разлее. Факторите, които го предизвикват са много, но основният е гражданската война в Сирия, а този конфликт няма как да приключи в близките месеци.

Ние, европейците, казва Чуков, имаме едно виждане, методология и когато търсим отговор на даден въпрос се питаме: - кой има полза? При нас материалното е това, което надделява. Без значение дали става дума за газопроводи или пари.

А Близкият изток е духовно, спиритуалистично ориентиран и това е изначално заложено от предислямското битие на района, обяснява арабистът. Отчетливо е влиянието на древните вярвания, например, зороастризмът, който е предислямско религиозно учение, свързано с обожествяването на звездите. Например язидите, които днес са обект на геноцид от така наречената ИД изповядват древната религия на кюрдите, те са привърженици включително и на звездите.

Подобни елементи има и в религията на алауитите, която напомня за предисляма, казва Чуков. Същото е и при друзите - религия, която е от семейството на исляма, но нещо като далечен роднина. В своето отрицание на Корана и Мохамед те са изключително светски. Населяват южната част на Сирия, Ливан и Йордания и са най-лоялните войници, предпочитани от държавата Израел, казва Владимир Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.