Какво ще стане с Близкия Изток след Ислямска държава?

Призрачните армии не решават коренно проблема
9 фев 2016 21:33, Боряна Павлова
82
Какво ще стане с Близкия Изток след Ислямска държава?
Иракски войници със заловеното знаме на Ислямска държава Снимка: архив Reuters

През Втората световна война лидерите на съюзниците планираха следвоенния свят - Обединени нации - години преди да приключи конфликтът.

Същото трябва да направим и за Близкия изток.

Има периоди в Близкия изток, когато кошмарите и заблудите заменят истинската и нарастваща трагедия, която унищожава арабските земи, пише в редакционен коментар за "Индипендънт" Робърт Фиск. Отправят се все по-сериозни призиви за мир, а все повече държави нанасят все повече въздушни удари, от Кабул до Средиземно море, през Синай, Йемен и Либия. Кървавата баня е реална, обаче никой не прави планове за бъдещето, за "живота след "Ислямска държава". По мои сметки сега 11 различни национални военновъздушни сили бомбардират пет различни мюсюлмански страни, за да "унижат и унищожат" враговете си. Какво обаче ще дойде после?

Историята ни учи, че от вече 100 години народите на този великолепен и опасен регион търсят правда и получават само неправда. Пряка или опосредствана чуждестранна окупация, корупция и диктатура - ръцете на изтезателя - им отнемат едничката ценност, която толкова много милиони най-сетне потърсиха в голямото арабско пробуждане от 2011 г. - достойнството им. Какво правим обаче ние по този въпрос? Защо никога не сме обърнали внимание на големите исторически неправди, които причиниха това човешко земетресение?

Вместо това си представяме въображаеми армии, сякаш истинските не са достатъчно плашещи. Въобразяваме си 35 000 ирански Революционни гвардейци в Сирия, където те са може би хиляда - както и още 20 000 афганистански шиити хазара и орди от иракски шиитски милиции в Сирия, плюс още 10 000 бойци на Хизбула - и това е дори преди да си припомним призрачната армия на Дейвид Камерън от 70 000 бойци, готови да се борят за демокрацията. Казват ни, че турците се готвят да нахлуят в Сирия, те обаче не са. После имаме хилядите саудитски войници, които любимата ни монархия от Залива е готова да прати в Сирия да се бият с "Ислямска държава" - макар че вероятно ще трябва да оставят зад себе си климатизираните си лимузини Мерцедес. Колкото до руснаците, направо съм учуден как никой още не е казал, че те са пристигнали в Сирия със сняг по ботушите.

Това е безумие. Европейците реагират ужасено, когато един милион бежанци преминат границите им, обаче никой не е споменал, че трябва да обърнем внимание на първоначалните проблеми на всички тези клети хора. Обсебени сме от мисълта да убедим Турция да спре прииждащите в Европа бежанци и мигранти, но без дългосрочно планиране за нов Близък изток, което да намали броя им.


Непрестанно дрънкаме как сега изтърпяваме най-големия бежански поток от Втората световна война. Само че през Втората световна война (истинската) лидерите на съюзниците планираха следвоенния свят - Обединени нации - години преди края на бойните действия. Днес не мога да намеря по файловете си нито едно изказване на арабски или световен лидер как би изглеждал Близкият изток в бъдеще. Защо сега не можем да планираме изпреварващо?

В края на Първата световна война, в която бе унищожена Османската империя, а няколко години по-късно бе смазан последният халифат, много от американските дипломати в рухващата империя и тогавашните неправителствени организации (по онова време мисионери, разбира се) говореха за една голяма арабска нация, в която мюсюлманите - както и християните, евреите и другите малцинства - ще са граждани на земя, простираща се от Мароко до месопотамо-персийската граница (границата на сегашните Ирак и Иран). САЩ обаче естествено изгубиха интереса си в подобни Уилсънови мечти, а британците и французите имаха други планове и избраха свои "мандати".

Така започна епохата на унижението, от западни окупатори и местни касапи и палачи, които лишиха всички тези хора от достойнството им. А сега, 100 години по-късно, виждаме плашещия й апогей в ужасния "халифат", който е плъзнал по света като епидемия от ебола. Това, от което се нуждае сега горкият Близък изток обаче не са повече въздушни удари, а интелектуален размисъл от всички хора, които още го обитават, и от всички избягали оттам, в каква родина искат да живеят.

Какви институции могат да заменят разбитите устои на стария Близък изток? Какво може да замени, например, бездарните арабски телевизионни проповедници, които трябва да отговарят за толкова много неща, мнозина от които са насърчавани от управниците в Залива? Как ислямът бе толкова отслабен от тези хора? Мой стар приятел (мюсюлманин сунит, ако ви интересува) ми го формулира много добре през уикенда. "Ислямът се бои от ИД. ИД не се бои от исляма", каза той.

Та като за начало, защо да не планираме нов Близък изток, основан не на петрол и газ - макар че те ще се запазят - а на образование? Не на диктаторски палати, а на университети, не на стаи за мъчения, а на библиотеки. Ислямът бе в сърцето на древните близкоизточни университети. Начетеността не бе доминирана от исляма - вярата и религията бяха укрепвани и обогатявани от познанието. От образоваността идва правосъдието. А правосъдието и само правосъдието ще унищожи ИД. Това може да звучи проповеднически, но подозирам, че би било доста смислено за арабите - и евреите - живели в Испания, в Андалусия преди 700 години (докато не ги изхвърлихме оттам, разбира се).

Отбелязвал съм преди, че Абу Даби, отричайки се от лудостта на Дубай, е поставил специално ударение върху първокласното университетско образование за гражданите си. А из Близкия изток липсата на образование - политика, която се насърчава от диктаторите, разбира се - тегне като раково заболяване. Понеже липсата на образование всъщност се разпространява. Вижте десетките хиляди сирийски бежански деца в Ливан, които един ден ще се завърнат в развалините си без дори дара на грамотността, който да могат да предадат на бъдещите си деца.

Не мога да понасям старите клишета тип "когато оръдията замлъкнат". Училищата и университетите обаче ще са по-смъртоносни за ИД от какъвто и да било въздушен удар. Така се лекуват кошмари.

/БТА/


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая война ---ще е безкрайна като в Палестина!
Бавно --но сигурно , ще се премества , към руските републики!
30
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
Браво, точно това е, но твърде много власт имащи и власт/и петрол жадуващи нямат интерес това да се случи.
29
0
 
10
 
! Отговори
razgradski pop преди 2 години
хубава статия...най-после нещо умно по въпроса...
28
2
 
4
 
! Отговори
Зиго преди 2 години
Ислямът е религия, която умира. Да, сега тя е в своя пред-апогей, след което знаем, винаги следва пропадане. Християнството усети вече големите удари върху себе си, особено през последните 50-100 години. Ислямът тепърва ще се срива - едно морално остаряло вярване, каращо хората да са примато-подобни. В момента тече целенасочено опорочаване на всички настоящи религии, а целта е - създаването на глобална такава, както и гл. правителство, държава и т.н - за да се установи световна вечна диктатура!
27
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ислямът бе в сърцето на древните близкоизточни университети." Е няма такава глупост! Точно разпространението на исляма в Близкия изток сложи край на развитието на този район. Никакво образование няма да помогне сега, ако първо и на всяка цена се изучава Корана. От Близкия изток идват основите на математиката, астрономията, дори парите и шахмата са измислени там, но от времената преди Мохамед. След това спира всякакъв прогрес. Тази религия е мракобесна и първобитна.
26
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Исил ще бият всички и ще наложат халифат в москва
25
16
 
5
 
! Отговори
ким сун преди 2 години
Целия близак изток е една голяма казарма.Хората там се отглеждат за война.Мъжете на фронта,жените раждат деца и ги гледат,за да се захранват армийте на големите държави.Абсолютен добитак отглеждан за клане.Манипулиран чрез исляма.Запада реши да ги освободи но Русия не е съгласна.Тя смята че те трябва да си останат така,защитавайки всъщност това че после и тя трябва да се промени.И тя иска да се промени,но както тя реши.
24
4
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 2 години
Ами хубави пожелания,ама са много далеч от истината.Цялата работа е,че 99% от населението на района духовно се намира в Средновековието!Дори и със смартфон в ръката живее по законите на шериата.Какво става когато цялата тая пап.лач се изсипе в Европа вече видяхме!
Какъв е изходът?Ако на някой трябва да се позволи да влезе в Европа,то той трябва да се откаже от всичко,което го свързва с предишния живот.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно какво ще стане - демокрация от средновековен тип.
22
5
 
30
 
! Отговори
!!!!!! преди 2 години
КАК ДА ГИ НАТУРАЛИЗИРАШ КАТО 98% ОТ ТЯХ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В 15-ти ВЕК ???
21
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млади, здрави и жизнени хора ни идват на крака, ние ги гоним.
Вместо да ги натурализираме, да ги женим за българки, да раждат много деца.
Толкова празни села и градове имаме, България умира, няма деца, няма бъдеще.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе махнете ги тези маниаци, кво ни занимавате постоянно.....да си мрат в пустинята.....молим, не ни занимавайте :)
19
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашист Путин, пошол на хyй.
Русия - клоака, руснаците - говнo.
18
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е кочина, никой не я бръне за 5 копейки. Най-гадната и пропаднала държава, затънала в олигарси, мафия, упадък и корупция.
Младите и бягат, старите и мрат, кремълският фашист я граби.
Срам ме е, че имаме нещо общо с такива.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 47 Турция ке падне

Сакън чоджум, ако Турция сега падне, и тези 2 млн. хукнат насам,
тогава наистина ще си решим демографската катастрофа.
16
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е ние да се спасим демографски, като започнем да заселваме бежанци в България.
Аз търся такова семейство да си дам къщата на село само срещу поддръжка.
И дано повече да идват, и да се женят тук за българки, и да правят много деца.
15
1
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Някой чете ли умствените упражнения представени като статия?

да каже с две приказки за кво иде реч е се загубих още на първото изречение.

благодаря!
14
0
 
14
 
! Отговори
Idealist преди 2 години
Само единна антиамериканска политика може да спре разрухата в Близкия Изток и Северна Африка.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам го тоя виц отговора е на кой му дреме?
12
0
 
1
 
! Отговори
master преди 2 години
До Анонимен
ha dano